Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunannā - iedzīvotāju sapulce

Līga Vīksna

2017. gada 10. marts 00:00

440

Jaunannieši trešdien pulcējās iedzīvotāju sapulcē, lai tiktos ar Jaunannas pagasta pārvaldes darbiniekiem un uzzinātu aktualitātes. Sapulci apmeklēja 23 iedzīvotāji, un, lai gan tā ilga gandrīz divas stundas, beigās izskanēja tikai viens iedzīvotāju jautājums un tas pats par problemātisko situāciju uz valsts ceļa posma.

Satrauc bezdarba
palielināšanās
Jaunannas, Annas un Kalncempju pagastu pārvalžu vadītāja Vēsma Čugunova klāstīja par pagasta un to iestāžu, struktūru darbu un budžeta izlietojumu.
“Diemžēl katru gadu pagastā ir vairāk aizgājušo nekā jaundzimušo – pērn piedzima trīs, bet aizgājēji bija pieci. Satraucoši, ka pēdējā laikā pagastā palielinājies bezdarbnieku skaits – ja iepriekš bija tikai “padsmit”, tad šobrīd reģistrēti 42 – starp tiem ilgstošie bezdarbnieki ir 11 un 9 jaunieši vecumā līdz 30 gadiem. Iemesli – gan sezonas nodarbinātība, gan pirmreizēji bezdarbnieki. Jaunannas pagasts vienmēr bijis lauksaimnieku pagasts, kurā nekad nav bijuši lieli uzņēmumi, toties ir lielas un stabilas zemnieku saimniecības, kurās cilvēki strādā. Šobrīd daļai no šīm zemnieku saimniecībām notiek paaudžu maiņa – esošie zemnieki lēnām noveco, bet jaunos diemžēl šis darbs neuzrunā, tādēļ pagastā samazinās zemnieku saimniecību skaits. Tā ir visas Latvijas tendence,” raksturo V.Čugunova.

Budžets – nedaudz mazāks
Jaunannas pagasta pārvaldes budžets šogad ir 80 308 eiro, kam piemēro koeficientu 1,5. Kopumā tas ir par 465 eiro mazāk nekā pērn. “Tam klāt vēl nāk pašu ieņēmumi, piemēram, no ieejas maksas biļetēm. No pagasta budžeta 30 procentus tērē pagasta pārvaldei, tikpat – kultūrai, 19,9 – komunālajai saimniecībai, 11,5 – bibliotēkai, 3 procentus – feldšerpunktam. Papildus tam speciālajā budžetā ceļu uzturēšanai Jaunannas pagastam ir 14 800 eiro, skolēnu pārvadājumiem – 21 000 eiro. Savukārt Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolai ir savs budžets, kas šogad ir 259 000 eiro,” stāsta V.Čugunova. Viņa uzskata, ka budžeta sadales principus novadā vajadzētu pilnveidot un pielāgot šodienas vajadzībām, jo iedzīvotāju skaits samazinās, preces un pakalpojumi sadārdzinās.

Joprojām nav ārsta palīga
 “Komunālās saimniecības budžets ir 16 500 eiro. Jāatzīst, komunālie darbi katru gadu prasa diezgan lielu finansējumu. Paldies iedzīvotājiem, ka vienmēr aktīvi iesaistās talkās, lai sakoptu savu pagastu. Arī šovasar uz zāles pļaušanas laiku nodarbināsim palīgstrādnieku. Pozitīvi, ka šogad visam gadam mūsu pagastam būs divi “simtlatnieki” - pēdējos gadus bija tikai viens. Diemžēl joprojām nav izdevies atrast ārsta palīgu darbam Jaunannas feldšerpunktā – mediķu trūkst visur,” saka V.Čugunova. 
Viņa rosināja iedzīvotājus domāt par māju plākšņu nomaiņu atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Lai to izdarītu, iedzīvotājiem jārēķinās ar maksu – 2,01 eiro par pakalpojumu un aptuveni 26 eiro par plāksnes izgatavošanu. “Tāpat jāturpina čipot savus suņus – šie noteikumi nav atcelti. Labi, ka klīstošo suņu ēra ir beigusies. Agrāk nedēļā saņēmām pāris šādu sūdzību zvanus, šobrīd nav. Patīkami, ka cilvēki, kuriem Ezeriņu kapsētā atdusas piederīgie, sapratuši, ka arī kapsētā jāšķiro atkritumi. Kapsētā turpināsim veco koku izgriešanu, izmantojot arborista pakalpojumus,” saka V.Čugunova.

Remontēs ceļu
Jaunannas pagastam šogad atlikuši 14 005 eiro no pagastu attīstības finansējuma – tos tērēs, lai pagasta pārvaldes ēkā nomainītu logus un nobruģētu laukumu pie ārdurvju ieejas. Apgūstot Eiropas fondu finansējumu, Jaunannā remontēs grants ceļu Rūķīši-Gribažas, jo tas ir kritiskā stāvoklī un ved uz vairākām zemnieku saimniecībām. Jaunannas pagasta teritorijas attīstības speciāliste Vija Zaķe informē, ka remontēs 2,6 kilometru garumā, kas nav viss ceļa posms. Iepirkumā par darbu veicēju atzīta “SIA “Sorma”, kopējās izmaksas ir 136 456 eiro. Aprīļa sākumā projektu iesniegs Lauku atbalsta dienestā, darbi dabā nesāksies agrāk kā septembrī,” klāsta V.Zaķe. Savukārt 22.martā pulksten 10.00 iedzīvotāji aicināti Jaunannā apmeklēt lauku zemju īpašnieku ikgadējo sanāksmi.

Rosina pretendēt
Sociālā darbiniece Ieva Vimba rosināja iedzīvotājus izmantot iespēju saņemt veselības aprūpes pabalstu. Uz to var pretendēt, ja vecuma pensija nepārsniedz 228 eiro. Uz šo pabalstu var pretendēt arī trūcīgas un maznodrošinātas personas; personas, kuras saņem vecuma vai invaliditātes pabalstu. Pērn pagastā to izmaksāja 18 gadījumos 949,80 eiro apmērā. “Ceram, ka būs izmaiņas noteikumos, lai pensionāri ar nelielām pensijām varētu pretendēt uz vienu malkas kravu. Pērn Jaunannā trūcīgās personas un maznodrošinātās personas statuss bija 32 personām. Kopā pabalstos Jaunannā gadā izmaksāti nepilni 3000 eiro, kas, salīdzinot ar citiem pagastiem, nav daudz,” saka I.Vimba. Viņa rosināja izmantot arī biroja “Aprūpe mājās” pakalpojumus.

Jaunannieši Latvijai simtgadē
Jaunannas pagastā ir ļoti aktīva kultūras dzīve – pagastā ir 10 kolektīvi un interešu grupas, kur iesaistījušies 115 pagasta iedzīvotāji jeb katrs trešais iedzīvotājs. V.Čugunova atzīst, ka tas ir ļoti labi mazam pagastam, un uzteic tautas nama vadītājas Ivetas Baltās-Vanagas darbu. “Pašdarbības kolektīvi daudz strādā un piedalās skatēs. Šogad 1172 eiro saņemsim no novada  tautas tērpu atjaunošanai, gatavojoties Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētkiem. Finansējums šim mērķim tika jau pērn un būs vēl nākamgad,” saka I.Baltā-Vanaga.
Iedzīvotāji tika informēti arī par Latvijas simtgades cikla aktivitātēm Jaunannā. 4.maijā arī Jaunannā stādīs ozolu. “Darīsim to pie pagasta robežas – un tā četrus gadus, bet piektajā gadā – pagasta centra parkā. Domājam arī par to, ko uzdāvināt Latvijai simtgadē. Ir iecere par sīpolpuķu, vizbulīšu stādījumu ierīkošanu Zaķusalā, sākot jau šopavasar, un par vienas sakoptas vietas Jaunannā radīšanu. Kura tā būs – gaidām ierosinājumus! Tādējādi iekļausimies Vislatvijas akcijā,” saka I.Baltā-Vanaga un piebilst, ka šīs aktivitātes īstenos pakāpeniski.
— Līga Vīksna

Kategorijas