Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilsētā – jaunas ceļa zīmes

Līga Vīksna

2017. gada 7. aprīlis 00:00

712

Sākoties siltākam laikam, arvien vairāk alūksniešu dodas pastaigās pa pilsētu. “Alūksnes Ziņās” pēc šādas pastaigas vērsās alūksnietis Andris, uzdodot jautājumus par ceļa zīmju izvietošanu pilsētā.

Zīme – līdz pieciem
metriem
“Pie Alūksnes Kultūras centra izvietota aizlieguma ceļa zīme “Iebraukt aizliegts”, bet tā izvietota uz īsāka staba, nekā ierasts. Tiesa, stabu nenomērīju, bet zīme bija tikai nedaudz garāka par manu sievu, kuras augums ir 1,70 metri. Savukārt Pils ielā, netālu no krustojuma ar Brūža ielu, dekoratīvajās ābelītēs ir ceļa zīme “Apstāties aizliegts”, kas, savukārt, izvietota teju uz pusi garākā stabā, nekā parasti to mēdz darīt. Kādēļ tādas atšķirības?” jautā alūksnietis.
Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) Ceļu drošības audita daļas priekšnieka vietnieks Alvis Puķītis skaidro, ka ceļa zīmju balsta garumu nosaka uz tā izvietojamo zīmju daudzums. “Standarts LVS 77-2:2015 nosaka, ka ceļa zīmes apdzīvotā vietā nedrīkst atrasties zemāk par diviem metriem virs ceļa seguma (vai ietves) virsmas. Savukārt maksimālais augstums ir pieci metri. Zemāk drīkst uzstādīt 136.-141. brīdinājuma zīmi un papildzīmes, kā arī dažas zīmes standartā norādītos gadījumos,” stāsta A.Puķītis.
Ierobežo treileru
stāvēšanu
Vairāki alūksnieši arī pamanījuši jaunās ceļa zīmes par aizliegumu laika posmā no pulksten 23.00 līdz 7.00 ar treileriem atrasties Alūksnes pilsētas četros stāvlaukumos – pie Kultūras centra, pie tūrisma informācijas centra, pie kafejnīcas “Altiņš” un Ojāra Vācieša ielā iepretim parkam (pie baptistu draudzes nama). Šādas zīmes pilsētā izvietotas pēc vietējo tūrisma uzņēmumu ierosinājuma, kuri norādīja – ceļotāji ar treileriem par brīvu nakšņo šajos stāvlaukumos, atstājot atkritumus pilsētas konteineros, lai gan būtu jāizmanto speciālās treileru pieslēgumu vietas, kādas ir arī Alūksnē un tai tuvākajā apkārtnē: “Jaunsētās”, “Jolantā” un “Ezermalās 44”. Sociālajos tīklos alūksnieši izraisījuši diskusiju, vai šādu ceļa zīmi vispār drīkst izvietot.
A.Puķītis norāda - ja stāvlaukumā ir atļauts stāvēt visiem citiem transportlīdzekļiem, izņemot automobiļus - vasarnīcas un vieglās automašīnas ar kempingpiekabēm, uz izņēmumu var norādīt tikai tekstuāli: zīme “Pārējā papildinformācija” zem stāvvietas zīmes. “Ņemot vērā potenciāli lielo ārvalstu viesu skaitu Alūksnē, jāņem vērā viņu nespēja lasīt latviski. Līdz ar to ieteicams  individuāls risinājums: tekstu uz 849.zīmes papildināt ar Alūksnē jau lietoto pārsvītroto “treilera” (no 613. ceļa zīmes) simbolu,” saka A.Puķītis.

Kategorijas