Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Citāda vasaras darba pieredze

Agita Bērziņa

2017. gada 21. aprīlis 00:00

963

Izkāpt no komforta zonas un doties vasarā strādāt uz ārzemēm – tāda ir alūksnieša Jāņa Strapcāna iepriekšējo divu gadu vasaras darba pieredze. Viņš izmantoja kompānijas “Southwestern Advantage” studentiem doto iespēju un devās uz Amerikas Savienotajām Valstīm pārdot izglītības materiālus. Arī šo vasaru viņš plāno pavadīt Amerikā strādājot.

Prezentē izglītojošus materiālus
“Southwestern Advantage” ir Amerikā vecākā izdevniecības kompānija, kura jau 150 gadus veido studentu vasaras programmu, kas piedāvā dažādus izaicinājumus studentiem, tostarp arī iespēju nopelnīt vasarā naudu, pārdodot grāmatas tiešajā pārdošanā. Programmā var iesaistīties tikai pilna laika studenti. Jānis sāka studijas Jūras akadēmijā, taču veselības problēmas dēļ tās nevarēja turpināt, tādēļ pagājušajā gadā sāka mācīties Grāmatvedības un finanšu koledžā par grāmatvedi.
“Lai dotos strādāt, pirms tam bija jāapgūst nepieciešamās prasmes, izspēlējām iespējamās situācijas, lai reālajā dzīvē būtu gatavi uz visu. Uz Ameriku pagājušajā gadā devāmies 103 studenti no Latvijas, šogad mums ir atvēlētas 150 vietas programmā. Mūsu uzdevums - doties pie ģimenēm un prezentēt izglītojošus materiālus - grāmatas un mājaslapas. Šie materiāli nav garlaicīgi, bet ļoti interesanti un bērnus piesaistoši. Mūsu uzdevums nebija par katru cenu pārdot produktu, bet parādīt, cik noderīgi tie varētu būt, un ļāvām izvēli izdarīt cilvēkiem pašiem. Dienā viesojos apmēram 30 ģimenēs, visas vasaras laikā – 3500, taču par klientiem kļuva tikai 100. Es dzirdēju vairāk “nē” kā “jā”,” stāsta Jānis.

Dzīves līmenis - labāks
Viņš atzīst, ka darbs Amerikā ir ne vien lieliska iespēja lietderīgi pavadīt vasaru, bet arī pilnveidot sevi un savas komunikācijas spējas. Tas ir ieguvums jebkuram cilvēkam, strādājot vai mācoties jebkurā jomā. “Trīs mēnešu laikā satiktās 3000 ģimenes ir lieliska pieredze. Redzēju, kā cilvēki dzīvo. Tāpat kā Latvijā arī ASV vieni dzīvo sliktāk, otri labāk, taču vidējais dzīves līmenis ir jūtami augstāks. Cilvēki tur naudu tērē neapdomīgi un izšķērdīgi. Dīvaini, ka viņi paši netaisa ēst, bet lielākoties pērk ātrās uzkodas, arī pusfabrikātus un dod to visu bērniem. Vērtību sistēma mums un viņiem ir atšķirīga. Taču tā bija interesanta pieredze,” saka Jānis.
Pirmajā gadā Jānis dzīvoja un strādāja Gulfportā, Misisipi štatā, kas zināms kā rokenrola štats, bet otrajā gadā - pretējā krastā Montānā tuvu Kanādas robežai. “Katrs štats ir citādāks, un es pat negribētu vienmēr būt vienā vietā, jo gribu redzēt pēc iespējas lielāku daļu Amerikas. Štati Amerikā ir ļoti atšķirīgi. Protams, ir kopējas lietas, bet ir arī ļoti daudz atšķirīgu iezīmju, vērtību un pat likumu. Interesanti, ka lauksaimniecības skolās brīvlaiks ir citā laikā, lai bērni varētu palīdzēt ražas novākšanas darbos. Tāpat arī nekad nebiju domājis, ka cilvēki tur dzīvo tieši tā, kā mēs redzam filmās.”

Darbu apvieno ar atpūtu
Jānis citiem jauniešiem iesaka pavadīt vasaras pilnvērtīgi un izmantot iespēju strādāt. “Darbu var apvienot arī ar citām lietām. Es vasaras pavadu strādājot no 11 gadiem. Tas ir ļoti labs sākums laika menedžēšanai un savas naudas pelnīšanai. Vēlāk tas noder. Tā kā man patika tas, ko es Amerikā darīju, nejutu, ka strādāju. Darbu lieliski varēja savienot ar atpūtu, svētdienās apceļot skaistākās tuvējā vietas. Nevaru teikt, ka darbs ASV bija viegls. Tas ir ne tik ļoti fiziski grūti, bet drīzāk mentāli, jo tu atrodies ārpus savas komforta zonas, otrpus okeānam un kopā ar cilvēkiem, kurus iepriekš nepazini. Tas ir pārbaudījums,” stāsta jaunietis. Arī šogad viņš plāno doties strādāt, jo šajā programmā vēl saskata izaugsmes iespējas.
“Nesaku, ka nekad nedarbošos vai nestrādāšu Alūksnē. Nav labākas vietas kā Alūksne, kur veidot ģimeni un audzināt bērnus, jo šeit tam ir vispiemērotākā vide. Domāju, ka atgriezīšos Alūksnē. Vienīgais – izglītību šeit nevar iegūt, tādēļ tas ir jādara ārpus Alūksnes. Vieglāk strādāt kādā augstā amatā būs tad, ja jau Rīgā būšu darījis ko līdzīgu,” teic Jānis.

Kategorijas