Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Upenieks: Pat bez stafetes komandas Latvijas biatlona izlase Phjončhanā būs kaujas spējīga

Leta

2017. gada 23. marts 07:42

265

Pat bez vīriešu stafetes komandas Latvijas biatlona izlase 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs būs kaujas spējīga, uzskata Latvijas Biatlona federācijas viceprezidents Gundars Upenieks. Pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās Pasaules kausa sezona. Latvijas vīriešu izlase palika 21.vietā Nāciju kausā, bet iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs ar stafetes komandu ieguva labākās 20 valstis. Tiesa, sezona Latvijai noslēdzās uz priecīgas nots, jo pašā pēdējā startā otro vietu guva Andrejs Rastorgujevs, pirmoreiz karjerā kāpjot uz goda pjedestāla.

"Piecus gadus visi gaidīja un cerēja, varbūt kāds jau savas cerības bija zaudējis. Galvenais, lai to nezaudētu pats Andrejs. Taču viņš to paveica. Ļoti jācer, ka maisam gals vaļā," sarunā ar žurnālistiem pauda Upenieks. "Varbūt pat ir labi, ka šis pjedestāls bija sezonas beigās. Viņš maksimāli izdarīja savu darbu un tagad uz šādas nots varēs gatavoties nākamajai sezonai."

"Regulāri sazinos ar Andreja treneri. Kā viņš izteicās, Rastorgujevs sezonas beigās bija savā labākajā formā, kādu viņš nevarēja sasniegt visu sezonu. Viņš trasē visu darīja pārdomāti un koncentrēti, taču tajā pašā laikā bija ļoti ātrs. Ja pirms tam sezonas gaitā viens netrāpīts mērķis liedza viņam kāpt uz goda pjedestāla, tagad pat divas kļūdas šaušanā viņam ļāva būt otrajam. Tieši fiziskā kondīcija bija iemesls, kāpēc viņam tas izdevās," secināja kādreizējais biatlonists.

"Gribējām, lai 2018.gada olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāv pilna vīriešu komanda, lai tur varētu piedalīties stafetē. Diemžēl cīņā ar somiem pietrūka 50 punkti, bet nekāda traģēdija nav notikusi," uzskata Upenieks. "Mums vīriešu konkurencē būs divi pārstāvji un ir liela pārliecība, ka Olimpiādē startēs arī Baiba Bendika. Būs kaujas spējīga vienība, tāpēc ceram uz labiem rezultātiem."

"Domāju, ka ir jau jāskatās uz 2022.gada Olimpiādi. Jāizstrādā programma, lai tajā mēs būtu pārstāvēti ar savu komandu un lai mums būtu ne tikai viens Andrejs Rastorgujevs, bet arī citi, kas varētu tuvoties viņa līmenim. Lai līdzjutējiem būtu, uz ko skatīties un aplaudēt, kā arī pārdzīvot," stāstīja federācijas viceprezidents.

"Lai tas notiktu, biatlona izlasē jābūt līderim. Un tāds mums ir. Tāpat jāstrādā ar tiem sportistiem, kuri ir mūsu rīcībā, lai viņi paceltu savu līmeni, kā arī skatīties uz jauniešiem, kuri pēc četriem pieciem gadiem ar labāku sniegumu varētu aizstāt tos sportistus, kuri mums ir šobrīd. Galvenais, lai jauniešiem ir cerība un vēlēšanās nokļūt olimpiskajās spēlēs," teica Upenieks. "Tā ir mana vīzija, kas valdes sēdē vēl nav apspriesta. Tomēr tagad runāt par ilgtermiņa darbībām nav īstais brīdis, jo nupat tikai noslēgusies sezona. Tas būs jādara pēc kāda mēneša, kad sapratīsim, kas notiks tālāk. Uzskatu, ka ir jāsāk gatavoties 2022.gada Olimpiādei, jo par 2018.gadu viss ir skaidrs - tie, kas būs spēcīgāki, arī startēs. Šobrīd federācijai ir jāuzstāda jauns mērķis, lai nerodas pārrāvums."

Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuvis par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Latvija ar stafetes komandu nebūs pārstāvēta jau otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas, jo 2014.gadā Sočos uz starta stājās vienīgi Rastorgujevs un Žanna Juškāne.

Kategorijas