Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ģimenes mīlulis – trusis Rūdis

Agita Bērziņa

2017. gada 13. aprīlis 00:00

13

Par vienu no Lieldienu simboliem uzskata trusi, kurš nes krāsainas olas. Alūksniešiem Solvitai Ozolai un viņas dēlam Ralfam trusis Rūdis nav tikai Lieldienu simbols, bet ģimenes mīlulis. Lai arī olas uz svētkiem nenes, tik un tā ir ļoti mīļots un lolots.

Svētku našķi izpaliek
“Rūdis mūsu ģimenē ienāca pirms pieciem gadiem. Manai māsīcai Igaunijā atveda trušu tēviņu, kurš, kā vēlāk izrādījās, nebija tēviņš, un piedzima trīs trusēni. Būris viņiem kļuva par mazu, tādēļ vienu paņēmām sev. Diemžēl no viņiem visiem mūsu Rūdis ir vienīgais ilgdzīvotājs. Trusim pieci gadi ir ilgs mūžs, bet ceram, ka Rūdis dzīvos vēl ilgi,” stāsta Solvita. Iespējams, Rūdis nedzīvotu tik ilgi, ja vien Solvita un Ralfs neuzņemtos par viņu rūpes, jo Rūdim ir problēmas ar zobiem. “Mums bija liels brīnums, ka zaķim zobi aug ārā no mutes, gandrīz līdz acīm. Devāmies pie veterinārārsta, kurš mums skaidroja, ka viņam ir nepareizi saaudzis žoklis un zobi ir izveidojušies nepareizi. Operācija būtu ļoti dārga. Vienīgais risinājums – mēnesī reizi griezt zobus. Tā arī darām. Procedūra viņam nepatīk, bet nav citu variantu,” teic Solvita. Tieši nepareizi augošo zobu dēļ Rūdim iet secen visi trušu iecienītie gardumi. “Rūdis ēd vienīgi sauso barību. Burkāni, kāposti un citas graužamas lietas zobu dēļ iet secen,” atklāj Solvita.

Jādod iespēja rūpēties
Rūda saimnieks ir Ralfs, kurš ļoti vēlējies rūpēties par kādu dzīvnieciņu. “Ralfs ļoti vēlējās suni. Trusis bija kompromiss. Suns prasa vairāk rūpju, bet trusi atliek tikai pabarot, iztīrīt viņam būri un palaist izskrieties pa māju. Tas ir vieglāk. Iepriekš mums bija žurka un degu, bet varu teikt, ka aprūpēt trusi ir visvieglāk. Viens gan – trusim patīk visu grauzt. Ja mūsējam nebūtu problēmas ar zobiem, būtu sagrauzis visu iespējamo. Esmu dzirdējusi, ka sagrauž televizora pultis, drēbes un mēbeles. Vienīgais mīnuss – trusim piemīt specifisks aromāts. Ja bērns ļoti grib kādu dzīvnieku, vecākiem jādod iespēja rūpēties par kādu un mācīties būt atbildīgam. Ralfs lieliski tiek galā ar visiem pienākumiem. Arī pie veterinārārsta ved pats,” stāsta Solvita.
Ralfs atzīst, ka Rūdis ir ar savu raksturu – klēpī mīļoties nāks vien tad, kad pats gribēs. Lai kā arī censtos, ja viņš negribēs, rokās nedosies. “Salīdzinot ar citiem mājdzīvniekiem, trusis ir mīlīgs. Vakaros, kad gultā skatāmies televizoru, trusis iekāpj gultā un ļaujas bužināšanai,” stāsta Ralfs.

Kategorijas