Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aktīvi piedalās patriotiskos konkursos

Diāna Lozko

2017. gada 24. marts 00:00

3

Alūksnietis Dainis Rižkins ieguvis apbalvojumu skolēnu eseju konkursā “Sirdsapziņas bruņinieki”.
Viņš kopā ar citiem uzvarētājiem viesojās Rīgā 17.marta atceres pasākumos. Konkursa mērķis ir rosināt skolēnus gūt papildus zināšanas par Latvijas vēsturi II pasaules kara laikā, par pretošanos nacionālsociālistiskās un komunistiskās ideoloģijas režīmiem un centieniem atgūt Latvijas valstisko neatkarību saskaņā ar 1922.gada Latvijas Satversmi, izmantojot Memoranda parakstītāju biogrāfijas.

Iesaistījies Zemessardzē
D.Rižkins šādos konkursos piedalās ne pirmo reizi un sevi uzskata par patriotu. Jaunietis ir iesaistījies arī Zemessardzē un plāno savu dzīvi saistīt ar militāru profesiju, kā arī padziļinātāk apgūt vēsturi. “Vēsture ir ļoti interesanta, un no tās mēs varam mācīties. Ikvienam varu ieteikt pētīt savu dzimtas vēsturi. Arī mūsu pilsētas vēsture ir ļoti interesanta,” teic D.Rižkins. Viņš iekļuvis arī Oskaram Kalpakam veltītā literārā konkursa finālā. Rezultāti būs zināmi 7.aprīlī, bet pērn šādā konkursā viņš ieguva 1.vietu. Šonedēļ viņš iesniedzis savu darbu par vecmammas onkuli, kurš bijis izsūtījumā Sibīrijā Vēstures skolotāju biedrības konkursam un arī gaida rezultātus. Konkursā “Sirdsapziņas bruņinieki” D.Rižkins ieguvis ne tikai diplomu, bet arī braucienu uz Briseli. D.Rižkinu uzteic arī kaimiņi, un viņš kaimiņienēm sanes malku, kā arī palīdz ikvienam, kuram nepieciešams.

Pretošanās kustības mērķis
Konstantīna Čakstes vadītā nacionālā pretošanās kustība, par kuru konkursā bija jāraksta eseja,  1944.gada 17.martā Latvijas Centrālās padomes (LCP) vārdā pieņēma savu nozīmīgāko dokumentu – Memorandu par nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas faktisko valstiskumu. Nacionālās pretošanās kustība Latvijā sākās jau tūlīt pēc pirmā padomju okupācijas perioda – 1940.gada rudenī veidojās pirmās nacionālās pagrīdes organizācijas. Šīs pretošanās kustības mērķis gan padomju, gan nacistiskās okupācijas laikā bija viens un tas pats: brīvas, neatkarīgas Latvijas valsts atjaunošana. LCP sēdē 1944.gada 8.septembrī Pauls Kalniņš parakstīja deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu. 1944.gada 17.martā LCP pieņēma savu nozīmīgāko dokumentu – Memorandu par nepieciešamību nekavējoties atjaunot Latvijas faktisko valstiskumu.

Kategorijas