Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazie sacenšas intelektuālo spēļu olimpiādē “Gudrinieks 2017”

Alūksnes un Apes novadu izglītības iestāžu piecgadīgo un sešgadīgo bērnu komandas šonedēļ tikās Alūksnes novada vidusskolā, lai piedalītos intelektuālo spēļu olimpiādē “Gudrinieks 2017”.

Radoši komandu nosaukumi

Kopumā piedalījās 72 bērni 18 komandās. Viskuplāk pārstāvēta bija Alūksnes pirmsskolas izglītības iestāde (PII) “Sprīdītis” - ar 6 komandām: “Lielie prātvēderi”, “Āķīši”, ”Frozen”, ”Mazie Sprīdīši”, ”Spēka avotiņš” un “Gulbīši”. Alūksnes PII “Cālis” olimpiādē piedalījās ar 2 komandām: “Cālēni” un “Gaismiņas”. Arī Alūksnes PII “Pienenīte” uz olimpiādi atveda 2 komandas: “Taurenīšus” un “Skudriņas”. Pārējās izglītības iestādes piedalījās ar 1 komandu: Jaunalūksnes PII “Pūcīte” komanda “Knīpas un Knauķi”, Malienas PII “Mazputniņš” komanda “Mazputniņi”, Alsviķu PII “Saulīte“ komanda “Sauleszaķēni”, Strautiņu pamatskolas “Lin-Ri-Ma-Mak-Dā”, Ziemeru pamatskolas “Cālēni”, Alūksnes novada vidusskolas “Rūķi – brašuļi” un 2 komandas no Apes novada: Apes PII “Vāverīte” ar komandu “Ziķeri” un O.Vācieša Gaujienas pamatskolas komanda “Taurenītis”. Katra komanda bija sagatavojusi mājasdarbu – priekšnesumu, vēlējumu citiem, kā arī iepazīstināja ar sevi.

Mazos dalībniekus sagaidīja un dienas garumā uzmundrināja lēnīgais un ļoti zinošais Lāčuks, kaķēni - mīlīgā un ļoti kustīgā Mince, kura pieskandināja ar “mur-ņau” visu skolu, un atraktīvais, trakulīgais, bet ļoti izpalīdzīgais Buris (lomās iejutās skolotājas Inita Lāce, Ilona Apsīte un Baiba Dzelzskalēja-Kalēja).

Iesaistās sešās radošajās darbnīcās

Katrs bērns piedalījās divās no sešām darbnīcām. Pirmā darbnīca bija spēle “Alias”, kurā varēja sacensties valodas bagātībā, asprātībā, domu ātrumā, spējā saprotami noformulēt kādu attēlā redzamu lietu. Šajā darbnīcā strādāja skolotāja Ligija Grase. Veiksmīgākie bērni bija piecgadīgās meitenes Linda Krūmiņa no Strautiņu pamatskolas un Ieva Balane no Alūksnes PII “Sprīdītis”. Kopā šajā darbnīcā darbojās 23 bērni.

Konstruēšanas darbnīcā pie skolotājas Daces Alksnes ar dažādiem materiāliem savus sapņu putnus veidoja 25 bērni. Par veiksmīgākajiem tika atzīti sešgadnieka Nika Rastorgujeva no Alūksnes PII “Sprīdītis” un piecgadnieka Ernesta Dambja no Jaunalūksnes PII “Pūcīte” darbi. Pie skolotājas Pārslas Meisteres 28 bērni sacentās pužļu likšanā un krāsoja skaistus pavasara skatus. Ātrākie bija Ralfs Bondars (6 gadi) no Jaunalūksnes PII “Pūcīte” un Evija Keita Grigāne (6 gadi) no Malienas PII “Mazputniņš”. Krustvārdu mīklas minēja pie skolotājas Līgas Krūmiņas. Par uzvarētājiem 26 bērnu konkurencē kļuva 6 gadus vecie puiši - Rinalds Zellāns no Strautiņu pamatskolas un Ralfs Bondars no Jaunalūksnes PII “Pūcīte”.

Bērniem bija iespēja arī pieteikties spēlēt dambreti. Šo darbnīcu vadīja skolotāja Silva Zariņa. Dambretes spēlē dažnedažādos pāros un vairākās spēlēs savu varēšanu un domu asumu rādīja 22 bērni. Par uzvarētājiem tika atzīti 5 gadus vecā Alise Upeniece no Alūksnes PII “Sprīdītis” un 6 gadus vecais Anrijs Orehovs no Malienas PII “Mazputniņš”. 20 bērni bija pieteikušies uz matemātikas atjautības uzdevumu risināšanu pie skolotājas Anitas Junkures. Šajā darbnīcā par veiksmīgākajiem tika atzīti 6 gadus vecie - Enija Līdaciņa no Alūksnes PII “Cālis” un Tomass Gustavs Celenbergs no Apes PII “Vāverīte”. Darbnīcu vadītāji sev palīgos bija pieaicinājuši gan skolēnus, gan savus kolēģus. Visa pasākuma sagatavošanas laikā iesaistījās vairāki skolotāji, skolēni. Visiem paldies par lielo un atbildīgo darbu!

Jauniegūti draugi un zināšanas

Bērni starpbrīdī varēja padejot, parunāt, nofotografēties kopā ar atraktīvajiem kaķiem, iepazīties ar citiem bērniem, bet skolotājiem, kamēr bērni darbojās darbnīcās, dažādas interesantas un jaunas aktivitātes, kā bagātināt mācīšanas iespējas, rādīja skolotāja Vineta Kovaļevska.

Atzinības visiem dalībniekiem, diplomus uzvarētājiem, pateicības veltes sarūpēja Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča, kura bija iniciatore šīs olimpiādes izsludināšanā.

Diena bija izdevusies. Pasākumu varēja vērot arī ziņās 15.martā “Re:TV”. Bērni priecīgi atsveicinājās no jauniegūtajiem draugiem. Piecgadnieki tagad krās zināšanas, lai nākamajā gadā piedalītos intelektuālo spēļu olimpiādē, savukārt sešgadnieki jau ar pieredzi sacensībās uzsāks skolas gaitas.

Kategorijas