Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aktualitātes nekustamā īpašuma jomā

Līga Vīksna

2017. gada 17. marts 00:00

495

Annas pagasta pārvaldes lietvede-nodokļu administratore Skaidrīte Līdaciņa stāstīja par nekustamo īpašumu aktualitātēm, vēršot uzmanību uz daudzām aktualitātēm, kas svarīgas visiem.

Ne visi maksā godprātīgi
“Paldies tiem, kuri jau samaksājuši nekustamā īpašuma nodokli par šo gadu. Pērn Annas pagastam nekustamā īpašuma nodoklis – arī par nomas zemi – bija aprēķināts 24 647 eiro, samaksāja 30 000 eiro, bet tāpat uz šā gada janvāri 7663 eiro bija parāds. Lielākie parādnieki ir SIA “Deiwoss” ar 2189 eiro, no kā 2016.gadā atguvām jau 3769 eiro parādu. Liels parādnieks ar 1452 eiro ir uzņēmumi: “Tūjas”, “Pūces”, “Alatas”, “Holding Group”. No fiziskajām personām liels parāds – 577 eiro – ir personai, kam pieder bijusī bērnudārza ēka, to esam nodevuši tiesu izpildītājiem,” stāsta S.Līdaciņa. Pērn atgūti daudzi parādi no bijušajiem īpašniekiem.
Šim gadam Annas pagastam nodoklis aprēķināts 26 000 eiro. S.Līdaciņa atgādina – pērn Valsts zemes dienests būtiski palielināja zemes kadastrālo vērtību. Zemes vienībām, kas ir lielākas par trīs hektāriem, nodokli aprēķina nevis pēc kadastrālās vērtības, bet pēc speciālās vērtības, kas arī šogad ir par 10 procentiem lielāka. “Pretējā gadījumā zemnieki nespēj uzreiz vienā gadā samaksāt tik lielu nodokli, tādēļ veic pakāpenisku palielinājumu par 10 procentiem gadā. Tie, kam zemes vienības bija līdz trīs hektāriem, pērn izjuta lielo kadastrālās vērtības kāpumu – viņiem nodoklis šogad vairs nemainījās,” saka S.Līdaciņa. Viņa atgādina, ka kopš janvāra Alūksnes novadā spēkā ir saistošie noteikumi, kas noteiktām personu grupām paredz atlaides nekustamā īpašuma nodoklim (par to “Alūksnes Ziņās” jau esam rakstījuši).

Nodod tiesu
izpildītājiem
Ja zemes nodoklis un nomas maksa netiek maksāta, persona saņem divus brīdinošus paziņojumus. Ja arī tad nenomaksā, tad pieņem lēmumu par lietas nodošanu tiesu izpildītājiem, kas uzsāk piedziņas procesu. “Ja tiek iesaistīts tiesu izpildītājs, tad maksājamā summa jau ir krietni lielāka, jo jāmaksā arī tiesu izpildītāja amata atlīdzība, kas nav maza. Ir maldīgs uzskats: ja man nav īpašuma, tad no manis neko nepiedzīs. Tiesu izpildītājs piedziņu vērš uz īpašumu, ko var izsolīt; uz kustamo mantu, piemēram, mēbelēm, elektroprecēm; uz naudas līdzekļiem – arī uz pensijām. Tiesu izpildītāji neaizmirst neko. Mums ir reāls gadījums, kad pēc desmit gadiem tiesu izpildītāji Zemesgrāmatā uzlika atzīmi – liegumu, kas liedz īpašumu pārdot, dāvināt, ieķīlāt. Var uzlikt liegumu arī transportlīdzeklim, kas neļaus iziet ikgadējo tehnisko skati. Un tas bija gadījums, kad nodoklis nomaksāts, bet izrādās, ka 2005.gadā bijis pagasta padomes lēmums un nav samaksāta tiesu izpildītāja atlīdzība, tādēļ viņš liegumu nenoņem! Tādēļ būsim saprātīgi, maksāsim nodokļus un nekrāsim parādus,” pauda S.Līdaciņa.

Jaunaudzes ar nodokli
neapliek
Runājot par mežu platībām, S.Līdaciņa atzina, ka Valsts meža dienests gada beigās aktualizēja savu datubāzi. Nodoklis tiek aprēķināts par platībām, ko apliek ar nodokli. Jaunaudzes ir meža platības, ko ar nodokli neapliek. Datubāzes aktualizācijas laikā aprēķini ļoti mainījās. Cilvēkos tas ir radījis neizpratni, jo, piemēram, Zemesgrāmatā viņam ir 20 hektāri meža, bet nodoklis aprēķināts tikai par 15 hektāriem. Tas ir tādēļ, ka nodokli rēķina tikai par platību, ko apliek ar nodokli – viss ir kārtībā,” mierina S.Līdaciņa.
Daudz jautājumu ir par servitūta ceļiem. Šobrīd servitūta ceļa statusu nosaka, savstarpēji vienojoties un atrunājot, kā un kad izmanto, remontē, parakstus var apliecināt bāriņtiesā, ierakstīt Zemesgrāmatā vai caur tiesu. “Veidojot servitūta ceļu no jauna, minimālais ceļa platums ir 4,5 metri. Ja servitūta ceļš ir noteikts zemes reformas laikā, kad pamatā tie bija 3 metrus plati, un šie ceļi ir ierakstīti Zemesgrāmatā kā apgrūtinājums, tad šobrīd nav pamata šo ceļu veidot platāku. Pamatā servitūta ceļi no jauna tiek veidoti gar īpašuma robežām, lai lauki ir labāk izmantojami. Protams, ir gadījumi, ja ceļš jau tur ir pamatīga būve un vijas pa lauka vidu, tad tas tā arī paliek,” atzīst S.Līdaciņa.

Aktualizē datubāzi
Valsts zemes dienests sāk aktualizēt savu datubāzi, tādēļ iedzīvotāji saņem informatīvas vēstules, ka tiek mainīta ēku piederība un parādās termins “piederība nav noskaidrota”. Tās ir ēkas, kas dažādu iemeslu dēļ nav ierakstītas Zemesgrāmatā. “Te ir jāizvērtē katra situācija. Uzskatu – ja tā ir pamatīga būve, tad šāda ēka tomēr ir jāieraksta Zemesgrāmatā, bet, ja tā ir, piemēram, nojume, nedod Dievs, pussabrucis šķūnis, tad to vajag nojaukt līdz galam, doties uz būvvaldi, kas izsniegs izziņu, ka šāda ēka dabā vairs neeksistē. Šī izziņa jāiesniedz Valsts zemes dienestā, kas tad dzēsīs šādu ēku savā datubāzē. Nevaram paredzēt, kas valstī notiks pēc pieciem gadiem – ja šobrīd nodokli piemēro dzīvojamajām mājām un garāžām, tad varbūt pēc pieciem gadiem piemēros arī visām pārējām ēkām, tādēļ labāk laikus sakārtot dokumentāciju,” saka S.Līdaciņa.

Par kupicu atjaunošanu
S.Līdaciņa arī atgādina, ka šobrīd notiek īpašumu robežu atjaunošana. Atjaunot īpašumu robežas drīkst tikai sertificēti mērnieki. “Sertificēts mērnieks oficiāli uzaicina pierobežnieku. Vai pierobežnieks atnāk/neatnāk – tā ir viņa problēma. Sertificēts mērnieks sastāda robežu atjaunošanas aktu trīs eksemplāros – zemes īpašniekam, pierobežniekam un Valsts zemes dienestam, ko pievieno īpašnieka mērniecības lietai, līdz ar ko robežas ir oficiāli atjaunotas,” saka S.Līdaciņa
Viņa vērš uzmanību, ka instrumentāli uzmērītās robežās precizitāte noteikta līdz milimetram. “Ja esat vienojušies un mērnieks ir pateicis, ka šeit būs kupica, tad to pārcelt pēc tam nedrīkst – tā ir robežu bojāšana, par ko var piemērot sodu,” saka S.Līdaciņa.

Par nomas zemēm
S.Līdaciņa aicina zemes nomniekus - it īpaši tos, kuriem uz nomas zemes atrodas ēkas un būves un kuriem uz 2009.gadu ir izbeigtas lietošanas tiesības, izmantot iespēju tagad par maksu zemesgabalu iegūt savā īpašumā. “Alūksnes novada pašvaldība izsniedz pilnvarojuma līgumu, ar kuru jāiet pie mērnieka. Zemesgabalu uzmērīs, tas jāieraksta Zemesgrāmatā. Pēc tam pašvaldība ar zemes īpašnieku slēgs līgumu un izdevumus, ko būsiet samaksājuši, kārtojot formalitātes, atskaitīs no kopējās pirkuma summas,” saka S.Līdaciņa.

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas