Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzejas krājumā aptver dzīves mainīgumu

Diāna Lozko

2017. gada 31. marts 00:00

277

Iznākusi jauna Alūksnes dzejnieces Vēsmas Kokles–Līviņas dzejas grāmata “Dzīve mirkļu mainībā”. Šoreiz tajā apkopoti darbi, kuri aplūko Latvijas gadalaikus dzejnieces izjūtās no jaunības līdz mūža nogalei.
Šo, kā arī daudzas citas V.Kokles–Līviņas grāmatas var aplūkot arī Alūksnes pilsētas bibliotēkā. Grāmatā varēs lasīt dzeju ne tikai par gadalaiku maiņu, bet arī cilvēka jūtu pasauli un to, ka arī tā mēdz mainīties - gluži kā gadalaiki. “Visskaistākais laiks ir ziedu un cilvēka pilnbrieda laiks,” uzsver V.Kokle–Līviņa.
Šī jau ir četrdesmitā V.Kokles–Līviņas dzejas grāmata, taču dzejniecei top jau nākamā grāmata, kurā dzejā ietērpts stāsts par diviem sapņotājiem, dabas mīļotājiem, kuri, viens otram sekojot pa pēdām, satiekas jūras krastā un iemīlas. “Dzīvē viņus šķir tālums. Dzejā atveidots tāds gadu simtenis, kad nav satiksmes, nav mobilo telefonu, tomēr mīlestībai nav šķēršļu. Mūsu dzīvē ikvienam ir sava pasaule, un tā ir jāizjūt caur sevi un jāizgaršo visos laikos,” teic V.Kokle–Līviņa.
Pēc viņas darbu motīviem jau ir tapušas gan filmas, gan arī dziesmas, un arī šo mīlas stāstu V.Kokle–Līviņa labprāt redzētu ekranizētu filmā. Viņas dzeja ir iedvesmojusi arī mūziķus, dzeju iedziedājuši gan Gunārs un Zane Plukši, gan arī Andreja Voiciša un Skaidrītes Melnes muzikālais duets. Arī pati V.Kokle–Līviņa ir iedziedājusi savu dzeju.
Līdztekus dzejas rakstīšanai V.Kokle–Līviņa arī zīmē un šuj mazas, mīļas lellītes - tautumeitiņas. Tieši dzeja viņai palīdz uzturēt modru garu, un saglabāt mundrumu viņa novēl ikvienam.
— Diāna Lozko

Kategorijas