Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Avārijās bojā ceļa zīmes un barjeras

Loreta Jargane

2017. gada 10. marts 00:00

10

Atkal uzsnidzis sniegs, tādēļ uzmanīgāk jāizvērtē savas braukšanas spējas un obligāti jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. Šīs nedēļas laikā Alūksnē, Rīgas un Helēnas ielā, atkal notikušas  divas avārijas, kā rezultātā bojātas aizsargbarjeras un ceļa zīme.

Sods – 7 eiro
5.martā Alūksnē, Helēnas ielā, kāds 1997.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu “BMW”, neizvēlējās drošu braukšanas ātrumu atbilstoši laikapstākļiem un ceļa segumam, nobrauca no ceļa braucamās daļas, ieslīdēja ceļa drošības apmalē un ceļa zīmē. Tajā pašā vakarā Pils ielā 1996.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu “Audi A4 Avant”, nobrauca no ceļa braucamās daļas un uzbrauca aizsargbarjerai. Par laimi, ceļu satiksmes negadījumā cietušo nav. Vadītājiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne informē, ka šādos gadījumos autovadītājus sauc pie atbildības pēc Ceļu satiksmes noteikumu 99.punkta, kurā teikts, ka “transportlīdzekļa vadītājam jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz noteiktos ierobežojumus, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, transportlīdzekļa un kravas īpatnības un stāvokli, kā arī ceļa un meteoroloģiskos apstākļus (īpaši redzamību braukšanas virzienā)”. Par pārkāpumu tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts 7 eiro naudas sods transportlīdzekļu vadītājiem.

Kas sedz izdevumus?
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Spodra” direktors Guntis Kozilāns skaidro, ka, konstatējot  bojājumus, aģentūras darbinieki, iedzīvotāji, policijas darbinieki un satiksmes negadījumos iesaistītās personas ziņo par bojātām ceļa zīmēm un citu inventāru. “Par katru gadījumu tiek sastādīts akts par konstatēto bojājumu un sagatavota remontdarbu tāme, īpašuma atlīdzības pieteikums, ko nosūta apdrošināšanas kompānijai. Ja vainīgais zināms, apdrošināšanas kompānija samaksā visu tāmes summu. Ja vainīgais netiek atrasts, no remonta izmaksām atņem pašriska summu. Izmaksas katram negadījumam ir individuālas. Remontdarbu laika termiņš satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem ir noteikts noteikumos “Par Alūksnes pilsētas ielu ikdienas uzturēšanas un lietošanas kārtību”, pārējiem - cik ātri remontdarbu veicējs var veikt konkrētā objekta atjaunošanas darbus,” stāsta G.Kozilāns.

Apdrošina pret bojājumiem
Alūksnes pilsētā pašvaldība ir apdrošinājusi: solus, atkritumu urnas, autobusu pieturvietas, gājēju barjeras, ceļa zīmes, ielu apgaismojuma balstus un gaismekļus. 2016.gadā tika sabojātas 2 barjeras, pazudušas 4 ceļa zīmes, salauzti, saliekti 2 ceļa zīmju stabi, izdemolētas 3 pieturvietas, sabojāta 1  pieturvieta, 1 gadījumā bojāts ielu apgaismojuma stabs, lūztot kokam. Savukārt šogad jau sabojātas 4 barjeras , salauzti, saliekti 3 ceļa zīmju stabi un bojāts 1 ielu apgaismojuma stabs.

— Loreta Jargane

Kategorijas