Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Viedokļu pietura

Diāna Lozko

2017. gada 13. aprīlis 00:00

5

Alūksnē un Apē šonedēļ viesojās “Tautas panorāma”. Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, LTV Ziņu dienests projektā “Tautas panorāma” uzklausīja iedzīvotājus gan šajos, gan citos Latvijas novados un mēģināja apkopot dažādu novadu situāciju, kā arī veikt sava veida Latvijas pašvaldību salīdzinājumu.

Notiekošo vēro no malas
Alūksnē ļaudis pulcējās netālu no pilsētas autoostas un, lai arī sanākušo skaits nebija liels, priecēja dažādo paaudžu pārstāvniecība. “Pati neesmu alūksniete, dzīvoju Rīgā, taču braucu palaikam uz lauku mājām Malienā. Prieks, ka atnākuši arī vairāki aktīvi jaunieši, kuri vēlas uzlabot dzīvi savā pilsētā. Jautājums, kas satrauc mani, ir skolu slēgšana. Daudzi fano par Alūksni, bet es gribu pateikt labu vārdu par Malienu. Tur skolā ir mācījusies mana vecmamma, mamma, mammas brāļi, es, manas abas meitas un pat mazdēls. Ja šo skolu aizklapēs ciet, tad gan sirds lūzīs,” teic Ingrīda Žagere. Viņu priecē arī tas, ka Alūksnes novadā ir ļoti daudz nevalstisko organizāciju. “Šīs organizācijas strādā, un, lai arī cilvēkiem nav darba, viņi strādā un dara daudz ko pat bez atalgojuma,” uzsver I.Žagere.
Uz satikšanos bija ieradies arī alūksnietis Uldis Gorbāns, kurš gan sarunā ar televīzijas darbiniekiem neiesaistījās, bet vēroja procesu no malas. “Man bija interesanti atnākt un paklausīties, ko cilvēki stāsta un kā to vēlāk samontēs televīzijas darbinieki. Nereti jau šādas iniciatīvas top tādēļ, lai radītu kādu konfliktu, uzķertu ko negatīvu,” teic U.Gorbāns un atzīst, ka viņam savos 30 gados Alūksne šķiet viena no labākajām vietām, kur dzīvot.

Neizteica tikai negācijas
U.Gorbāns ne reizi vien ir vērsies Alūksnes novada pašvaldībā ar dažādiem ierosinājumiem. “Un dome uzklausa! Ja tu pamato savu viedokli un sniedz argumentus, situāciju var ietekmēt. Par piemēru kaut vai jāņem gadījums par Merķeļa ielu, kura ved uz AS “Sadales tīkls”. Merķeļa ielā 17a ir iela, nevis dzīvojamās mājas teritorija. Tur nebija izvietota zīme “Dodiet ceļu” un darbojās labās rokas likums. Tiem, kuri izbrauca no daudzdzīvokļu mājām, bija priekšroka attiecībā pret tiem, kuri brauca no SIA “4 Plus”. Katru dienu bija avārijas situācijas, bet aizgājām uz domi, izskaidrojām situāciju, pusotra mēneša laikā tika uzstādīta ceļa zīme “Dodiet ceļu”. Ir jābūt risinājumiem, nevar vienkārši teikt, ka man kas nepatīk un labojiet to. Ir jāsaprot arī pamatojums tam, kādēļ kāda lieta ir jāmaina,” teic U.Gorbāns. Tiesa, ne vienmēr viss ir tik spoži, un arī U.Gorbāns atzīst, ka bijuši tādi domes lēmumi, kuri neatbilst nekādai loģikai, un tā vien šķiet, ka tie ir realizēti kāda konkrēta cilvēka interesēs. Arī citi sanākušie televīzijas kameru priekšā nebūt neizteica tikai negācijas, bet atzina, ka novadā ir arī pozitīvas lietas un cilvēki pārsvarā jūtas uzklausīti.

Nebūt nav viss kārtībā
Sabiedrībā gan valda arī gluži pretējs viedoklis. Alūksniete Silvija Ludviga uzskata, ka Alūksnes novada dome ir ļoti vieglprātīgi attiekusies pret jautājumu par Pilssalas nākotni. “Pilssala ir vērtība, kura ir jāsaglabā nākamajām paaudzēm, bet patreiz ar dažām būvēm tā ir praktiski “izķēzīta”. Esmu nostrādājusi 15 gadus Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā un ļoti labi pārzinu šīs lietas,” uzsver S.Ludviga. Arī alūksniete Evita Kalniņa atzīst, ka novada pašvaldībā nebūt nav viss kārtībā. “Alūksne ir ļoti skaista pilsēta, man šeit patīk dzīvot, taču bieži vien šis skaistums maksā astronomiskas summas. Nu nevar būt tā, ka viena puķu dobe (Miera ielas un Rīgas ielas krustojumā) maksāt 4000 eiro! Kāpēc mums viss ir tik dārgi?” neizpratnē pauž E.Kalniņa.

Lielākās problēmas ir visā valstī
“Tautas panorāma” viesojās arī Apē, taču tur atšķirībā no Alūksnes izteikties atnākuši bija tikai vecāka gadagājuma ļaudis. Viņi atzina, ka Ape ir skaista vieta, kur dzīvot, taču lielākās problēmas ir visā valstī. Tās, protams, skar pensiju, veselības un izglītības nozares. Kāds no atnākušajiem ar skumjām secinājis arī to, ka Apes novadā bankrotē veikali un nupat pārtikas veikala vietā tapis alkoholisko dzērienu veikals. Lai arī jaunieši neizmantoja šoreiz iespēju izteikties, atnākušie atzina, ka Apes novadā ir ļoti daudz dažādu paaudžu aktīvu cilvēku. Tie ir cilvēki, kuri cenšas uzlabot dzīvi ne tikai sev, bet arī apkārtējiem. Tāpat kā Alūksnē arī Apē sanākušie atzina, ka novada dome viņus uzklausa un nebūt nav tā, ka kāds nedrīkstētu vērsties domē ar savām idejām. Diemžēl daudzi risinājumi nebūt vairs nav atkarīgi no novada pašvaldību darba, bet kopējās valsts politikas.

Kategorijas