Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lepojas ar savu Ziemeļ­­vid­zemes pērlīti Alūksni

Diāna Lozko

2017. gada 17. marts 00:00

918

Sintija Vindele ir alūksniete, kura studējusi gan Rīgā, gan Nīderlandē. Viņas ceļi atveduši jaunieti atpakaļ uz Alūksni, un Sintija ir apņēmības pilna uzsākt savu individuālo biznesu. Kopā ar ģimeni Sintija pašreiz šuj un pārdod tekstilpreces uzņēmumā “Vindeles šūšanas centrs”, taču kā jau jaunietei ar vīziju ir vēlme sasniegt arī savus mērķus.
- Tu esi studējusi gan tiesību zinātni, gan internacionālo biznesa vadību. Pastāsti, kā tavi ceļi no Rīgas un tālās Nīderlandes atveda atpakaļ uz Alūksni?
- Spriežot pēc mūsdienu mēriem, tā ātrāk bija atskriešana, nevis atiešana, jo gan Enšēdē (pilsētā, kurā es Nīderlandē dzīvoju), gan Rīgā mans ikdienas ritms bija patiesi dinamisks - laika un spēka deficīts nebija retums. Līdz ar to pēc vairāku gadu saspringuma Alūksne mani piesaistīja kā garīgā miera osta, kurā ne tikai atjaunot tik ļoti patērēto enerģiju, bet arī lēnām un apdomīgi ķerties pie kā lielāka realizēšanas. Tā sakot – bez liekiem apkārtējiem piesātinājumiem un spiediena.
- Tu ilgus gadus palīdzi arī vecākiem viņu uzņēmumā.
- Jā, praktiski kopš dzimšanas, jo vecāku vadītais uzņēmums ir tādā pašā vecumā kā es (Sintijai ir 21 gads). Uzņēmums šuj gultas veļu. Tā netīši ir sanācis, ka esmu nodarbojusies ar biznesa vadību visu savu dzīvi un patlaban arī nedomāju apstāties. Vienmēr esmu ticējusi, ka uzņēmējdarbība jeb bizness ir 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā, jo vienmēr atrodas kas padarāms un tik daudz kas vienmēr ir jāpaspēj.
- Kas tevi saista rokdarbos, it sevišķi šūšanā?
- Man šūšana ir gandrīz kā meditatīvs process. Šķiet, šujmašīnas motora rūkoņā un adatu cilpu mešanā ir kas filigrāni nomierinošs. Protams, kā jauna radīšana tikai no auduma un diega vienmēr ir mani fascinējusi – ir tik daudz iespēju, kas šūšanas rezultātā var tapt. Tas ir apbrīnojami! To pašu varu teikt arī par rokdarbiem.
- Tu esi aizrāvusies arī ar improvizācijas teātri.
- Teātrim vienmēr ir piederējusi silta vietiņa manā sirdī. Nav nozīmes, vai tas ir dramatiskais teātris vai sporta/improvizācijas teātris. Aktiera mākslu kā hobiju apgūstu jau piecpadsmit gadus. Ar skatuvi es iepazinos tepat Alūksnē brīnišķīgu režisoru vadībā - gan Ievas Maltenieces, gan Daigas Bēteres vadītajos pulciņos. Savas mākslinieciskās pēdas atstāju arī Tventes Universitātē Nīderlandē, kurā aizsāku internacionālā teātra grupu, kura turpina darboties vēl joprojām. Rīgā, savukārt, tā bija darbošanās Ligitas Smildziņas pavadībā, kopā ar dramaturga Oskara Polmaņa palīdzību izveidojām traģikomēdiju divos cēlienos “Dzimšanas diena”, kas ir arī pēdējais un lielākais paveiktais darbs šajā jomā. Visiem līdzcilvēkiem esmu mūžam pateicīga par iespēju pilnveidoties tik ļoti plašā spektrā, jo, protams, arī ikdienā apgūtās prasmes ir tikai palīdzējušas.
- Kā, tavuprāt, trūkst Alūksnes novada ļaudīm, lai arī viņiem pietiktu drosmes mēģināt un sākt apdomāt arī sava biznesa idejas?
- Domājams, netrūkst nekā. Atmetot kritiku, var atklāt tik daudzas kolorītas personības. Nekad nešaubos par alūksniešiem, jo, tik bieži satiekot gan vienaudžus, gan līdzbiedrus, atklājas, cik katrs no mums patiesībā var daudz, vajag tikai sagribēt. Esmu lieciniece tam, ka ar laiku un pozitīvu motivāciju var panākt lielas lietas, un nav nozīmes, cik sākumā kāds hobijs vai aizraušanās šķiet necila, jo visi taču sāk ar mazumiņu. Starp citu, esmu novērojusi, ka katra ideja Alūksnē var tikt arī pie papildu atbalsta - gan finansiālā, gan cita veida. Līdz ar to, manuprāt, Alūksnē ir visas iespējas darboties un atrast ko sev interesējošu, kā arī attīstīties.
- Kāds ir tavs nākotnes sapnis?
- Vēlos radīt cilvēkos tādu pašu laimi, kādu ar savu produkciju rada mana ģimene. To ļoti labi var redzēt, braukājot uz Latvijas un Igaunijas tirdziņiem. Daudzi klienti nāk klāt un saka labus vārdus, kas var tikai uzmundrināt garu. Ir vēlme nākotnē turpināt šūt un radīt vēl darba vietas, un iepriecināt ne tikai esošos pircējus, bet arī tos, kuri vēl tikai domā par mūsu tekstilpreču iegādi. Noteikti gribētu “iekalt” Alūksni kartē tieši ar to, ka šeit ražo fantastisku gultas veļu! Protams, nākotnē centīšos pacelt latiņu mazliet augstāk – kā topošā salda miega sludinātāja un miega-pele. Ne vienmēr ir tik svarīga nauda un ienākumi, dažreiz vienkārši pietiek būt par krietnu cilvēku un viss izdodas.
- Ko tu teiktu tiem, kuri uzskata, ka Alūksne jau tāda maza un necila vietiņa vien ir?
- Muļķības! Ziemeļvidzemes pērlei nav ne vainas. Ticu, ka šeit ir tuvu ideāla vieta akurātai domu sakārtošanai un vēlmju realizēšanai, jo Alūksnes bagātība ir ne tikai tajā mītošajos iedzīvotājos, bet arī nenovērtējamajā dabas tuvumā: ezera vēju šalkošanā, mežu biezumā un vēl neizmīdītajās pļavu takās. Tas daudziem ir jāsaprot!
— Diāna Lozko

Kategorijas