Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cik ilgi vēl vajadzēs gaidīt?

Diāna Lozko

2017. gada 3. marts 00:00

984

Šonedēļ SIA “Alūksnes nami” pulcējās iedzīvotāji no Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas, kuru kāpņu telpā pērn septembrī notika gāzes sprādziens. Sapulces sasaukšanas iemesls bija iedzīvotāju iesniegtās sūdzības saistībā ar to, ka mājas atjaunošanas procesi uz priekšu virzās ļoti lēnu, varētu pat teikt, nevirzās it nemaz.

Skaidri zināms, kurš nav vainīgs
Iesniegumos, kuri adresēti Alūksnes novada domes deputātiem un SIA “Alūksnes nami” valdes loceklim Armandam Mustam, divpadsmit Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas iedzīvotāji izsaka neapmierinātību ne tikai ar lēno procesu ēkas sabrukušās daļas atjaunošanas jautājumā, bet arī vairākiem SIA “Alūksnes nami” darbības aspektiem. Iesnieguma teksts lasāms laikraksta 13.lappusē. Vēl aizvien sāpīgs ir jautājums par apsaimniekošanas maksu, jo ir iedzīvotāji, kuri uzskata, ka viņiem šāda samaksa nebūtu jāmaksā, jo viņi nedzīvo cietušajā mājas daļā.
“Jā, likums nosaka, ka mēs varam nemaksāt, ja nesaņemam pakalpojumu, taču es pats personīgi maksāju šo summu, jo uzskatu to par solidaritātes maksājumu. Protams, jāmaksā par zaudējumiem būtu vainīgajam, bet vainīgais vēl nav noteikts. Neņemot vērā, ka nevar vēl noteikt vainīgo, var skaidri noteikt, kurš nav vainīgs,” uzsvēra Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas kādreizējais iedzīvotājs Guntars Priedītis. Viņš uzskata, ka nav vainīgs it neviens, kura gāzes vadi bijuši kārtībā, tāpēc loģiski būtu, ka pašiem iedzīvotājiem nav jāmaksā par kaitējuma seku likvidāciju. Diemžēl realitāte ir tāda, kāda tā ir, un iedzīvotājiem var nākties maksāt, turklāt daudz.

Varētu atdāvināt dzīvokļus
A.Musts tikšanās laikā klāstīja, ka laba pieredze ir kādā citā Latvijas novadā, kur ugunsgrēkā cieta māja, - tās iedzīvotāji savus dzīvokļus atdāvināja pašvaldībai. Tikai tādā veidā pašvaldība likumīgi varēja ieguldīt savus līdzekļus mājas atjaunošanā. Vēlāk, pēc remonta, iedzīvotāji sāka īrēt šos īpašumus no pašvaldības. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsvēra, ka Torņa ielas gadījums ir sarežģīts un, lai kā arī gribētos, pašvaldība nevar likumīgi ieguldīt savus līdzekļus dzīvokļos, kuri nav tās īpašums.

Apmaksās projekta izstrādi
Tikšanās laikā daži no Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas iedzīvotājiem bija noskaņoti agresīvi un pārmeta A.Dukulim, ka novada dome jau sešus mēnešus neko nedara un tas nav pieļaujami. A.Dukulis skaidroja, ka pašreiz Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas iedzīvotāji ir sadalījušies divās grupās un ir grūti nonākt pie kopīga secinājuma, līdz ar to ir bijušas grūtības arī virzīt konkrētu ideju uz domes sēdi. “Tas, ko esam pārrunājuši un piedāvājuši, ne vienmēr tika atbalstīts. Ir deputāti, kuri nav vēlējušies atbalstīt kādu no piedāvātajiem finansējuma risinājumiem. Līdz 16.martam tiks sasaukta ārkārtas domes sēde, lai spriestu par to, kā pašvaldība varētu segt visus izdevumus, kuri saistīti ar samaksu tehniskā projekta izgatavotājiem, kuri noteiks, kādā veidā cietušo mājas daļu var atjaunot,” uzsvēra A.Dukulis. Torņa ielas 15.mājas iedzīvotāju ziņā ir lemt, vai šo mājas daļu atjaunot vai arī nojaukt. A.Dukulis norādīja – ja domes sēdes lēmums būs pozitīvs, novada dome apmaksās projekta izstrādi.

Jāiegulda arī pašiem
Kāds no Torņa ielas 15.mājas 5.sekcijas iedzīvotājiem tikšanās laikā jautāja, vai Alūksnes novada pašvaldība būtu gatava arī maksāt par remontdarbiem, taču A.Dukulis uzsvēra, ka par šo jautājumu var vien diskutēt, jo tas nav tik viegli izdarāms. Arī A.Musts uzsvēra, ka mājas iedzīvotājiem būtu jāizsver citi finansējuma iegūšanas veidi turpmākajiem darbiem. “Protams, daudzi iedzīvotāji vēlas, lai kāds par šo visu samaksā un visu izdara bez maksas, taču diemžēl tā tas nenotiek un arī pašiem mājas iedzīvotājiem būs jāiegulda savs finansējums seku novēršanā,” pauž A.Musts. Šobrīd daļa iedzīvotāju to izprot un piekrīt šādam variantam, taču ir iedzīvotāji, kuri to neizprot un ikvienu apsaimniekošanas maksas paaugstinājumu uzskata par nepamatotu, nevis iespēju kopīgi atjaunot un uzturēt Torņa ielas 15.māju.

Ieilgusī situācija rada
neskaidrības
A.Musts uzsvēra, ka tehniskā risinājuma izgatavotāji arī gadījumā, ja procesu uzsāktu jau marta beigās, to varētu izstrādāt piecu mēnešu laikā, tāpēc cietušās mājas daļas atjaunošana nebūt nenotiktu tik ātri. Iesniegumā Alūksnes novada domes deputātiem Torņa ielas 5.mājas 5.sekcijas iedzīvotāji pauž arī bažas par to, ka ieilgusī situācija rada neskaidrību par apsaimniekošanas maksu. Iesniegumā teikts, ka iedzīvotājiem ir jāmaksā kavējuma procenti, taču A.Musts uzsvēra, ka tā nav un nevienam nekādi soda procenti neesot jāmaksā. “Mēs noteikti sniegsim arī oficiālu atbildi uz šiem iesniegumiem,” uzsvēra A.Musts un mudināja ikvienu ar jautājumiem vērsties SIA “Alūksnes nami”, lai rastu risinājumu.
Kopumā tikšanās aizritēja ļoti saspringtā gaisotnē, ar asām diskusijām, un brīdī, kad A.Dukulis devās prom, kāds no Torņa ielas 5.mājas 5.sekcijas iedzīvotājiem noteica: “Tagad A.Dukulim būs jādzer baldriāni...”

Kategorijas