Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes olas jau ripo pie pircējiem

Līga Vīksna

2017. gada 31. marts 00:00

6046

Turpinās no 1.lpp.

Par uzņēmuma iecerēm “Alūksnes Ziņās” rakstījām 2015.gada oktobrī, kad uzņēmuma pārstāvji pauda ieceri ražošanu atsākt pirms 2016.gada Lieldienām. Tiesa, gadu vēlāk, tomēr tas ir noticis.

Uzreiz – ar pilnu jaudu
Uz jautājumu, kas aizkavēja ieceres, SIA “Alūksnes putnu ferma” valdes loceklis Aleksejs Sviridenkovs atbild – apjoms. “Sākotnēji domājām ražošanu atsākt, apjomu palielinot pakāpeniski. Tomēr izlēmām sākt ar pilnu jaudu uzreiz, jo klienti prasa regulāras un apjomīgas piegādes. To varam nodrošināt, tikai strādājot ar pilnu jaudu. Izmantojot izdevību, gribu pateikties visiem, kuri radīja iespēju atjaunot šo ražotni, tostarp Lauku atbalsta dienestam, programmas “Altum” iespējām, Alūksnes novada pašvaldības būvvaldei,” saka A.Sviridenkovs. Lai ražotni modernizētu, 2,3 miljoni eiro piesaistīti no ELFLA caur Lauku atbalsta dienestu, bet kopējās ieguldījumu izmaksas ir 6 miljoni eiro.

“Speciālā operācija”
Šobrīd kopējais putnu skaits “Alūksnes putnu fermā” ir 165 000. Pirmos putnus atveda 5.februārī, vistu kūti piepildīja divu nedēļu laikā. Arī pirmās olas tika izdētas jau 5.februārī. “Tas bija liels pārsteigums, bet no liela putnu skaita vienmēr ir kāds, kurš attīstās ātrāk par pārējiem. Pirmās olas nogaršojām paši un pārliecinājāmies par to kvalitāti. To darām katru dienu un varam droši teikt - citu tādu nav, jo tās ir Alūksnes olas! Un ar to tās ir īpašas. Pateicos arī darbiniekiem, kuri piedalījās putnu pārkraušanā – to patiesi var dēvēt par “speciālo operāciju”. Arī putniem šis bija liels izaicinājums, jo īpaši ņemot vērā laikapstākļus - atsevišķās dienās temperatūra noslīdēja zem mīnus 20 grādu atzīmes, bet tie ātri atguva spēkus un pielāgojās jaunajiem apstākļiem. Pirmajā nedēļā putni aklimatizējās, par katru olu priecājāmies kā par pirmo. Šobrīd mūsu vistas dienā izdēj 120 000 olu, pēc mēneša prognozējam vēl vairāk – līdz 160 000 olu dienā,” saka A.Sviridenkovs.

Cilvēka iejaukšanās –
minimāla
Salīdzinot ar darbību iepriekš, tagad olu ražošanas process ir modernizēts un pielāgots Eiropas putnu labturības prasībām. A.Sviridenkovs uzsver, ka olu dēšanas process notiek tieši tāpat kā dabā, tikai ar īpašu kontroli un uzraudzību. “Ar modernizāciju panācām to, ka ieviestās tehnoloģijas palīdz, nevis aizvieto dabiskos olu radīšanas procesus. Tās pašas vistas, tā pati barība, tās pašas olas. Dabas radītas. Tehnoloģijas palīdz paaugstināt ražošanas procesa efektivitāti, panākt lielāku kontroli pār katru ražošanas posmu un nodrošināt kvalitāti. Līdz minimumam esam samazinājuši cilvēka iejaukšanos – no sprostiem olas noripo uz lentēm, kas tālāk olas padod uz transportieri. No transportiera olas nonāk uz šķirošanas un iepakošanas iekārtām, kas sašķiro olas pēc svara un iepako attiecīgajās kastēs. Šajā procesā neviens cilvēks olai pat nepieskaras. Uz šķirošanas līnijas tiek izlasītas tikai plēstās, netīrās un nestandarta olas, kuras pārdot nedrīkstam,” skaidro A.Sviridenkovs.
Padomāts arī par kūtsmēslu savākšanu. A.Sviridenkovs norāda - tā kā vistu kūtsmēsli ir ļoti vērtīgs produkts gan lauksaimniecībā, gan citās nozarēs, tad “Alūksnes putnu ferma” šobrīd tos piegādā biostacijām, kas ražo elektroenerģiju. “Sanāk, ka daba kalpo cilvēkiem arī šādā veidā,” viņš saka.
Tirgo Latvijā un Eiropā
Par to, kur atrasts noieta tirgus, A.Sviridenkovs saka, ka šobrīd uzņēmums ir tikai maratona sākumā. “Saņēmām nepieciešamās atļaujas no Pārtikas un veterinārā dienesta, veicām vajadzīgās analīzes. Produkciju tirgojam vēl tikai divas nedēļas. Pirmie klienti ir pārtikas pārstrādes uzņēmumi Latvijā un ārzemēs – Eiropas valstīs. Marta beigās piedāvāsim produkciju arī mazumtirdzniecībā, lai Lieldienu olām ir īpaša garša – gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tiem, kam Latvijā radītā produkcija ir kas vairāk nekā kaloriju skaits,” saka A.Sviridenkovs. Uzņēmuma nosaukums nomainīts no “Vistako” uz “Alūksnes putnu ferma”, lai popularizētu Alūksnes vārdu un izceltu vietu, kur produkcija ražota. “Lepojamies ar šo brīnišķīgo vietu un to, ka arī Alūksnē varam ražot augstas kvalitātes produkciju. Esmu pārliecināts, ka šī reģiona iedzīvotāji izvēlēsies vietējo produkciju. Esam atvērti sadarbībai ar vietējo veikalu tīkliem,” viņš saka.

Vairāk nekā 20 darba vietas
Atverot “Alūksnes putnu fermu”, uzņēmums radījis vairāk nekā 20 darba vietas – nodarbināti  putnkopji, šķirotāji, noliktavas darbinieki, mehāniķi, apsargi, administrācijas darbinieki. “Uz izsludinātajām vakancēm pieteicās ļoti daudz pretendentu. Līdz ar darbības atsākšanu veidojām jaunu, izaicinājumiem gatavu kolektīvu, kurš šobrīd ir nokomplektēts. Lai nodrošinātu produkcijas kvalitāti un noturētos tirgū, nepieciešama saliedēta komanda, kurā katram ir sava loma un uzdevumi, jo katra darbs ietekmē kopējo rezultātu. Šis darbs ir ļoti atbildīgs, jo ražojam pārtikas produktu. Atbildības izjūta cilvēkiem ir dažāda, tāpēc nācās ņemt vietā arī citus. Esmu pateicīgs saviem darbiniekiem par darbu – tas nav viegls, bet cilvēki ātri mācās un “aug” – gan kā speciālisti, gan kā cilvēki, jo komandas darbs saliedē,” saka A.Sviridenkovs.
Uzņēmums pieder Latvijas pilsonim, uzņēmējam Jurijam Adamovičam. “Viņš mūs ir atbalstījis gan finansiāli, gan ar idejām par uzņēmuma attīstību un darbības organizāciju. Jurijs pats ir no agronomu ģimenes, izaudzis laukos, līdz ar to mūsu putnu ferma viņam ir īpaši tuva un svarīga,” saka A.Sviridenkovs.

Pret putnu gripu
nodrošinājušies 
Šobrīd Latvijas putnkopjiem aktualitāte ir sargāšanās no putnu gripas. A.Sviridenkovs norāda - putnu gripa ir sezonāla parādība, kas atnāk līdz ar gājputniem. “Gājputnu iekļūšana mūsu putnu novietnē nav iespējama – tā ir slēgta ēka. Risks ir lielāks saimniecībās, kurās putnus audzē ārpusē. Ražotnē esam ieviesuši paškontroles sistēmu, kura paredz pasākumus dažādu risku mazināšanai un novēršanai, arī pret putnu gripas, salmonellas iekļūšanu objektā – apģērbu un apavu nomaiņa, roku mazgāšana un dezinfekcija, dezobarjeras, transporta dezinficēšana. Piekļuve teritorijā gan transportam, gan cilvēkiem ir ierobežota līdz minimumam. Teritorijā tiek veikta videonovērošana,” viņš saka.

Top barības ražošanas cehs
A.Sviridenkovs atzīst, ka šobrīd galvenais uzdevums ir nostabilizēties, atrast savu klientu un tirgus nišu. “Ideju ir daudz - tās īstenosim pakāpeniski. Neesam atteikušies no ieceres par savu barības ražošanas cehu otrpus ceļam. Cehs mums principā ir gatavs. Izlēmām sākumā noslīpēt ražošanas procesus putnu novietnē un šķirotavā un tad ķerties pie barības ceha. Visu uzreiz nevar paspēt, jo katra darbība ražotnē prasa īpašu uzmanību, lai pircējiem nodrošinātu produkciju, ar kuru varam lepoties. Šobrīd mūsu fermas putni tiek baroti ar augstvērtīgu barību, ko iepērkam no specializētiem ražotājiem ar izcilu kvalitātes reputāciju,” saka A.Sviridenkovs. Viņš uzsver – kad barības ražošanas cehs būs gatavs, priecāsies ilgtermiņā sadarboties ar vietējiem zemniekiem, kuri var piedāvāt kvalitatīvus graudus, lai Alūksnes vistas ēstu Alūksnes novadā audzētus graudus.

Jāmainās un jāattīstās
A.Sviridenkovs atzīst, ka pasaulē šobrīd valda nenoteiktība, notiek lielas pārmaiņas, kas skar arī Latviju. Ražotāji politisku pārmaiņu dēļ spiesti pārorientēt produkcijas noietu uz citām zemēm, kur prasības ir citādākas un tirgus ieņemšana jāsāk no nulles. “Tas ir jautājums par kompāniju izdzīvošanu, nevis attīstību, un noved pie tā, ka daudzi dzīvo ikdienā, nedomājot par nākotni un attīstību. Arī bankas šobrīd ir daudz konservatīvākas kompāniju kreditēšanā - prasa ļoti lielu līdzdalību un vēlas finansēt tikai tos uzņēmumus, kuriem jau ir naudas plūsma, neņemot vērāp potenciālu. Rezultātā cieš tautsaimniecība, jo nav impulsa jaunu projektu un uzņēmumu attīstībai,” secina uzņēmējs. Viņš uzskata, ka valstij jāspēlē lielāka loma ilgtermiņa attīstības nodrošināšanai - jāpalīdz tiem, kuri grib strādāt. “Cilvēki ir gatavi strādāt, bet nav pārliecības, ka situācija kardināli nemainīsies un nebūs jāsāk viss no nulles. Valstij ir jādefinē konkrēti un reāli ilgtermiņa mērķi un tie jāsasniedz. Un tad jādefinē jauni. Nepieciešama stabilitāte un prognozējamība. Tas attiecas arī uz biznesa vidi, kuru veido gadu desmitiem, bet sabojāt var vienā dienā. Kā teica Rainis: “Mainies uz augšu!” Mēs arī to gribam – mainīties, attīstīties. Uz augšu,” saka A.Sviridenkovs un kolektīva vārdā vēl visiem priecīgas Lieldienas.

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas