Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Asfalts aizceļo neceļos

Līga Vīksna

2017. gada 13. aprīlis 00:00

2451

“Alūksnes Ziņu” redakcijā piektdien saņēmām telefona zvanu – vērīgi lasītāji ziņoja, ka no Rūpniecības ielas nofrēzētā asfalta pagājušajā nedēļā vairākas kravas aizvestas uz kādu privātmāju piepilsētā un jau izlīdzinātas uz piebraucamā ceļa. Lai pārliecinātos par fakta patiesību, devāmies uz norādīto māju. Iebraucot pagalmā, uz ceļa patiesi bija izlīdzināts nofrēzētais asfaltbetons un gaisā vēl virmoja tā smaka. Zvanītājs vērsa uzmanību, ka citus gadus, kad frēzēts asfaltbetons no pilsētas ielām, tas vests uz bērtni, lai vēlāk izmantotu grants seguma pilsētas ielu virsmas apstrādei, un privātpersonām to nav ļauts izmantot. Tādēļ jautājums: kas šis par izņēmuma gadījumu?

Skandāls “štrunta dēļ”
Mājas pagalmā sastapām arī pašu saimnieku, kurš gan sākumā bija diezgan noraidošs, tomēr acīm redzamo faktu noliegt nevarēja. “Prasiet Tomsonam (Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons – red.), lai viņš stāsta. Vakar (ceturtdien – red.) viņi te skaidrojās. Ko tur runāt – sanāca nesmuks gadījums: sarunāju ar kaut kādu šoferi, ka viņam ir vienalga, kur izgāzt nofrēzēto asfaltu, un viņš to atveda. Tagad ceturtdien te bija uzņēmuma pārstāvji, Tomsons, rakstīju paskaidrojumu. Nu jā, nevar tā sarunāt no jebkura...” teica mājas saimnieks un atzina, ka pašam tagad ir nepatīkami. “Šitāda štrunta dēļ tagad tāds skandāls!” viņš piebilda.

Gatavs pašvaldībai samaksāt
Mājas saimnieks atzina - kā materiāls nofrēzētais asfalts esot ļoti labs - kad to labi ieklāj un tas salejas. “Pie mājām ceļš vijas pakalnā, tādēļ to bieži izskalo – gribēju nostiprināt ceļa segumu. Kā privātpersona es šo asfaltu labprāt nopirktu, ja objektā būtu izvietota informatīva zīme, ka to var nopirkt par tādu un tādu cenu. Bet vai tad var oficiāli nopirkt? Tajā pašā laikā iepriekšējos gados, piemēram, teritorijā, kur brauc uz pašvaldības SIA “Rūpe” objektu, asfaltbetona plāksnes tika iestumtas purvainā vietā – izgāza tās tur kopā ar citiem būvgružiem un nolīdzināja!” stāstīja vīrietis.
Uz jautājumu, vai par atvesto asfaltu samaksājis naudā, mājas saimnieks atbildēja, ka neesot vēl paguvis to izdarīt, jo šoferis teicis, ka atbrauks naudai pakaļ, bet vēl neesot atbraucis. “Ja tas ir pašvaldības īpašums un tai nepieciešams savām vajadzībām, esmu gatavs samaksāt par manā pagalmā atvesto asfaltu. Ja šoferis man strikti būtu pateicis, ka nedrīkst vest, tad arī nebūtu atvests. Ja tā manta tik dārga, tad pašvaldībai tā rūpīgāk jāsargā,” noteica mājas saimnieks.

Privātpersonām nepienākas
A.Tomsons apstiprina, ka pašvaldības policija par šādu gadījumu informāciju saņēmusi, minēto vietu apsekojusi, konstatējot izbērtu frēzēto asfaltu uz ceļa un šķūnī, bet plašākus komentārus nesniedz.
Skaidrot situāciju lūdzām Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektori Janīnu Čugunovu. Viņa norāda, ka, pieņemot nofrēzēto asfaltu no būvnieka, tas tiek uzskaitīts un nogādāts pašvaldības ierādītā, tās īpašumā esošā teritorijā. “Nē, privātpersonas nevar saņemt nofrēzēto asfaltu kā izejmateriālu savām vajadzībām. Diemžēl šāds fakts ir noticis. Šajā gadījumā konkrēto kravu uzskaite pašvaldībā vēl nebija veikta - šīs kravas nenonāca pašvaldības rīcībā, tātad tā ir būvuzņēmēja atbildība. To būvuzņēmējs arī ir atzinis un kompensējis šīs kravas ar citiem būvmateriāliem. Par šo situāciju ar būvuzņēmēju esam nopietni runājuši, būvuzņēmējs uzņēmies turpmāk ļoti rūpīgi to kontrolēt. No pašvaldības puses katrā būvsapulcē būvuzņēmējam atgādināsim līguma nosacījumus,” saka J.Čugunova.

Visu iedzīvotāju manta
Viņa uzsver, ka pašvaldība ierādītajās vietās, kur frēzētais asfalts pēc uzskaites ir jānogādā, veic kontroli. “Šajā gadījumā ir jārunā par šī saimnieka godaprātu. Pēc viņa teiktā iznāk, ka jebkurš var ņemt visu, kas nav piesiets. Nofrēzētais asfalts jau ir ne tikai pašvaldības, bet visu Alūksnes novada iedzīvotāju manta,” atzīst J.Čugunova.
Viņa stāsta, ka nofrēzēto asfaltu šogad paredzēts izmantot, lai pabeigtu pērn uzsākto Tempļakalna ielas pārbūvi Alūksnē. “Nākamgad nofrēzēto asfaltu izmantos, lai turpinātu īstenot pilsētas grants seguma ielu atjaunošanas programmu saskaņā ar pašvaldības budžetā tam atvēlamo finansējumu. Nofrēzēto asfaltu iepriekš ir izmantojušas arī atsevišķas pašvaldības kapitālsabiedrības un iestādes to teritoriju sakārtošanai, piemēram, SIA “Rūpe”, SIA “Alūksnes nami”, arī pie bijušās Mārkalnes pamatskolas ēkas,” saka J.Čugunova.
— Līga Vīksna

Kategorijas