Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izcīna četras medaļas

Ilze Bogdanova

2010. gada 27. janvāris 11:04

885

Viena zelta, viena sudraba un divas bronzas medaļas – ar šādām godalgām no nedēļas nogalē Ādažos notikušā starptautiskā džudo turnīra mājās atgriezušies Alūksnes cīkstoņi.

Džudo treneris Aivars Mālnieks stāsta, ka šīs alūksniešiem bija pirmās sacensības pēc decembra vidū Alūksnē notikušā Ziemassvētku starptautiskā džudo turnīra. Lai gan Ādažu turnīrs pulcējis apmēram tikpat daudz cīkstoņu, cik Alūksnē rīkotās sacensības, viņu iepriecina fakts, ka pašmāju jaunajiem džudistiem izdevies izturēt sīvo konkurenci, iekļūstot labāko trijniekā.

Gatavojas turnīram Igaunijā

Ādažu turnīra pirmajā dienā cīņas laukumā devās U – 11 vecuma grupas džudisti. Alūksni šajā grupā pārstāvēja četri jaunieši, no kuriem augstāko pozīciju izcīnīja Ņikita Malovs. Viņam svara kategorijā līdz 32 kilogramiem 7.vieta. Pārējie puiši saviem pretiniekiem piekāpušies jau pirmajā cīņā, jo, kā atzīst treneris, šoreiz 2001.gadā dzimušajiem alūksniešiem pretī stājušies gadu vecāki cīkstoņi, kuriem turklāt ir par vienu līmeni augstākas meistarības josta.

“Februāra sākumā viņi dosies uz Igauniju, kur varēs cīkstēties tieši ar sava vecuma un līmeņa pretiniekiem. Domāju, ka šajā turnīrā mēs nostartēsim daudz labāk, jo tur solās būt visi priekšnoteikumi, lai mēs varētu pretendēt uz medaļām,” saka A.Mālnieks. Igaunijas turnīrā piedalīties plāno vairāki igauņu džudo klubi, bet no Latvijas uzaicināti vien alūksnieši, pateicoties abu pušu veiksmīgajai sadarbībai.

Visās cīņās saņem “ippon” atzīmi
Veiksmīgāks Ādažos turnīrs izvērties U – 13 un U – 15 vecuma grupu pārstāvjiem, kur no astoņiem džudistiem puse tikusi pie medaļām. Patīkamu pārsteigumu sagādājis Dairis Golubevs (U – 13). Startējot svara kategorijā virs 60 kilogramiem, viņš visās cīņās saņēma “ippon” atzīmi. “Tas ir tīrais metiens uz muguras, pēc kura cīkstonis saņem uzreiz 10 punktus un cīņa līdz galam nav jāizcīna. Dairim tas izdevās visās četrās cīņās: viņš drusku pacīnījās, sekoja metiens un cīņa bija galā – vienkārši super!” apgalvo A.Mālnieks.

Pārējie medaļnieki pārstāvēja U – 15 grupu, kur Rolands Dobelnieks (svara kategorijā līdz 50 kilogramiem) ieguva sudraba medaļu, bet Lāsma Smetele (svara kategorijā līdz 44 kilogramiem) un Ernests Pepernieks (svara kategorijā līdz 46 kilogramiem) – bronzas medaļas.

Džudo treneris bilst, ka R.Dobelniekam līdz zelta medaļai pietrūcis pavisam nedaudz. Finālā viņš piekāpies cīkstonim no Liepājas, kuru apakšgrupā uzveicis ar “ippon” atzīmi. “Parasti cīkstēties ar vienu un to pašu pretinieku nesanāk, ja cīņas veido pēc olimpiskās sistēmas. Šoreiz turnīra organizatori vēlējās, lai cīņu būtu vairāk, tāpēc sportisti tika sadalīti apakšgrupās. Rezultātā Rolandam sanāca cīnīties ar vienu un to pašu pretinieku atkārtoti, taču iznākums izvērtās citādāks,” norāda A.Mālnieks.

Uzsāks atlasi Eiropas čempionātam

Jautāts par nākamajām sacensībām, treneris informē, ka tuvākās gaidāmas sestdien, kad U – 17 vecuma grupas cīkstoņi mērosies spēkiem Latvijas čempionātā. Sacensības šīs vecuma grupas džudistiem būs sevišķi nozīmīgas, jo tās būs pirmās atlases sacensības uz Eiropas čempionātu jūnijā.

A.Mālnieks klāsta, ka pavisam jāpiedalās sešos turnīros no astoņiem, kas norisināsies Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Ukrainā, Vācijā, Čehijā un Polijā. Atlasē tiks vērtēti četri labākie rezultāti, pēc kuriem maijā tiks noteikts Eiropas čempionāta sportistu sastāvs. Lai gan šajā grupā Alūksnes sportistu nav mazums, A.Mālnieks norāda, ka nevēlētos izcelt kādu konkrēti kā reālāko pretendentu dalībai Eiropas čempionātā, jo tāds var būt ikviens no viņiem.

Kategorijas