Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedalās “Ineses Galantes talantos”

Līga Vīksna

2017. gada 24. marts 00:00

20

Alūksnes mūzikas skolas audzēknis Pauls Stradiņš (pedagogs Mārcis Kalniņš) piedalās konkursā “Ineses Galantes talanti”. Iespēja piedalīties otrajā kārtā jau izcīnīta, jo aprīļa sākumā jāpiedalās finālā. Savukārt 20.martā sākās skatītāju balsojums internetā par dalībnieku iesūtītajiem video, tāpēc ikviens aicināts atbalstīt deviņgadīgo Paulu.

Piedalās spēcīgākie un
talantīgākie
Sitaminstrumentu spēli Alūksnes mūzikas skolā pie pedagoga Mārča Kalniņa P.Stradiņš apgūst ceturto gadu. “Alūksnes mūzikas skolā bija informācija par šo konkursu. Redzot, ka piedalīties var arī sitaminstrumentu spēlē, tas mani ieinteresēja. Nosūtīju prasīto – dalībnieka videoierakstu, kopā ar Paula mammu Ilzi Stradiņu aizpildījām dalībnieka anketu. Audzēkņu dalību konkursos, ģenerālmēģinājumos filmēju regulāri, lai pēc tam varētu vērot un analizēt, kas izdarīts labi un pie kā vēl jāpiestrādā. Pauls Stradiņš ir spējīgs audzēknis, kopā esam daudz strādājuši un sasnieguši, jau piedaloties citos konkursos. Ņemot vērā, ka Paulam ir tikai deviņi gadi, viņš jau tagad labi spēlē diezgan sarežģītus skaņdarbus,” stāsta M.Kalniņš. Viņš uzsver, ka “Ineses Galantes talanti” ir konkurss, kurā piedalās spēcīgi un talantīgi dalībnieki – Latvijas labākie.

Mērķtiecīgs un atbildīgs
“No Alūksnes mūzikas skolas līdz šim neviens nav šajā konkursā piedalījies. Mēs pamēģināsim. Vienmēr nedaudz biedē konkursi, kuros dalībniekiem nav vecuma ierobežojuma. Arī šajā konkursā tā ir, turklāt var piedalīties arī iepriekšējo gadu laureāti. Prieks, ka izturējām pirmo kārtu! Tagad būs jāpiedalās pusfinālā, kas notiks aprīļa sākumā Rīgā. Uz pusfinālu jāsagatavo cits repertuārs nekā pirmajai kārtai, turklāt jau divi skaņdarbi. Pauls uzstāsies ar Volfganga Amadeja Mocarta “Rondo Alla Turca” un koncertpolku, kā izpildījums prasa virtuozu tempa maiņu un tehnikas prasmes. Par skaņdarbiem, ko izpildīt trešajā kārtā, mēs vēl nedomājam,” smaidot stāsta M.Kalniņš.
Gatavošanās konkursiem prasa papildu darbu gan no audzēkņa, gan pedagoga. “Pauls ir ļoti ieinteresēts sitaminstrumentu spēlē – pats labprāt apmeklē nodarbības, trenējas arī individuāli. Viņa domāšana un attieksme ir kā vecāko klašu audzēkņiem, ļoti nopietna pieeja – ja kaut kas neizdodas, mērķtiecīgi atkārto atkal un atkal, līdz sanāk. Viņš pats zina, kas viņam jādara. Marimba un ksilofons ir specifiski mūzikas instrumenti, kas reti kuram ir mājās, tādēļ tiekamies mūzikas skolā. Sitējam jāprot spēlēt vairākus instrumentus, tādēļ apgūstam arī muzicēšanu uz bungu komplekta, mazās bundziņas. “Ineses Galantes talantos” Pauls muzicēs uz ksilofona un būs jaunākais konkursa dalībnieks. Viņam tā būs laba pieredze,” ir pārliecināts M.Kalniņš. 

Noteiks “Publikas simpātiju”
Kopš 20.marta notiek skatītāju balsojums “Publikas simpātija” par dalībnieku iesūtītajiem video. Balsot var “www.inesesgalantestalanti.lv” sadaļā “Publikas simpātija”. Ikviens aicināts atbalstīt P.Stradiņu, izsakot savu atbalstu balsojumā. “Līdz šim neviens alūksnietis šajā konkursā nav piedalījies. Tā ir iespēja izskanēt Alūksnes pilsētas un Alūksnes mūzikas skolas vārdam,” saka M.Kalniņš.
Konkursu jaunajiem izpildītājmāksliniekiem „Ineses Galantes talanti” rīko Ineses Galantes fonds sadarbībā ar Rietumu Bankas labdarības fondu, lai atklātu jaunos, talantīgos izpildītājmāksliniekus, aktivizētu bērnu un jauniešu interesi par mūziku un kultūras norisēm, atbalstītu jauno mākslinieku profesionālās aktivitātes. Katru gadu konkursā piedalās līdz 300 dalībniekiem un par savu favorītu tiešsaistē balso līdz 70 000 klausītāju no visas pasaules.

— Līga Vīksna

Kategorijas