Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Dziesmas mūža” senjoritas svin 17

Līga Vīksna

2017. gada 17. marts 00:00

15

Apes tautas namā sestdien bija pulcējušies dziesmas draugi, lai svinētu svētkus dziesmai un Apes tautas nama senioru vokālā ansambļa “Dziesmas mūžs” (vadītāja Sandra Oto) 17. dzimšanas dienu. Koncertā “Mūžs uz priekšu steidzas...” ikviens varēja gūt sirdsprieku un pavasarīgu noskaņojumu, klausoties dzīvespriecīgās gaviļnieces, kā arī daudzo viesu uzstāšanos.

Dāmas ar raksturu
Pasākuma vadītāja Alda Liepiņa atzina – vieglāk iet pa dzīvi kopā ar dziesmu, kaut arī mūžs uz priekšu steidzas. Apes senioru vokālā ansambļa pirmsākumi meklējami 2000.gadā, kad skolotājs Edvīns Palkavnieks sāka pamatoti uztraukties, jo tolaik Apē nebija neviena senioru kolektīva. Šīs runas nonāca līdz Apes tautas namam, kur tolaik direktors bija Jānis Anerauds – sākās rosība, aicināja pieteikties seniorus, kuri vēlas dziedāt. Aktivitāte nebija liela – pirmās pieteicās Velta Krūze, Rita Knikste, Gaida Svārupe, bet ar to nepietika. G.Svārupe uzņēmās aktīvāk uzrunāt apeniešus, kā rezultātā ansamblim piepulcējās arī Diāna Liepiņa, Aina Zostiņa, Austra Kalniņa, Ilze Sproģe, Mirdza Karro, Antonija Mika, Anna Orlova un ansambļa nosaukuma autore Ausma Palkavniece. Kolektīva pirmā uzstāšanās bija Ziemassvētku pasākumā Apes tautas namā.
Gadiem ritot, ansambļa sastāvs ir mainījies – dziedātāju pulciņam piebiedrojās vēl citas apenietes. Šobrīd kolektīvā dzied sešas dalībnieces – Gaida Svārupe, Ilze Sproģe, Diāna Liepiņa, Anna Orlova, Dzintra Ozoliņa un Valija Āboliņa. Ja dalībnieku sastāvs mainījies, tad kolektīva vadītāja kopš pirmsākumiem ir radošā un enerģiskā Sandra Oto. Būdama stingra un prasīga, viņa prot vajadzības gadījumā savaldīt arī dāmu raksturus un uzskatus, caurvijot to ar savu īpašo garšvielu – humoru un sapratni.

Ansamblis ar panākumiem
“Dziesmas mūžs” šo gadu laikā ar panākumiem piedalījies ikgadējās skatēs rajonā un novadā, konkursos. Nozīmīgākie panākumi: 2003.gadā “Dziesmas mūžs” kā vienīgais senioru ansamblis piedalījās Vidzemes skatē Smiltenē, 2007.gadā ieguva II pakāpes diplomu un 8.vietu 29 kolektīvu konkurencē Pirmajā Latvijas senioru vokālo ansambļu konkursā. 2008.gadā piedalījās zonas skatē Gulbenē, 2014.gadā piedalījās Otrajā Latvijas senioru vokālo ansambļu skatē Valkā. Nesen notikušajā Alūksnes un Apes vokālo ansambļu skatē “Dziesmas mūžs” ieguva I pakāpes diplomu.
Svētku reizē ansambļa vadītāja un dalībnieces saņēma arī Apes novada pašvaldības Goda rakstus un Atzinības rakstus par muzikālo tradīciju popularizēšanu, saglabāšanu un nozīmīgu ieguldījumu novada kultūrvides veidošanā.
Ziedi un labi vārdi
Jubilejas pasākumā izskanēja daudz labu vārdu dziedošajām dāmām, tostarp veltījumi dzejā, piemēram, no dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas un ansambļa dalībnieces Annas Orlovas. Ilzes Sproģes mazdēls Roberts Stangainis savu sveicienu kā apliecinājumu tam, ka dziesmas mīlestība tiek mantota no paaudzes paaudzē, izspēlēja uz mežraga. Muzikālus sveicienus, bagātinot koncertu, sniedza Gulbenes kultūras centra vīru vokālais ansamblis “Namejs”, Gaujienas, Virešu un Trapenes ansambļu kolektīvi, kā arī Veclaicenes dziedātāji. Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre, sveicot gaviļnieces uzsvēra, ka tieši viņas nav ļāvušas nosalt senioru dziesmām Apē 17 gadu garumā. No Apes tautas nama kolektīva viņa dāvāja latviskas piespraudes, kas vienmēr atgādinās – laiks, kas pavadīts kopā ar dziesmu, ir vairojis latvisko, īpašo un sargājamo Apē un novadā.
— Līga Vīksna

Kategorijas