Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Spodra” grib jaunu tehniku

Agita Bērziņa

2017. gada 24. marts 00:00

312

Alūksnes novada pašvaldības aģentūra “Spodra” grib iegādāties multifunkcionālu komunālo tehniku 200 000 eiro vērtībā, tās iegādei pašvaldība Valsts kasē ņems aizņēmumu. To, ka šāda tehnika aģentūrai ir nepieciešama, neviens deputāts neapšauba, taču iebildumi ir pret veidu, kā tas tiek darīts, – pēc budžeta pieņemšanas, turklāt pirmsvēlēšanu laikā.

Nevajag pat aprēķinus
“Par jaunas tehnikas iegādi “Spodrai” jau esam vairākkārt runājuši iepriekš. Tā kā pēc projektu īstenošanas palielināsies apkopjamā teritorija, ir nepieciešama jauna tehnika - gan sniega tīrīšanai, gan ielu slaucīšanai. Tehnika nepieciešama, lai neapgrūtinātu cilvēkresursus, jo darbs ir smags. Protams, tāme nav maza, bet šajā gadījumā runa ir par jaunas tehnikas iegādi. Meklējām iespējas iegādāties lietotu tehniku, bet arī tad summa bija liela – virs 100 000 eiro. Nav nozīmes iegādāties tik dārgi lietotu,” tautsaimniecības komitejā pauda priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers.
Deputāte Jana Zilkalne vērsa uzmanību, ka “Spodras” 2015.-2017.gada vidējā termiņa attīstības stratēģijā bija plānots iegādāties universālu pašgājēju mašīnu par 92 000 eiro. Savukārt plānotajos attīstības darbos budžetā par jaunu tehnikas iegādi nekas netika minēts. “Kāpēc iepriekš bija minēta cita iecerētā summa, bet tagad ir krietni lielāka? Vai ir rēķināts ekonomiskais pamatojums? Ja rēķinām, ka tehnika 5 gadu laikā nolietojas, tad sanāk izdevīgāk pakalpojumu pirkt no malas,” pauda J.Zilkane. Dz.Adlers iebilda, ka tehnika nenolietojas 5 gadu laikā, reizēm tā kalpo pat 15 gadus. Deputāts Ainars Melders uzskata – ja “Spodra” nav gatava pilsētas sakopšanā meklēt ārpakalpojumu vismaz uz 5 gadiem, tad nevienam uzņēmējam tas nebūs saistoši. Gan J.Zilkane, gan deputāts Laimonis Sīpols vēlējās redzēt ekonomiski pamatotus aprēķinus. “Nevajag pat aprēķinus, sajūtas liecina, ka atmaksāsies. Jau šobrīd uzturam lielāku teritoriju un darbinieku skaits ir samazināts. Samazina arī darbiniekiem fizisko slodzi. Jā, tehnika nav lēta, taču pilnībā tiks noslogota visu gadu,” teica Dz.Adlers.

Pagastiem arī vajag
“Lēmumus nevar pieņemt tikai uz sajūtu pamata, ir jābūt ekonomiskajam pamatojumam! Pagastu vadītājiem gan vienmēr jāizstāv un jāpierāda, kāpēc vienu vai otru lietu vajag pagastam,” teica J.Zilkalne. Tam piekrita arī L.Sīpols. “Ir skaidrs, ka tehnika jāpērk, un negribu diskutēt, vai tā ir laba vai slikta, taču jautājums ir, cik ētiski šobrīd ir par to lemt. Ir jau paņemti vairāki aizņēmumi projektiem, tāpēc aizņemties vēl 200 000 eiro ir liels slogs. Jaunajam deputātu sasaukumam būs jālauza galva, kur ņemt naudu un kā dzīvot tālāk. Pagastos varbūt arī vajag komunālo tehniku, jo tur cilvēki mokās vēl vairāk nekā pilsētā! Visiem patīk forši dzīvot. Tagad tikai vienam tiks. Cik godīgi tas ir pret novadu?” norādīja  L.Sīpols. Dz.Adlers viņam nepiekrita, sakot, ka darbības domē nevajagot saistīt ar vēlēšanām un deputātiem jāspēj pieņemt lēmumus. Ja kāds nevēlas iesaistīties domes darbā – jānoliek deputāta mandāts.

Tomēr būs
Plānotajā multifunkcionālās komunālās tehnikas komplektā ietilps komunālā mašīna, sniega lāpsta, smilts un sāls maisījuma kaisītājs, smilšu slaucītājs un savācējs, ūdens muca, augstsprieguma mazgātājs un konteineru vedējs. Diskusijas par tehniskas nepieciešamību turpinājās arī finanšu komitejas sēdē, kurā domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis pauda: realizējot plānotos ielu rekonstrukciju projektus, izbūvēs jaunas ietves un “Spodrai” palielināsies ar tehniku apkopjamā teritorija par 10 000 kvadrātmetru, bet sētnieku darba apjoms - par 13 000 kvadrātmetru. Modris Lazdekalns uzskata, ka aprīkojumā vajadzētu arī piekabi, lai nākotnē varētu braukt arī uz pagastiem. Vakar marta domes sēdē deputātiem atkal raisījās diskusija - to, kas atbalsta, tomēr bija vairāk, tādēļ nolemts akceptēt jaunas tehnikas iegādi.

Kategorijas