Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Forums - lai izteiktos un sadzirdētu

Agita Bērziņa

2017. gada 7. aprīlis 00:00

19

Trešdien Alūksnē pirmo reizi notika sociālajai nozarei veltīts iedzīvotāju forums “Sociālie pakalpojumi – realitāte un iespējas”. Šī bija tā reize, kad iedzīvotājiem bija iespēja ne tikai uzzināt svarīgo informāciju, bet pašiem izteikties – paust kādu sāpi un norādīt uz lietām, kas būtu maināmas.

Mainās lomām
Foruma pirmajā daļā runāja speciālisti: Alūksnes novada sociālā dienesta vadītāja Regīna Kalniņa, SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa, “Latviešu Samariešu apvienības” pārstāvis Viesturs Kleinbergs, Saeimas deputāts Romualds Ražuks un “Alūksnes NVO atbalsta centra” valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece, bet foruma otrajā daļā lomas bija mainītas un runāja iedzīvotāji. Vērts akcentēt, ka foruma dalībnieki ar interesi klausījās Samariešu apvienības iespējas mobilajā aprūpē un salīdzināja tās ar iespējām Alūksnes novadā. Galvenās atšķirības  – palīdzības sistēma “drošības poga” un pārvietojamie aprūpes biroji jeb iespēja nomazgāties siltā dušā, izmazgāt veļu, nogriezt matus un apkopt pēdas turpat mājas pagalmā speciāli pielāgotā automašīnā.

Vēlas sadarboties ar
jauniešiem
Vairāki darba grupu vadītāji atzina, ka cilvēki vēlas parunāties, tādēļ būtu vērtīgi organizēt tikšanās par konkrētām tēmām biežāk. “Varētu izveidot datubāzi ar cilvēkiem, kuri labprāt satiktos un parunātos. Tā būtu iespēja kādam līdzīgi domājošam aiziet ciemos uz kafiju,” teica vienas darba grupas vadītāja Marta Stradiņa. Sanākušie pensionāri un invalīdi atzina, ka vēlētos vairāk sadarboties ar jauniešiem. “Tās varētu būt kopīgas radošās nodarbības, kurās varētu nodot jauniešiem savas zināšanas, vai koncerti, kurus sniegtu jaunieši. Sociālās grupas priecātos par kādām atlaidēm, piemēram, reizi mēnesī vai pusgadā saņemt atlaidi biļetei uz kādu kultūras pasākumu,” akcentēja M.Stradiņa.

Pakalpojumus “jāved” arī uz pagastiem
Santas Harjo-Ozoliņas darba grupā izskanēja arī citi praktiski ierosinājumi. “Pilsētā cilvēkiem ir iespēja saņemt dažādus pakalpojumus, bet laukos šī nodrošinājuma nav. Tādēļ vajadzētu tos “vest ārpus pilsētas” uz laukiem, pagastu centriem. Jāuzlabo autobusu satiksmi uz Alūksnes slimnīcu – ap pusdienlaiku nav reisu. Ja no rīta uz procedūrām tiec, tad atpakaļ ne tik veiksmīgi. Lai kursē mazie autobusi un taupītos resursi. Pašvaldībai, izsniedzot atļaujas uzsākt uzņēmējdarbību, jāpieprasa piekļuves nodrošināšana invalīdiem. Ir virkne iestāžu, kas nav ar pielāgotu piekļuvi. Pašvaldība var to ietekmēt un regulēt. Cilvēki vēlas, lai visā novadā attieksme būtu vienāda. Šobrīd pret kāda pagasta cilvēkiem izturas labāk nekā pret cita. Atšķirībām attieksmē nevajadzētu būt,” pauda S.Harjo-Ozoliņa un aicināja turpināt mācīties pieņemt cilvēkus tādus, kādi esam.

Informācija – pārāk sarežģīta
Izskanēja piedāvājums gan pašvaldības izdevumā, gan mājaslapā izveidot vietni “Kas tev būtu jāzina par...”, kur publicētu skaidrojošu informāciju par izmaiņām likumos. Tam piekrita arī foruma vadītāja Anita Birzniece, norādot, ka jārespektē mērķgrupa, kam domāta informācija. “Par vienu un to pašu ābolu atšķirīgi jāstāsta bērnam un vecmāmiņai. Sarežģīta informācija jātransformē vienkāršā un saprotamā valodā. Nevis tāpēc, ka būtu dumji un nesaprastu, bet gan tāpēc, ka katrs savā jomā esam speciālisti, bet citu jomas nepārvaldām,” viņa norādīja. Savukārt S.Harjo-Ozoliņas vadītajā darba grupā izskanēja ierosinājums informācijas nodošanai vairāk izmantot reģionālos laikrakstus. “Šobrīd pašvaldība nepietiekami izmanto informācijas nodošanas iespēju ar laikrakstu starpniecību,” atzina S.Harjo-Ozoliņa.

Par iespējām nezina
“Ļoti daudzi cilvēki neizmanto iespējas, ko varētu saņemt bez maksas, jo par tām nezina. Piemēram, vienreiz gadā ikviens pensionārs bez maksas var pārbaudīt veselības stāvokli pie sava ģimenes ārsta. Tāpat arī var izmantot trenažierus Invalīdu biedrībā un Sarkanajā Krustā. Daudzi par to nemaz nezina. Ir iespējas saņemt daudz vairāk nekā šķiet! Būtu vērtīgi izveidot datubāzi ar cilvēku vajadzībām un, līdzko ir radusies iespēja palīdzēt, izsūtīt informāciju,” savā darba grupā runāto akcentēja grupas vadītāja Evija Eglīte un rosināja būt vienam pret otru draudzīgākiem. “Jāparunājas vienam ar otru. Jāpiezvana  kaimiņam vai jāaiziet ciemos, jāuzaicina uz pastaigu vai kādu koncertu. Tas neprasa daudz,” viņa teica.
Savukārt 11.maijā pulksten 12.00 Alūksnes novada Sabiedrības centrā notiks tikšanās, kurā runās, kā reāli īstenot forumā izskanējušos ierosinājumus.

Kategorijas