Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izmaiņas platību maksājumos

Agita Bērziņa

2017. gada 21. aprīlis 00:00

1154

Līdz 22.maijam lauksaimnieki Lauku atbalsta dienesta elektroniskajā pieteikšanās sistēmā var pieteikties platību maksājumiem, iesniedzot vienoto iesniegumu. Reizē ar platību iesniegumu jāiesniedz arī iesniegums akcizētai degvielai. Kā to veiksmīgāk izdarīt un kādas izmaiņas šogad gaidāmas, lauksaimnieki varēja uzzināt informatīvajā seminārā.

Ilggadīgais zālājs – piecus gadus
Izmaiņas paredz, ka vienotajā iesniegumā jādeklarē tas kultūraugs, kurš aug vai iesēts laukā līdz kārtējā gada 25.jūnijam un dominē, pārsniedzot 60 % no laukā augošajiem augiem, laikposmā no 25.jūnija līdz 31.augustam. Vienotajā iesniegumā var norādīt vienīgi tos jaunos laukus vai precizējumus ārpus lauku bloka, kuru ārpus lauku bloka esošā platība ir vismaz 0,3 hektāri.  Izmaiņas tiešajos maksājumos paredz, ka ilggadīgo zālāju statusa noteikšana turpmāk notiks automātiski, balstoties uz lauku reģistra informāciju. Ilggadīgo zālāju statusu noteiks zālājam, kas vienā laukā sēts vai audzēts piecus gadus pēc kārtas, neņemot vērā, vai zālājs ir dabiski veidojies vai arī veikta zālaugu piesēšana un uzaršana, lai atjaunotu vai mainītu zālaugu sastāvu.

Kāda ir ekoloģiski nozīmīga platība?
Par ekoloģiski nozīmīgām platībām no 2017.gada tiek uzskatītas arī starpkultūru platības, kuras aizņem vismaz divu kultūraugu maisījumā sēti augi – vasaras rapsis, viengadīgā airene, baltās sinepes, eļļas rutks, auzas, facēlija, griķi vai vasaras vīķi, kas iesēti pirms kārtējā gada 1.septembra un kuru sējums saglabāts vismaz līdz kārtējā gada 31.oktobrim. Lauku atbalsta dienesta Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes Eiropas Savienības Tiešo maksājumu daļas vadītāja Ilona Ločmele skaidroja, ka ekoloģiski nozīmīgās platības slāpekli piesaistošā kultūra būs arī soja. Brīvprātīgi saistīto atbalstu par dārzeņiem varēs saņemt arī par sētajām dillēm un salātiem, vasaras rapsi. Brīvprātīgais saistītais atbalsts par sēklām, ko sertificē Valsts augu aizsardzības dienestā, būs arī auziņairenei. Brīvprātīgo saistīto atbalstu par sēklām piešķirs tikai par tiem hektāriem, kuriem izpildītas ražības prasības. Iepriekš šādu ražības prasību nebija, bet šogad ir. Jaunas saistības 2017.gadā bioloģiskās lauksaimniecības aktivitātē varēs uzņemties tikai par dārzeņu, kartupeļu un ilggadīgo stādījumu platībām un dažos citos gadījumos.

Skars bioloģiskos lauksaimniekus
“Jaunā lauksaimnieka atbalsts juridiskajai personai tiks piešķirts, ja to kontrolē jaunais lauksaimnieks līdz 40 gadiem, tam pieder vairāk nekā 50 % kapitāldaļu un viņš ir paraksta tiesīgā persona vai vienīgais zemnieku saimniecības īpašnieks ar paraksta tiesībām. Atbalsta likme būs 42 eiro par hektāru. Savukārt tie, kas neatbildīs mazo lauksaimnieku atbalsta nosacījumiem, piemēram, pieteiks mazāku platību, nebūs nopļauts vai tiks konstatēti kādi citi pārkāpumi, divus gadus pēc kārtas no shēmas tiks izslēgti,” informēja I.Ločmele.
Izmaiņas platību maksājumos visvairāk skar bioloģiskos lauksaimniekus. “Sākot no 2018.gada, ne vēlāk kā saimniekošanas otrajā gadā bioloģiskajiem lauksaimniekiem jānodrošina minimālie ieņēmumi vismaz 200 eiro no hektāra pēc 2017. vai 2016.gada pārskata vai deklarācijas datiem. Taču minimālajos ieņēmumos netiks ieskaitīts valsts atbalsts, Eiropas atbalsts un krājumi. Ja saistību periodā nav nodrošināti šie minimālie ieņēmumi, tiks piemērots brīdinājums un maksājums būs pilnā apmērā, bet otrajā reizē jau sekos 10 % samazinājums, trešajā – 25 % samazinājums,” skaidroja I.Ločmele. Saistības bioloģiskie lauksaimnieki varēs nodot jaunais jaunajam un vecais vecajam. “Krustot nevarēs. Ja pārņēmējs nav izgājis mācības, tad viņam tās jāiziet līdz 30.maijam nākamajā gadā pēc saistību pārņemšanas gada. Ja noteiktajā termiņā neizies mācības, tad piemēros 50 % samazinājumu,” norādīja I.Ločmele.

Jānodrošina minimālie
ieņēmumi
Integrētos dārzus, kurus sertificē Valsts augu dienests, varēs pārveidot par bioloģisko saimniecību, tikai nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējo saistību platību. Atbalsts tiks maksāts tikai dārzeņu, augļu koku vai ogulāju platībām. Atbalstu piešķirs tikai par to papuves platību bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kas nepārsniedz 25 % no kopējās aramzemes.
Lai saņemtu samazināto akcīzes degvielas nodokļa atvieglojumu, jānodrošina minimālie ieņēmumi. Visām saimniecībām, kas nav saistītas ar bioloģisko saimniekošanu, – 285 eiro no hektāra, bioloģiski sertificētajām saimniecībām - 200 eiro no hektāra. Minimālajos ieņēmumos netiek ieskaitīts valsts un Eiropas atbalsts.

Jāslēdz nomas līgumi
Lauku atbalsta dienesta Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Indričeva lauksaimniekiem atgādināja atjaunot kontaktinformāciju, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties ar saimniekiem. “Pieredze rāda, ka kādi 10 % telefonu numuru nav pareizi vai neeksistē - vai nu numuri ir mainījušies, vai arī uzrakstīti kļūdaini,” vērsa uzmanību S.Indričeva. Tāpat arī vajadzētu pārbaudīt, vai par zemi, kas nav īpašumā, ir nomas līgumi un viss saskaņots ar zemes īpašniekiem. “Nevar mutiski vienoties ar kaimiņu, kurš dzīvo Rīgā vai ārzemēs, ka izmantos viņa zemi. Kaimiņš kādā brīdī var pārdomāt. Pirms kāda laika saņēmām vēstuli no zemes īpašnieka, kurš vēlējās zināt, kas piesaka platību maksājumus uz konkrētu kadastra numuru, jo nevienam nav atļāvis savu zemi izmantot un nekādu nomas līgumu nav slēdzis. Īpašnieks grib informāciju, kas saņēmis naudu jau kopš 2004.gada. Pašiem sevi aizsargājot, labāk noslēgt līgumus,” pauda S.Indričeva.
Katru darbdienu līdz 22.maijam Alūksnē administratīvajā ēkā var saņemt konsultācijas un praktisku palīdzību vienotā iesnieguma aizpildīšanā. Visa svarīgā informācija publicēta arī mājaslapā “www.lad.gov.lv”. Tur atrodami laika grafiki, arī jaunā rokasgrāmata par pamatmaksājumu iesniegšanas kārtību, kā arī konsultāciju laiki un vietas.


Kategorijas