Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazo uzņēmēju sāpe

Agita Bērziņa

2017. gada 31. marts 00:00

695

Izlasījām rakstu “Alūksnes Ziņās”, kurā tūrisma nozares uzņēmēji pauž satraukumu par negodīgu konkurenci un cenu politiku no pašvaldībai piederošo uzņēmumu puses. Mēs, mazie Alūksnes uzņēmēji, vēlamies padalīties arī ar savu pieredzi par notiekošo savā nozarē. Mēs piedāvājam zāles pļaušanas pakalpojumu, kā arī starp mums ir cilvēki, kuri darbojas apzaļumošanas nozarē. Sāksim ar pateicību tiem cilvēkiem un uzņēmumiem, ar kuriem mums ir bijusi laba sadarbība, un ceram to turpināt. Liels jums paldies! Esam ļoti veiksmīgi sadarbojušies gan ar privātajiem īpašniekiem, gan ar bankām un pašvaldībām piederošajiem uzņēmumiem. Esam sapratuši, ka viss atkarīgs no cilvēkiem. Ir patīkami satikties ar gudriem vadītājiem, kuri tiešām atrodas, kā tautā saka, savā vietā.
Šoreiz gribam izstāstīt ļoti bēdīgu pieredzi ar vienu no lielākajiem pilsētas saimniekiem – Alūksnes pašvaldības aģentūru “Spodra”. Saskarē ar šo organizāciju ir sajūta, ka mēs vēl dzīvojam sociālismā  un ir 20.gadsimts. Mēs saprotam, ka Latvijā ir prakse uzņēmumu vadībā likt nevis profesionāļus, bet partijām lojālus cilvēkus. Ja tas ir tā, tad viss ir kārtībā! Atbildēsim - kāpēc. Tikai šī organizācija zāles pļaušanas tarifu ir atstājusi nemainīgu jau vairākus gadus. Protams, ja visu apmaksā pašvaldības budžets, tad nav bīstama ne inflācija, ne vajadzība uztraukties par tehniku, jo apkārt taču nav nekādas konkurences. Visi nevēlamie tiek “atšūti” jau pašā sākumā. Mēs neesam oficiāli (rakstiski) piedāvājuši savus pakalpojumus pašvaldībai, jo, pakonsultējoties ar dažiem deputātiem, visi ieteica pirms tam vērsties pie “Spodras” vadības. Tur, mēģinot veidot dialogu ar vadību, mēs vienkārši tikām “atšūti”, pat neiedziļinoties, un tika apšaubīta mūsu tehnika un profesionalitāte. Nemaz nerunāsim par ieteikumu, lai mēs nejaucamies tur, kur nevajag. Pēc pāris šādiem diskusijas uzsākšanas mēģinājumiem atmetām ar roku.
Līdzīga situācija ir pilsētas apzaļumošanā. Iepazīstoties ar praksi citās pašvaldībās, ir redzams, ka citur, lai nerastos interešu konflikts, pilsētas apzaļumošanu uztic privātajam sektoram, kurš savas idejas saskaņā ar piešķirto finansējumu saskaņo ar pašvaldības pārstāvi, un viss notiek. Alūksnē, cik mums zināms, šajā pasākumā caurspīdīguma nav. Tāpat arī iespēju mazajiem uzņēmējiem nav. Mūs māc šaubas, ka Alūksnē neatradīsies neviens puķu draugs, kurš būtu spējīgs ar jaunām, inovatīvām idejām padarīt savu pilsētu skaistāku, turklāt savu vaļasprieku veidot kā iztikas avotu. Nesakām, ka tagad pilsēta būtu nesakopta, bet vai šī ir vienīgā, saimnieciski pareizā iespēja? Nav saprotams, kā pašvaldības iepirkumu komisijā var darboties un saņemt algu cilvēks, kurš lemj par pakalpojumu pirkšanu no sevis, pie tam par pašvaldības atvēlēto budžetu! Mums tas nav saprotams. Tas pats ir pilsētas apzaļumošanas komisijā, kurā, pēc pašvaldības mājaslapā pieejamās informācijas, “Spodras” pārstāvis saskaņo ar sevi savas idejas un pēc tam tās arī izpilda. Laikam tā tam ir jābūt. Šeit ir pausts viedoklis tā, kā mēs to saprotam no malas. Jau iepriekš atvainojamies, ja kas ne tā.
Vēstules tapšanas brīdī vēl nebijām iepazinušies ar Valsts kontroles atzinumu, par ko bija raksts  “Alūksnes Ziņās” un kas pilnībā apstiprina nebūšanas pašvaldības aģentūrā “Spodra”. Kā uzsver Valsts kontroles pārstāvis – nevērtē sniegtā pakalpojuma efektivitāti, bet tad, mūsu skatījumā, aina būtu vēl bēdīgāka.
Vēl lielāku šoku izraisa nākamais raksts, ka tautas kalpi ņems aizņēmumu 200 000 eiro, lai pirktu “Spodrai” kārtējo supertehniku! Kā teica Ērmanītis “Vella kalpos”: “Aiziet turpat, kur viss pārējais!” - jo ar šādu saimnieciskumu, domājams, rezultāts būs tālu no solītā, kur nu vēl vēlamā. Gribētos ļoti zināt, kas ir šī supertehnika, kas der visam, jo, satiekoties semināros un runājot ar citiem uzņēmējiem, ir noskaidrots, ka katrai ražotāja tehnikai ir savi plusi un mīnusi. Laikam mūsu “spečuki” ir atklājuši šo lielo kosmosa noslēpumu. Mums par to prieks! Šeit iederētos sakāmvārds – būtu ļoti smieklīgi, ja negribētos raudāt.
Cerējām, ka priekšvēlēšanu gaisotnē varbūt kaut kas mainīsies, veidosies diskusija, bet tagad, izlasot visus šos rakstus avīzē, saprotam, kāpēc mēs esam, kur esam...
— Mazo uzņēmēju pilnvaroto personu Ilmāra Melzoba un Rolanda Kupļa viedokli pierakstījusi
Agita Bērziņa

Kategorijas