Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lina un mežģīņu burvība

Līga Vīksna

2017. gada 10. marts 00:00

5030

Alūksniete Māra Saldābola zina, kā tradicionālām vērtībām apveltīto lina audumu padarīt mūsdienīgu, sievišķīgu un piemērotu mazu bērnu ikdienas gaitām, pirmo soļu speršanai lielajā pasaulē. Nesen viņa reģistrējusi savu uzņēmējdarbību kā pašnodarbināta persona un sākusi šūt lina apģērbus bērniem. Māras zīmola “Mella Kids” knifiņš ir mežģīnes un cakas, jo ar tām katrs tērps tiek padarīts īpašs.

M.Saldābolai kopš bērnības, cik vien sevi atminas, patikuši rokdarbi. Jau mācoties 1.klasē, viņa apmeklējusi šūšanas pulciņu, vēlāk Alūksnes mākslas skolā - šūšanas programmu. “Tas viss man jau visu laiku patīk. Pērn absolvēju Latvijas Universitāti, iegūstot starptautiskās ekonomikas un komercdiplomātijas bakalauru. Bija jādomā, ko darīt tālāk. Es gribēju palikt dzīvot un strādāt Rīgā, draugs – Alūksnē. Mamma bija lasījusi informāciju un izstāstīja, ka Alūksnes novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā organizē divu dienu semināru esošajiem un topošajiem uzņēmējiem. Pēc tam uzzināju, ka ir iespēja pieteikties Alūksnes novada pašvaldības jauniešu biznesa ideju konkursā, lai gūtu starta finansējumu savas uzņēmējdarbības sākšanai. Apmeklēju kursus, iesniedzu savu projektu un nodomāju - ja izdosies, tad jāpaliek Alūksnē,” stāsta Māra.

Piedalās konkursos
M.Saldābolas biznesa ideju par lina apģērbu šūšanu bērniem Alūksnes novada pašvaldība pirms diviem mēnešiem atbalstīja, piešķirot 2247 eiro. Par šo finansējumu M.Saldābola iegādājās aprīkojumu – šujmašīnu, overloku, salokāmo galdu, lai vasarās var braukt uz mājražotāju tirdziņiem, un pirmos lina audumus.
M.Saldābola februārī apmeklējusi arī Latvijas Lauku konsultāciju centra seminārus un piedalījusies šīs iestādes Vidzemes reģiona konkursā lauku jauniešiem, izstrādājot savas uzņēmējdarbības triju gadu biznesa plānu un iegūstot otro vietu. Balvā Māra ieguvusi iespēju izmantot Lauku konsultāciju centra grāmatvedības pakalpojumus par noteiktu summu, ko jau drīz izmantos. “Aprīlī Lauku konsultāciju centrs visus iesniegtos darbus pārvērtēs vēlreiz, bet jau valsts līmenī – tostarp manu biznesa plānu. Gaidu un ceru,” viņa smaidot saka.

Lins šodien - daudzveidīgs
Šūt lina apģērbu tieši bērniem Māra izvēlējusies, jo šobrīd šī niša Latvijā nav aizpildīta: pieaugušajiem ir pieejami lina apģērbi, bet bērniem nav. Māra prāto – iespējams, tas ir tādēļ, ka lins ir salīdzinoši dārgs, bet pirktspēja Latvijā, īpaši Alūksnē – diezgan maza. Tieši meitenēm – jo pati šobrīd audzina meitiņu. “Gribējās meitiņai radīt kaut ko skaistu no dabīga auduma, nevis sintētikas. Šodien veikalu plauktos sintētisku audumu apģērbu bērniem netrūkst, toties no lina pieejamas tikai kristību kleitas, nekas interesantāks un krāsaināks. Bet kāpēc gan lai lins nebūtu ikdienas apģērbs bērniem? Linam ir daudz labu īpašību – tas nenovalkājas, neizmazgājas, neizbalo saulē – kādēļ gan to nevarētu valkāt ikdienā tāpat kā kokvilnu? Jā, lins burzās – tas ir vienīgais lina mīnuss. Bērniem, īpaši mazajiem, ir svarīgi vasarā vilkt kaut ko plānu, elpojoša auduma. Lins tam ir ļoti piemērots,” saka Māra.
Lina audumus viņa iegādājas Lietuvā, jo atradusi vietu, kur lina audumu kvalitāte pašai patīk labāk un audums ir bērniem mīlīgāks, jo tas ir mazgātais lina audums. “Bet arī Latvijā var nopirkt lina audumus, un esmu to darījusi. Turklāt šodien lins ir tik daudzveidīgs savās krāsās! Ir gaišāks, tumšāks, maigi rozā un zaļš, pat tirkīza krāsā un ar ziedu apdruku, ar iestrādātiem mirdzumiem. Nav tā, kā agrāk – tikai standarta raupji pelēkais,” atzīst M.Saldābola.

Mežģīnes un cakas
Šķietami raupjo lina audumu Māra savos tērpos prot padarīt maigu un sievišķīgu, jo katrā tērpā, kas šūts mazajām dāmām, iestrādātas mežģīnes. Māra mazajām dāmām šuj lina svārkus, šortiņus, sarafānus – viss cakās un mežģīnēs, precīzi nostrādāts. Arī matu lentes un sprādzes ar pušķiem. Māras tērpi šobrīd tiek šūti bērniem vecumā no pusgada līdz pieciem gadiem. Izmanto gan kokvilnas, gan sintētiskās mežģīnes, bet, tā kā mežģīni šuj virs auduma, tās nemazina lina īpašības. Savukārt pogas – tikai koka.
“Daudzi cilvēki izrāda interesi arī par lina apģērbu zēniem, tādēļ esmu radījusi pirmos taurentiņus puišiem un pirmo lina vesti puikam ar zamša kabatu uzšuvēm. Šobrīd esmu izmēģinājumu procesā, lai šūtu meitenēm priekšautiņus, jo atminos, ka uz meitiņas gada jubileju gribēju iegādāties skaistu priekšautiņu, bet visur bija standarta un vienveidīgi. Es gribēju kaut ko sievišķīgāku. Esmu izdomājusi, vēl tikai jāizlemj, kādu aizdari labāk izmantot,” atzīst M.Saldābola.

Uz tirdziņiem un internetā
Pērn pirms Ziemassvētkiem Māra ar saviem darinājumiem pirmo reizi piedalījās Alūksnes mājražotāju tirdziņā. Šogad apņēmusies piedalīties tirdziņos ne tikai Alūksnē, bet arī citviet Latvijā. “Pēc tirdziņa Alūksnē secināju, ka visiem ļoti patika mani šūtie tērpi – tie tika slavēti un apjūsmoti, man izteica komplimentus, bet, kolīdz uzzināja cenu, tā daudzi teica - paldies… Bet bija arī pirmie pircēji – tā arī ir īstā publika, kas zina, par ko maksā, un var to atļauties. Tiesa, Ziemassvētku laikā tirdziņš Alūksnē notika par vēlu, kad daudzi jau svētku tērpus un dāvanas bija sarūpējuši. Apzinos, ka dzīvojam Alūksnē, kas nav pirktspējas pilsēta. Pavasarī, vasarā apmeklēšu tirdziņus Rīgā, Siguldā. Ļoti gribētu piedalīties tirdziņā Brīvdabas muzejā. Tiesa, tur ir ļoti strikti nosacījumi, kas jāizpilda, jāiztur komisija, katra amatnieka un mājražotāja darbi tiek rūpīgi vērtēti. Bet Brīvdabas muzejs cenšas, lai tirdziņos būtu pārstāvēti visi Latvijas novadi. Ceru, ka arī man izdosies,” apņēmīgi saka Māra.

Mammām un meitām
Šobrīd Māra strādā pie kolekciju radīšanas, lai katram modelim būtu pieejami dažādi izmēri un varētu doties uz tirdziņiem. Viņa neizslēdz, ka nākotnē varētu šūt lina apģērbu arī pieaugušajiem, bet šobrīd lolo ieceri par lina komplektiņiem mammām un meitām. M.Saldābolas darbus var iegādāties arī interneta veikalā “etsy.com”, par tiem iespējams uzzināt arī “Facebook.com” lapā “Mella Kids”. Mārai padomā vēl vairākas mājaslapas internetā, kur piedāvāt savus tērpus – ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā. “Man ļoti patīk šūt un radīt tērpus! Kad uzvelku tos meitiņai un redzu, ka piestāv, ka patīk arī mazajai, - ko gan vēl vairāk vajag?” viņa saka.
— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas