Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tiesa liek atjaunot darbā policistu

Agita Bērziņa

2017. gada 17. marts 00:00

2006

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes rajona tiesa lēmusi, ka Alūksnes novada pašvaldības policijai jāatjauno darbā Mārtiņš Sināts vecākā inspektora amatā un jāizmaksā viņam atlīdzība - vairāk kā 10 000 eiro par darba piespiedu kavējumu, kā arī jāsedz tiesāšanās izdevumi. Tiesnese Iveta Puriņa, kura pirmajā instancē skatīja šo lietu, prasību apmierinājusi pilnībā. Darbā inspektors atjaunots ar martu.

Komentārus nesniedz
M.Sināts tiesas lēmumu šobrīd atturas komentēt. Arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis komentārus laikrakstam nesniedz. Vien pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro, ka pašvaldība šobrīd iepazīstas ar Alūksnes rajona tiesas spriedumā minētajiem argumentiem. “Jāuzsver, ka šis ir pirmās instances spriedums, kas nav galējs. Saskaņā ar tiesas spriedumu bija pienākums nekavējoties atjaunot darbā pašvaldības policijas darbinieku, un šis lēmums ir jau izpildīts,” saka E.Aploka.
Uz jautājumu, no kādiem līdzekļiem tiks maksāta kompensācija, E.Aploka atbildi nesniedz.
“Šis pirmās instances tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā, tādēļ pašlaik vēl nav, ko komentēt par to, no kādiem līdzekļiem varētu tikt izmaksāta kompensācija, ja tas būs jādara. Pirmās instances tiesas spriedums stājas spēkā, ja ir beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai un spriedums nav pārsūdzēts. Šobrīd ir izpildīta tā tiesas sprieduma daļa, kas noteica konkrēto personu nekavējoties atjaunot darbā, un tas ir izpildīts ar 1.martu,” norāda E.Aploka. Vai līdz ar M.Sināta atjaunošanu darbā to zaudēs kāds cits pašvaldības policijas darbinieks? E.Aploka atbild, ka jautājums par atjaunošanu darbā tiek risināts pašvaldības policijas esošā budžeta ietvaros.

Strīda iemesls – trauma
Darba līgumu M.Sinātam uzteica 2015.gada 22.decembrī, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 11.punktu. Uzteikumā darba devējs norādīja, ka darba tiesiskās attiecības tiek uzteiktas, ņemot vērā, ka pārejošas darbnespējas dēļ, kas sākusies 2015.gada 11.martā, prasītājs nepārtraukti nav veicis darbu vairāk kā sešus mēnešus.
Strīda sakne ir darbnespējas cēlonis – vai trauma gūta, veicot darba pienākumus, vai tā bijusi  sadzīviska. Prasītājs uzskata, ka viņa darbnespēja iestājusies nelaimes gadījuma darbā rezultātā, savukārt atbildētājs prasību neatzīst, norādot, ka prasītājs nav informējis darba devēju par nelaimes gadījumu darbā un informācija no prasītāja par to saņemta, tikai saņemot uzteikumu. Likums nosaka, ka darba devējam ir aizliegts uzteikt darbu, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā.

Lēmumu var pārsūdzēt
“Alūksnes Ziņu” rīcībā esošā informācija liecina, ka 2015.gada 10.martā pulksten 11.00 M.Sināts devās uz izsaukuma vietu Alūksnes autoostā, kur atradās vīrietis ar neadekvātu izskatu un uzvedību. Agresīvais vīrietis nepakļāvās policista prasībām un fiziski pretojās aizturēšanai, kā rezultātā policists traumējis labo plecu. Pirms došanās uz Alūksnes slimnīcas uzņemšanas nodaļu pārbaudes veikšanai tiešais priekšnieks norādījis, lai viņš medicīnas personālam nesniedz ziņas par notikušo personas aizturēšanas mēģinājumu, kura laikā gūta trauma, tā vietā norādot, ka ir gūta sadzīves trauma. Pārbaužu laikā viņš rīkojies atbilstoši sava tiešā priekšnieka norādījumiem. Pārbaudes rezultātā iesniegta darbnespējas lapa. Darbnespējas periods tika vairākkārt pagarināts. 27.februāra sēdē tiesa apmierināja prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu, atjaunošanu darbā un nesamaksātās darba samaksas piedziņu no Alūksnes novada pašvaldības policijas.
Alūksnes rajona tiesas spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Vidzemes apgabaltiesā 20 dienu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas, 27.februāra, iesniedzot apelācijas sūdzību Alūksnes rajona tiesā, ko Alūksnes novada pašvaldība arī grasās darīt.
— Agita Bērziņa

Kategorijas