Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lasītāji – dosimies iepazīt Sēliju!

Līga Vīksna

2017. gada 21. aprīlis 00:00

37

Tuvojas jūnijs – Alūksnes un Apes novadu laikraksta “Alūksnes Ziņas” abonentu un lasītāju ekskursijas laiks. Šoreiz kopīgā ceļojumā aicinām 17.jūnijā, kad dosimies iepazīt Sēlijas pusi.

Sēļu sēta un pils
Šis būs jau ceturtais gads, kad savus lasītājus aicinām kopīgā ekskursijā. Mums ir patiess prieks, ka šo braucienu kopīgi esam izveidojuši par jauku un gaidītu tradīciju. Vēl ziema nebija beigusies, kad jau saņēmām lasītāju jautājumus, vai šovasar būs “Alūksnes Ziņu” ekskursija? Būs! “Alūksnes Ziņas” reklāmas projektu vadītāja un mārketinga speciāliste Vēsma Celma atzīst - Vidzemē, Latgalē un pie jūras bijām iepriekšējos gados – tuvākā neapgūtā vieta ir Sēlija, kurp ceļosim šogad.
“Par Sēlijas galvaspilsētu uzskata Jēkabpili – šī pilsēta pulksten 10.00 būs mūsu pirmais pieturas punkts, kur gida pavadībā apskatīsim Jēkabpils Vēstures muzeju Krustpils pilī, atjaunoto pils interjeru, torni un muzeja Brīvdabas nodaļu “Sēļu sēta”. Šeit gida pavadībā varēsim iepazīt sēļu zemnieka dzīvi 19.gadsimtā, aplūkot tā laika dzīves telpu, darbarīkus,” stāsta V.Celma.

Latgales amatniecība un Līvānu stikls
Pēc tam brauksim uz Latgales Mākslas un amatniecības centru, ko dēvē par oāzi cilvēkiem, kuri vēlas iepazīt Latgales amatniecības vēsturi un attīstību. Tur atrodas arī Līvānu stikla muzejs, ko arī apmeklēsim, apskatīsim vietējo amatnieku darbu izstādi un Latvijā garāko tautisko jostu, ūdens galeriju un uzzināsim daudz cita.
“Apmeklēsim arī jaunatklāto stikla pūšanas darbnīcu. Lai Līvānos atkal iezaigotos stikls, centrā rasta iespēja izveidot stilizētu stikla pūšanas darbnīcu. Tās apmeklētāji var vērot, kā meistars pūš stiklu un rada skaistus stikla priekšmetus. Darbnīcas telpa ir ierobežota, tajā valda liels karstums, tādēļ dalīsimies grupās. Arī Latgales Mākslas un amatniecības centrā mūs pavadīs gids,” saka V.Celma.

Saulgriežu rituāls
Pēc tam brauksim uz Daugavas pārceltuvi “Dunava”, kur uzbrauksim autobusā uz plosta un pārcelsimies uz Daugavas otru krastu. Tālākais ceļš mūs atkal vedīs uz Sēļu sētu, tikai šoreiz – sēļu sētu “Gulbji” Rubenes pagastā, kur sēļu sētas senatnes elpa apvienojusies ar mūsdienīgo. “”Gulbji” ir naturālā saimniecība, kur saimnieko Rita Skrajāne ar ģimeni. Saimniece Rita ir arī daiļdārzniece. “Gulbjos” cienāsimies ar pusdienām sēļu gaumē, tostarp cepelīniem, apskatīsim saimniecību un dārzu, kur iestādīsim arī “Alūksnes Ziņu” koku. Tā kā šogad mūsu ekskursijas dienai tuvu ir vasaras saulgrieži, tad “Gulbjos” pulcēsimies pie ugunskura, kur saimniece Rita mūs ievadīs saulgriežu rituālos, vedinās kopīgām dziesmām. Būs arī kūkas, šmakovka un citi labumi,” atklāj V.Celma.
Pēc tam sāksim ceļu mājup – pārcelsimies atpakaļ Daugavas šajā krastā un iegriezīsimies stādaudzētavā “Mežarasas” Krustpils novadā. “Tur būs iespēja iegādāties dažādus stādus, arī augststumbra potējumus, kas ne tik bieži pieejami citviet,” saka V.Celma.

Labs garastāvoklis ceļasomā!
Izbraukšana – pulksten 7.30 pie “Alūksnes Ziņu” redakcijas, atgriešanās Alūksnē – ap pulksten 23.00. Maksa par braucienu “Alūksnes Ziņu” abonentiem ir 33 eiro, pensionāriem – 31 eiro, lasītājiem – 43 eiro. Cenā ietilpst maksa par tūristu klases autobusu, pusdienas, visas ieejas maksas, gida pakalpojumi un pārceltuves maksa. Latgales Mākslas un amatniecības centra veikaliņā būs iespēja iegādāties suvenīrus, amatnieku darbus un stikla izstrādājumus, Ritas Skrajānes daiļdārzā – ziemcietes. Pieteikšanās braucienam - “Alūksnes Ziņu” redakcijā (Lielā Ezera iela 5, Alūksne) vai pa tālruni: 64307020. Obligāts nosacījums – labs garastāvoklis ceļasomā!

Kategorijas