Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sākusies orientēšanās sezona

Didzis Bauers

2017. gada 21. aprīlis 00:00

3

Orientēšanās kluba „Alūksne/Ape” tradicionālās sacensības „Horizonts” šogad risinās jau 33.reizi.
Šogad laikapstākļi mazliet traucēja uzsākt orientēšanās sezonu, jo bija mazliet drēgnāks, tāpēc bija ne tik kupls dalībnieku skaits kā ierasts, jo daudzi baidījās saaukstēties. Bet tie, kuri nenobijās, attiecīgi saģērbās. Jāuzsver, ka šajā sezonā seriālā risināsies “Supersērija”, kurā ietilpst sešas seriāla “Horizonts” kārtas, no kurām summēsies četras labākās. Pēc šiem rezultātiem sezonas beigās uzzināsim 2017.gada Alūksnes novada atklātā orientēšanās čempionāta medaļu ieguvējus. Iepriekšējos gados labākos noteica pēc īpašas vienas kārtas rezultātiem.

Laikapstākļi netraucē
Aptuveni 80 dalībnieki otrdien devās distancē, lai gan sniga sniegs, kas ir ļoti neraksturīgi aprīļa otrajai pusei. Interesanti, ka mūsu distancēs parādās ārzemju sportisti. Tas saistīts ar gatavošanos Pasaules čempionātam Igaunijā. Pie mums pirmo reizi orientēšanās kluba „Alūksne/Ape” vēsturē startēja Turcijas sportiste, kura žēlojās par laikapstākļiem un gludajām distancēm bez lielajiem kalniem, kas pierasts viņas mājās. Organizatori izceļ Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolu, kas sporta skolotājas Zojas Ribušas vadībā atveda septiņus skolēnus. Patīkami, ka mazās skoliņas atved jaunus dalībniekus, kuri izmēģina ko jaunu, un pēc finiša bērniem īkšķi ir gaisā. Ļoti spraiga cīņa ir sākusies par novada čempionāta medaļām, šī bija pirmā ieskaite. Ļoti kupli pārstāvēta ir A grupa. Protams, netrūka cīņas arī citās grupās. Atbraukuši sacensties bija arī Valmieras Pārgaujas skolēni, kuri ir ļoti spēcīgi.

Laba brīvā laika pavadīšana
“Prieks, ka vēl joprojām netrūkst cilvēku, kuriem patīk skriet ar karti un kompasu rokās! Mums ir labs kontingents, kas turas - apmēram 70-80 dalībnieki katrā kārtā. Pietrūkst tā, ka sporta skolā nav orientēšanās trenera, kas sagatavotu jauno paaudzi un kādu pasaules līmeņa sportistu. Prieks, ka ir apmēram desmit entuziasti, kas ir gatavi palīdzēt šo sacensību tapšanā. Šogad paredzēti 14 posmi - katru otrdienu gandrīz trīs mēnešus. Šo gadu laikā sacensības daudziem ir bijušas kā labs un saturīgs brīvā laika pavadīšanas veids, kad pēc darba, mācībām skolā, pilnveidojot savas fiziskās aktivitātes, dalībnieki dodas kādā no daudzajām orientēšanās distancēm, bet tos, kas meklē sevī jaunus izaicinājumus un vēlas realizēt jaunas apņemšanās, varam aicināt iesaistīties šajā sporta veidā. Visas sezonas garumā jūs gaidīs dažādas sacensību vietas un interesantas distances,” stāsta Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

Trenējas ārzemju sportisti
Organizatori ir lepni, ka viņiem ir sadarbības klubi, ar kuriem kopā tiek veidotas sacensības. Jo ilgāk startē, jo vairāk iepazīst savus novada apvidus, tādēļ pirms vairākiem gadiem ir radusies ideja apvienot vairākas kārtas ar kaimiņiem. Šogad divas kārtas paredzētas kaimiņu apvidū. Viena būs Gulbenes novada Lejasciemā, otra - Hānjā Igaunijā Munameģa apkārtnē. Tā būs iespēja mūsu sportistiem ne tikai iegūt jaunu sportisku pieredzi, bet arī organizatorisku.
Savā mājaslapā orientēšanās klubs „Alūksne/Ape” piedāvā iespējas aizvadīt treniņus pēc kluba sagatavotajām kartēm. Ļoti liels notikums klubam ir tas, ka šo iespēju izmantoja Šveices nacionālā izlase, kuras sportistus alūksnieši pamanīja pagājušās nedēļas nogalē, sacenšoties Alūksnes ielās un novada teritorijā. Izlase pašreiz veic dalībnieku atlasi, tajā ir daudzi pasaules vadošie sportisti. Norvēģi un arī Latvijas izlases dalībnieki ir iecienījuši mūsu pilsētu treniņiem.
Vairāk informācijas par „Horizonta” norisi un rezultātiem - kluba mājaslapā “www.aluksneok.lv”. Sacensības turpināsies nākamotrdien Strautiņu apvidū. 

Kategorijas