Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē - “Princese uz zirņa”

Līga Vīksna

2017. gada 7. aprīlis 00:00

38

Tiem, kam patīk labestīgs humors un izrādes ar dziļu domu zemtekstā, ir vērts 21.aprīlī pulksten 18.30 Alūksnes Kultūras centrā apmeklēt muzikālu pasaku ar jokiem visai ģimenei “Princese uz zirņa”. Izrādi iestudējis Jaunais muzikālais teātris.

Izrāde par bērnu audzināšanu
Mūziku izrādei komponējusi Laila Ilze Purmaliete. Viņa izrādē redzama arī uz skatuves, iejūtoties princeses mammas lomā. “Man ir liels gods spēlēt uz vienas skatuves ar Nacionālā teātra aktrisi Indru Burkovsku (Karaliene), Liepājas teātra vadošo aktieri Marģeru Eglinski (Princis), TV šovu zvaigzni Sarmīti Pruli (Princese). Izrādē iesaistīti arī vēl citi aktieri. Princese ir ļoti izlutināta, bet es kā mamma izdabāju visām viņas iegribām,” stāsta L.I.Purmaliete.
Vērojot mūsdienu sabiedrību, libreta autorei Ilzei Trumpei radās ideja par šādu izrādi, kur izskanēs gan humors, gan būs atspoguļota dziļa doma, liekot vecākiem aizdomāties par to, kā šodien audzina bērnus. “Šodien netrūkst vecāku, kuri savus bērnus uzskata par prinčiem, izdabā visām viņu vēlmēm, bet bērns vēlāk vecākus neklausa, ignorē un uzvedas ļoti slikti. Tas ir stāsts par to, ka audzināšanā vajag arī stingru roku, un ataino to, kas notiek, ja izdabā visām bērnu vēlmēm. Nedrīkst pārvērtēt bērna lomu, glorificēt bērnu, lai arī cik mīļi mums katram ir savi bērni. Vecākiem būs viela pārdomām arī par to, ka nevar likt savu bērnu audzināt tikai skolai, turklāt ar naudas palīdzību,” izrādes saturu ieskicē L.I.Purmaliete un piebilst, ka senās vērtības, tāpat kā pasakas, nenoveco.

Joki par “karaliskajām
asinīm”
Iestudējot izrādi, par pamatu ņemta pasaka “Princese uz zirņa”. Izrādē Karaliene audzina savu Princi, kuram jau nedaudz pāri 30 gadiem, bet skola vēl nav pabeigta. Pie tā, protams, vainīgas ir skolotājas, kas neprot ieinteresēt bērnu mācīties. Līdzīga situācija ir ar Princesi, kura aug ļoti pārtikušā ģimenē. Tomēr arī šī pasaka beidzas laimīgi un Princese, izdzīvojot arī rituālu ar gultu un zirni, dabū savu Princi, bet skatītājs pats var izlemt, vai tā ir lielākā laime dzīvē.
Izrādē tās autori atļaujas pajokot arī par Anglijas karalieni un “karaliskajām asinīm”, kas ne visiem Latvijas sabiedrībā šķiet pieņemami. “Mēs uzskatām, ka tie, kas turpina nest dzimtas uzvārdu un dzīvo senču pilī, nav pārāki par citiem cilvēkiem,” saka L.I.Purmaliete.

Mūsdienīgi efekti
Izrāde skatītājus vedīs pasakainā karaļpilī, mūsdienīgā skolā, burves – ekstrasenses salonā, arī  sapņu pasaulē. Skatītāji tiks pārsteigti arī ar mūsdienīgiem efektiem, ko paver skaipa iespējas – izspēlēs sarunu skaipā. “Princese uz zirņa” visā Latvijā piedzīvojusi jau vairāk nekā 25 izrādes. L.I.Purmaliete atzīst – bērniem izrāde ļoti patīk. “98 procentiem pedagogu arī, bet 2 procenti uzskata, ka esam atļāvušies par daudz humora par “karaliskajām asinīm”. Savukārt vecāki ir pārsteigti, ka viņiem ir interesanti šīs bērnu izrādes laikā,” smaidot saka L.I.Purmaliete.
— Līga Vīksna

Kategorijas