Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vidagas Sikšņu pamatskolas nākotne izlemta

Agita Bērziņa

2017. gada 3. marts 00:00

743

Nākamajā mācību gadā Vidagas Sikšņu pamatskola durvis nevērs tai ierastajā statusā. No septembra skola turpinās pastāvēt kā D.Ozoliņa Apes vidusskolas mācību punkts. Pirmsskolas vecuma bērniem un 1. līdz 6.klases skolēniem ierastais ritms nemainīsies, savukārt 7., 8. un 9.klašu skolēniem mācības notiks divās vietās – Apē un Vidagā.

Uz Gaujienu negrib
“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka Vidagas Sikšņu pamatskolu mazā skolēnu skaita dēļ plānots reorganizēt. Apes novada dome, skolas vadība, skolotāju kolektīvs un vecāki kopš pagājuša gada februāra meklēja labāko risinājumu. Tagad tāds ir rasts. Bērnu vecāki par labāko variantu atzinuši skolas pievienošanu Apes vidusskolai. Tā tiks nodrošināta iespēja pagastā dzīvojošajiem bērniem iegūt izglītību tuvāk dzīvesvietai. Apes novada domes deputāti lēmumu par skolas statusa maiņu un pievienošanu Apes vidusskolai pieņēma februāra domes sēdē. Domes priekšsēdētāja Astrīda Harju laikrakstam pēc sēdes atzina, ka šis ir pašu skolotāju un skolēnu vecāku redzējums par skolas nākotni, tādēļ domei atlika tikai atbalstīt. “Saņēmām vēstuli, ko bija parakstījuši 23 no 26 vecākiem, kurā vecāki pauda vēlmi skolu apvienot ar Apes vidusskolu. Jā, pēc loģikas Gaujiena ir tuvāk, taču viņi izlēma par labu šim variantam. Esam apmierinājuši vecāku vēlmi, un domāju, ka nekādiem iebildumiem nevajadzētu būt,” sacīja A.Harju.

Trīs dienas - Apē
Vidagas Sikšņu pamatskolas direktore Una Reķe stāsta, ka šo par labāko variantu atzinuši gan vecāki, gan skolas kolektīvs, jo bērniem tā būs iespēja mācīties tuvāk mājām. “Pirmsskolas bērni un skolēni 1. līdz 6.klasei varēs mācīties tuvāk savai dzīvesvietai, un viņu ikdiena nemainīsies. Nodarbības un stundas notiks ierastajā vidē pie saviem pedagogiem.  7., 8. un 9.klases skolēni lielāko daļu priekšmetu apgūs kopā ar Apes bērniem Apes vidusskolā. Vidagā viņi varēs mācīties pamatpriekšmetus, piemēram, latviešu valodu, literatūru, matemātiku, angļu valodu. Katru dienu jābraukā nebūs, tās būs nepilnas trīs dienas, kas būs jāpavada, mācoties Apē. Šobrīd prognozējam, ka uz Apes skolu būs jāved desmit mūsu skolēni. Kāda būs reālā situācija un ko vecāki būs izlēmuši, redzēsim vēlāk,” skaidro U.Reķe.
Dienās, kad 7., 8. un 9.klases skolēniem mācības būs Apē, viņus tur nogādās ar skolas autobusu. Ar sabiedrisko transportu jābrauc nebūs. “Vispirms atvedīs bērnus uz Vidagu un pēc tam tālāk uz Api. Apē stundas sākas nedaudz vēlāk, tādēļ jākavē nebūs,” stāsta U.Reķe. Sadarbība starp abām skolām izveidojusies ļoti laba. “Apes vidusskola ir gatava pieņemt mūsu ekoskolas programmu, un direktore pat izteica vēlmi šīs aktivitātes ieviest arī vidusskolā. Tā būs interesanta un savdabīga pieredze,” teic U.Reķe.

Zaudēs identitāti
U.Reķe neslēpj, ka ir žēl pazaudēt skolas identitāti. “Mācību process turpināsies, taču savu identitāti zaudēsim. Protams, ir žēl. Taču uzskatu, ka apvienošanās ar Apes vidusskolu ir labākais iespējamais risinājums, kā skolai pastāvēt. Bērniem tā ir iespēja mācīties tuvāk savai dzīvesvietai, bet novadā un pagastā saglabāt darba vietas, nepazaudējot labus un profesionālus pedagogus. Diemžēl pedagogi, kuri pie mums brauc strādāt vienu vai divas dienas nedēļā, darbu mūsu skolā zaudēs. Tie ir  skolotāji, kuri pie mums nebija pamatdarbā un devās strādāt arī uz citām skolām. Tās algas daļas un darba apjoma, ko veica pie mums, vairs nebūs,” saka U.Reķe.
Saruna ar vecākiem par iespējamo stundu plānojumu, skolas autobusu maršrutu izmaiņām un citiem ar reorganizāciju saistītajiem jautājumiem notika vakar, 2.martā.


Kategorijas