Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai jāierobežo gumijas laivu ceļi?

Agita Bērziņa

2017. gada 17. marts 00:00

291

Alūksnes novada pašvaldības tautsaimniecības komitejā pirmdien diskutēja par plānotajām izmaiņām saistošajos noteikumos “Alūksnes novada publisko un pašvaldības ūdenstilpju, to salu un piekrastes zonas uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumi”. Plašas diskusijas izvērtās par normu bez saskaņošanas aizliegt izmantot CSDD nereģistrētas gumijas laivas un citus mehāniskus ūdens transportlīdzekļus novada publiskajās ūdenstilpēs.

Citur Latvijā arī tā ir
Lai arī iepriekš noteikumos šāda norma jau bija, deputāti diskutēja par tās nepieciešamību. “Kā notiks saskaņošana? Jāpiezvana vai jāraksta iesniegums? Sestdienā cilvēki izdomā laivot pa upi, kas viņiem jādara? Ja nu tajā brīdī “Alju” nevar sazvanīt? Kā vispār varēs pierādīt, ka esmu zvanījis un sarunājis?” jautāja deputāts Laimonis Sīpols.
Pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis piedāvāja saskaņošanu veikt iesnieguma veidā, taču tas būtu vēl sarežģītāk. “Jau šobrīd tas strādā, un, piemēram, makšķernieks no Ventspils mums zvana un saka, ka brauks ar savu gumijas laivu uz ezeru. Arī citur Latvijā ir tāda prakse, un nekas jauns tas nav. No pieredzes varu teikt, ka ar nereģistrētajām laivām ļoti bieži pārvietojas maluzvejnieki. Tas disciplinēs,” norādīja M.Lietuvietis.

Kam piemēros sodu?
Deputāts Modris Lazdekalns atzina -  ja noteikums paredzēts drošībai, tad tas ir vajadzīgs. “Noteikumi ir, lai zinātu, cik ūdenstilpē iebrauc, vai lai pasargātu sevi? Ja tie ir drošībai, tad es tos atbalstu,” pauda viņš un piedāvāja normu attiecināt tikai uz laivām, kurās makšķernieki dodas makšķerēt. “Kaut kas neliekas pareizi. Manā skatījumā, šī prasība vispār jāņem ārā. Pie tam norma attieksies uz visām publiskajām novada ūdenstilpēm, nevis tikai uz Alūksnes ezeru. Kā ar laivu šķērsos Alūksnes novada robežu, tā “Alja” būs klāt un sodīs. Vai arī aizbraukšu uz Alūksnes ezeru ar savu laivu, lai pavizinātu bērnus, sods garantēts!” teic L.Sīpols.
M.Lietuvietis atzina, ka katru gadījumu vērtēs atsevišķi, uz ko L.Sīpols atbildēja, ka tā rīkoties nedrīkst un likums visiem ir viens. “Ja kaut nedaudz varam kontrolēt situāciju ūdenstilpēs, tas nav nekas slikts. Ja sāksim apzināti sodīt ģimenes, tas būtu neētiski un muļķīgi. Taču domāju, ka šādu situāciju nebūs,” mierināja priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers.

Neadekvāts sods
Deputāte Jana Zilkane jautāja, kādēļ par automašīnas novietošanu tauvas joslā piemēro 50 eiro sodu, bet par automašīnas mazgāšanu tauvas joslā – tikai 20 eiro. “Manā skatījumā, mašīnas mazgāšana ir daudz bīstamāka nekā tikai stāvēšana. Soda nauda ir neadekvāta. Kā tika veikts aprēķins?” jautāja J.Zilkalne. M.Lietuvietis piekrita, ka soda apmēru var palielināt.
Līdz marta domes sēdei deputāti vēl var iesniegt priekšlikumus plānotajām noteikumu izmaiņām.
— Agita Bērziņa

Kategorijas