Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Še tev dālders… nē, labāk paturēšu sev

Diāna Lozko

2017. gada 10. marts 00:00

110

Pāri ne vienmēr paliek kopā, taču šķiršanās process var būt grūtāks, ja ģimenē ir bērns vai pat vairāki. Ne visi no ģimenes aizgājušie labprāt maksā uzturlīdzekļus, un tādos brīžos situācijas risināšanā iesaistās atbildīgās institūcijas. Dažreiz bezatbildīgajiem vecākiem pietiek vien ar kauna sajūtu vai kādiem soda procentiem, lai saņemtos un labotos, taču ar šo gadu tiem, kuri vēl aizvien nevēlēsies uzņemties atbildību, varēs liegt vadīt arī automašīnu.

Varēs liegt vadīt
transportlīdzekli
Saņemt no valsts bērniem uzturlīdzekļus turpmāk būs vienkāršāk un ātrāk. Turklāt vecākiem parādniekiem, lai motivētu izpildīt savas saistības, varēs liegt vadīt transportlīdzekli. To paredz izmaiņas Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kura daļa stājusies spēkā jau februārī. Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Administratīvās nodaļas vadītāja Evija Pērkone informē, ka Alūksnes novadā ir 326 vecāki, kuri palikuši valstij parādā 2 149 976,99 eiro. Apes novadā uzturlīdzekļus nemaksā 67 cilvēki un kopējais parāds sasniedzis 427 466,31 eiro. No visa kopējā uzturlīdzekļu parādnieku skaita Latvijā 95 % parādnieku ir vīrieši un attiecīgi 5 % sievietes. Vecākiem, kuri nesaņem uzturlīdzekļus, ir arī valsts atbalsta sistēma – Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Lai saņemtu uzturlīdzekļus, vispirms bērnam ir jānosaka paternitāte (bērna dzimšanas apliecībā ir nepieciešams ieraksts par bērna tēvu), kas ļauj celt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Tāpat ir jāiesniedz noteiktas formas iesniegums, ko var izdarīt arī elektroniski. Šogad no Uzturlīdzekļu garantiju fonda katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecumam tiek izmaksāti 95 eiro, savukārt katram bērnam no septiņu gadu vecuma – 114 eiro.

Nav nasks uzturlīdzekļu maksātājs
Alūksnietei Anitai (vārds mainīts) ir divi bērni, un katram no bērniem ir savs tētis. Neviens no viņiem nav nasks uzturlīdzekļu maksātājs. Pret pirmā bērna tēvu Anitai nav īpašu pretenziju - lai arī tagad viņš dzīvo tālu no Alūksnes, viņš bērnu ņem arī pie sevis un pavada ar viņu ilgāku laiku, it īpaši vasarās. Otrā bērna tēvs gan ir mazāk aktīvs, un Anitai ir nācies no viņa uzturlīdzekļus piedzīt tiesas ceļā. “Es no bērna tēva pieprasu gan vairāk nekā valstī noteiktie 95 eiro. Prasu 145 eiro. Nu esmu panākusi, ka viņš maksā, bet, līdzko viņš nemaksās atkal, vērsīšos tiesā ar iesniegumu par to, ka viņš nepilda savus pienākumus. Tad man atlīdzinās vai nu viņš, vai arī valsts, taču viņam tik un tā nauda būs jāatdod. Iemesli, kāpēc viņš nemaksā un neuzņemas rūpes par bērnu? Viņam jau ir cita sieviete un gan jau līdzekļi jāiegulda viņā. Es vērsos tiesā tādēļ, lai nesanāk tā, ka vecumdienās manam bērnam būtu jāmaksā par tēva pansionātu, bet viņš nebūs vispār licies zinis par savu bērnu,” teic Anita. Savukārt kādai Apes novada iedzīvotājai vīrs pēc šķiršanās maksāja uzturlīdzekļus meitai līdz pat brīdim, kad viņa uzsāka savas darba gaitas 19 gadu vecumā. Kad bijušais vīrs uzzinājis, ka meita jau kādu laiku strādā, viņš vērsies tiesā pret savu meitu, lai saņemtu atpakaļ to naudu, kuru viņš viņai devis, kad viņa jau bija uzsākusi darba gaitas. Līdztekus šī jauniete arī studēja, taču ar tēvu nav bijis labs kontakts.

Individuāli izvērtēs
Tieslietu ministrija izdevusi rīkojumu par to, ka uzturlīdzekļu nemaksātājiem varēs arī liegt transportlīdzekļa vadīšanu. Šāds likums stāsies spēkā jau šī gada 1.aprīlī. Likuma punkts nosaka – ja parādnieka vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi un viņš nav noslēdzis vienošanos par parādu atmaksu, viņš vairs nevarēs vadīt automašīnu. Vienlaikus katrā gadījumā individuāli izvērtēs tiesību izmantošanas aizlieguma samērīgumu – vai tas nevarētu radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgas personas vai cita viņa aprūpē esoša bērna interesēm. Tiks ņemts vērā arī tas, vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības parādniekam nav nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai.

Mainīta parādnieku publiskošanas kārtība
Arī Tieslietu ministrijas veiktie grozījumi, kas no 2015.gada 1.jūlija atļāva publicēt informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem (norādot viņu vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu), devuši pozitīvu rezultātu, ļaujot valsts budžetā atgūt gandrīz 4,3 miljonus eiro. Salīdzinot ar 2014. un 2015.gadā atgūto uzturlīdzekļu apmēru, tas palielinājies par 36 procentiem, savukārt divu pēdējo gadu laikā – par 66 procentiem. Tiesa gan, no šī gada februāra ziņas par uzturlīdzekļu maksājumu parādniekiem vairs nevarēs atrast Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā, jo Satversmes tiesa lēmusi, ka šādā veidā tiek pārkāptas bērnu intereses. Tagad, lai uzzinātu, vai uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, jebkura fiziska persona varēs izmantot e-pakalpojumu “Informācija par uzturlīdzekļu parādu”, bez maksas autentificējoties portālā “www.latvija.lv”. Tiesa, ziņas nebūs atrodamas par tiem uzturlīdzekļu parādniekiem, kuriem ir invaliditāte, kā arī tādas personas, kas pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus, un par tādām personām, kuras būs noslēgušas vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fondu par uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību un to pildīs.
Uzturlīdzekļu garantiju fonds atgādina, ka par parādnieka vietā izmaksātajiem uzturlīdzekļiem bērna uzturam viņam krājas parāds arī pret valsti un tam nav noilguma. Tiklīdz iespējams, parāda piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā – tajā skaitā no darba samaksas, stipendijām, pabalstiem, mantojuma un pensijas. Katru mēnesi parāda summa pieaug par 0,5 procentiem. Latvijā kopējais uzturlīdzekļu nemaksātāju parāds sasniedzis jau 196 miljonus eiro.


Konsultācijas var iegūt
arī e-vidē

Uzturlīdzekļi bērnam ir viena no populārākajām e-konsultāciju tēmām. Tas nozīmē, ka gandrīz ik dienas kāda māmiņa vēlas noskaidrot, kādas ir viņas iespējas saņemt un kādas rīcības jāveic, lai saņemtu uzturlīdzekļus bērna vajadzību nodrošināšanai. Neatkarīgi no tā, vai vecāki dzīvo laulībā vai ir šķīrušies, vai vispār nav bijuši laulāti, ja tiem ir kopējs bērns vai bērni, tad rūpēties par atvasēm ir abu vecāku Civillikumā nostiprināts pienākums. Prakse rāda, ka biežāk rūpes par bērnu vai bērniem uzņemas mamma, bet tētis savus pienākumus piemirst. Ja tas tā noticis, tad mātei nav iemesla izlikties lepnai un ar bērna audzināšanu un uzturēšanu cīnīties vienai. Uzturlīdzekļus no aizmāršīgā tēva vajag un var piedzīt tiesas ceļā. Par nožēlu, Latvijā bieži sastopamas arī situācijas, kad pēc tiesas lēmuma uzturlīdzekļi tik un tā netiek maksāti. Tādā gadījumā uzturlīdzekļus bērnam izmaksā valsts, bet vecāks kļūst par parādnieku, un šim parādam nav noilguma. Arī tie gadījumi, kad vecāks ir devies ārpus valsts un par bērnu aizmirsis divkārt, nav bezcerīgi. Vairāk informācijas par e-konsultācijām var iegūt šeit: http://www.lvportals.lv

Avots: Latvijas Vēstneša portāls

Kategorijas