Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kūrē novada uzņēmējdarbību

Līga Vīksna

2017. gada 7. aprīlis 00:00

86

Apes novadā darbu sākusi jauna uzņēmējdarbības speciāliste - apeniete Baiba Vadone. Viņa uzsver – uzņēmējs vienmēr ir kustībā, uzņēmējam vienmēr ir kāda niša, ko viņš vēlas pilnveidot, jo ar vienu mazu nišu nav ilgtspējīgs, tādēļ uzņēmēji jāuzrunā personīgi – viņi ir aizņemti darbos un paši nepagūst visam sekot līdzi.

Uzņēmēja gēns - stiprāks
Savulaik B.Vadone ieguvusi medicīnas māsas profesiju. Septiņus gadus strādājusi Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Rīgā Mugurkaula ķirurģijas centrā par operāciju māsu un mugurkaula implantu materiālu atbildīgo personu implantu iepirkumu jomā. Piecus gadus strādājusi “Swedbank”, kur darbs bija saistīts gan ar privātpersonām, gan juridiskām personām. “Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā kopā ar ģimeni atgriezos mazajā, jaukajā, dzimtajā pilsētiņā Apē. 2008.gadā uzsāku savu mazo sirdsdarbu - puķu un dārzeņu stādu audzēšanu. To daru joprojām, katru gadu mazliet palielinot audzēto stādu apjomu. Stādu audzēšana priecē gan manu sirdi un dvēseli, gan vieš skaistumu apkārtnē. Pēc otrā bērna piedzimšanas savu darba pieredzi papildināju Kājnieku skolā Alūksnē, bet uzņēmēja gēns bija stiprāks,” stāsta B.Vadone. Viņa atklāj, ka šogad puķu un dārzeņu iesēts vairāk, lai iegūtu par 30 procentiem vairāk dēstu, nekā iepriekš: dārzeņi, puķes, podu puķes, atraitnītes, garšaugi, arī daudzgadīgie augi.

Atbalsts uzņēmējiem
Kad dibina savu rūpalu un strādā, tad iepazīst ar uzņēmējdarbību saistītos procesus, gūst pieredzi, kas ir un nav svarīgi. “Uzņēmējam darba nekad netrūkst, bet tajā pašā laikā viņam ir svarīga informācija par nozares aktualitātēm un iespējām, kam ne vienmēr atliek laiks. Ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju, ne katrs uzņēmējs var atļauties algot darbinieku, kura pienākumos ir izzināt jaunākās iespējas. It īpaši pagastos tā nenotiek – uzņēmējs visu dara pats. Tādēļ šāds pašvaldības uzņēmējdarbības speciālists ir ļoti liels atbalsts. Tā ir iespēja uzņēmējam gan komunicēt ar vietējo pašvaldību, gan uzzināt aktuālāko informāciju. To izjutu arī tad, kad pati vēl neveicu šos pienākumus. Uzņēmējs strādā – viņam ne vienmēr ir laiks pašam visu izlasīt, apskatīties un izzināt jaunākās iespējas. Piemēram, ļoti bieži mums paslīd garām informācija par dažādām interesantām apmācībām tikai tādēļ, ka neesam paguvuši izlasīt,” saka B.Vadone.
Kad viņa vēl neveica uzņēmējdarbības speciālista pienākumus Apes novadā, aktīvi apmeklēja dažādus pieredzes braucienus, seminārus gan Apes novadā, gan citos par to, kā labāk izvērst savu uzņēmējdarbību, kārtot dokumentus, kādas ir iespējas piesaistīt finansējumu no dažādiem projektiem.

Padara līdz galam
B.Vadone atzīst, ka palaikam interesējās par vakancēm tuvākajā apkārtnē, jo būt uzņēmējam ir forši, bet trūkst komunikācijas ar sabiedrību. “Pirms kāda laika biju savu CV iesniegusi uz kādu citu vakanci Apes novadā, bet netiku apstiprināta, jo manas prasmes un iemaņas neatbilda konkrētajam amatam. Tad atbrīvojās uzņēmējdarbības speciālista amats, kas man ir iespēja arī pilnveidot un attīstīt savas prasmes. Tiesa, pavasaris manā sirdsdarbā – stādu audzēšanā – ir viskarstākais darba laiks, tādēļ ir nelielas bažas par to, kā izdosies visu savienot, bet, tā kā strādāju nepilnu darba slodzi, tieku galā. Darbā esmu sastopama katru dienu, bet nepilnu darba laiku. Man piemīt īpašība darbus padarīt līdz galam un uzzināt visu, ko varu, tādēļ informāciju internetā meklēju arī mājās,” stāsta B.Vadone.

Gatavojas Uzņēmēju dienām
B.Vadones pienākumos ir veicināt pašvaldības saikni ar Apes novada uzņēmējiem, sagatavot informatīvos materiālus par uzņēmējdarbības aktualitātēm, izmaiņām normatīvajos aktos, projektiem.
“Šobrīd gatavojamies “Vidzemes Uzņēmēju dienām 2017” – gada lielākajam uzņēmējdarbības pasākumam reģionā, kas 19. un 20. maijā norisināsies Valmieras centrā. Tās atzīmē jau 20.gadu. Katru gadu izstādei nosaka tematiku, un šogad tā būs “Uzņēmējs – Vidzemes lepnums”. Šogad vienotā stendā sevi pārstāvēs četri novadi – Apes, Alūksnes, Smiltenes un Raunas. Šobrīd notiek dokumentu kārtošana, lai piedalītos. Esam jau apzinājuši Apes novada uzņēmējus, kuri varētu piedalīties un prezentēt sava uzņēmuma produkciju – tas šogad ir jaunums. Tie būs SIA “Very berry”, SIA “Granitex”, SIA “TTR Companie”, zemnieku saimniecība “Kalnarušķi”, SIA “Grube Fish”, senlietu muzejs “Fazāni”, Aiva Zīle un Dina Meistere. Prezentēsim arī pārējos uzņēmējus. Būs apskatāmi uzņēmumu produkcijas paraugi, būs produktu degustācijas. Tāpat arī tiks prezentētas apskates vietas šajos novados, popularizējot novadu tūristiem, un novada tradicionālie pasākumi,” saka B.Vadone.

Izmanto projektu iespējas
B.Vadone piedalās arī dažādu projektu īstenošanā. Šajā jomā cieša sadarbība ir ar Apes novada pašvaldības projektu vadītājām. “Martā sākās projekts “Pārrobežu sadarbības veicināšana vietējiem pārtikas produktu ražotājiem un amatniekiem pierobežā “COOP - loocal””. To īstenojam kopā ar igauņiem, lai iedrošinātu un atdzīvinātu pārrobežas uzņēmējdarbību. Projekta partneri Igaunijā ir Setomā un Vatselīnas pagasti, Repinas inkubācijas centrs, Latvijā – Apes un Smiltenes novadu pašvaldības. Savulaik pati kā uzņēmēja esmu piedalījusies līdzīgā projektā, jo tas nenotiek pirmo reizi. Projekta būtība ir aktivizēt četras uzņēmējdarbības nozares: ogu un augļu audzēšanu; gaļas un piena produktu ražošanu un pārstrādi; dārzeņu, augu un garšaugu audzēšanu; amatniecību. Šo projektu īstenosim līdz 2019.gada 31.augustam,” stāsta B.Vadone.
“Apes novadā joprojām tiek īstenots projekts “Active age”, nodarbinot personas virs 55 gadu vecuma. “Cilvēkiem, kuri zaudējuši darbu, tā ir iespēja apgūt jaunas iemaņas. Šobrīd apgūst šūšanas iemaņas un datorprasmes, nesen bija seminārs par augu tējām un ķiploku audzēšanu. Ir cilvēku grupa, kas apgūst iemaņas savas uzņēmējdarbības uzsākšanai,” saka B.Vadone. Šā projekta partneriem no Apes, Engures un Setomā kopīgas apmācības būs 19. un 20.aprīlī Apes tautas namā. Bet 21. un 22.aprīlī zemniekiem, kas nodarbojas ar piena un gaļas lopkopību, jau citā projektā paredzēts pieredzes apmaiņas brauciens uz Pelvu (Igaunija) un Tartu izstādes “MAAMESS” apmeklējums pieredzes gūšanai. Savukārt 21.maijā Apē būs tradicionālais pavasara gadatirgus, kam jau pieteikušies vairāk nekā 50 tirgotāji.

Veido datubāzi
B.Vadone ir gandarīta, ka Apes novadā ir arī jauni un veiksmīgi uzņēmumi, kuros aktīvi savas idejas īsteno gados jauni cilvēki. “Novada uzņēmējdarbības pamats ir ilglaicīgie Apes novada uzņēmēji, zemnieku saimniecības, kas paplašinās un iepērk arvien lielākas zemes platības. Lai veiksmīgi attīstītos un sevi prezentētu, visās nozarēs vajadzīgs apjoms, tādēļ vajag atbilstošus resursus. Protams, sākums visiem ir grūts,” saka B.Vadone.
Viņa šobrīd pārskata, atjauno kontaktinformāciju par Apes novada uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, individuālā darba veicējiem un amatniekiem, mājražotājiem. Tajā būs informācija par to, kurām saimniecībām, uzņēmumiem ir aktīva darbība, kādu nozari tie pārstāv, kuri dažādu iemeslu dēļ likvidēti. “Šobrīd veidoju kontaktus ar dažādām organizācijām, citiem novadiem, lai būtu informācijas apmaiņa par uzņēmējiem svarīgām tēmām. Vietējā pašvaldība uzņēmējiem ir atbalsts un sniedz informāciju. Diemžēl valsts uzņēmējiem, zemniekiem ir likusi daudz šķēršļu darbībai - to atzinuši vairāki uzņēmēji, zemnieki, ko esmu apzinājusi. Piemēram, ir piensaimniecības, kas pērn decembrī likvidējās, jo valsts izvirza pārāk lielas prasības. Tās nevar izpildīt vai arī, ja var, tad saimniecības darbība vairs nav rentabla. Mazam uzņēmējam, saimniekam laukos to ir grūti īstenot. Šie cilvēki meklē darbu citur – ja izdodas, tad tepat savā novadā, ja ne – brauc uz Smilteni, Igauniju, citviet. Žēl. Jo vairāk uzņēmēju, jo vairāk darbavietu un iedzīvotāju mūsu novadā,” saka B.Vadone. Viņa piekrīt, ka Apes novada uzņēmēji izvērsuši veiksmīgu sadarbību ar uzņēmējiem Igaunijā. “Ape ir mazpilsēta pie Latvijas ārējās robežas, bet igauņi ir ļoti atsaucīgi, tādēļ veiksmīgi īstenojam daudzās idejas, kas ir tā vērts,” viņa saka.

Noderīgi!
Apes novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste Baiba Vadone vērš uzņēmēju uzmanību, ka Lauku atbalsta dienestā ir izsludināta otrā kārta “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai”, lai attīstītu mazās lauku saimniecības. Pieteikties tai varēs no 1. līdz 30.jūnijam. Tā ir laba iespēja gan esošajiem uzņēmējiem paplašināties, gan uzsākt ko jaunu. Projekta pieteikuma veidlapa atrodama “www.lad.gov” sadaļā “Atbalsta veidi projekta investīcijai”.

Kategorijas