Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nekad nav par vēlu sākt

Agita Bērziņa

2017. gada 21. aprīlis 00:00

604

Apes tautas namā trešdien tikās Apes, Engures un Setomā (Igaunija) novadu seniori, lai kopā ar lektori Vitu Brakovsku darbotos “Radošajā nedarbnīcā “Senioru iespējas radošajā uzņēmējdarbībā””.

Seniors ir radošs
Izmantojot dažādas domāšanas metodes un piemērus, V.Brakovska rosināja seniorus apzināt un praktiski pielietot savus iekšējos resursus labu biznesa ideju izstrādei ar mērķi gūt papildu ieņēmumus. “Lai ko domā, domā citādi! Radošums vienmēr sākas ar iztēli. Cilvēks piedzimstot ir radošs, vēlāk kļūst nopietns, bet vecumā – atkal radošs, jo ir brīvs. Nekad nav par vēlu sākt. Viens no pamatnosacījumiem, lai kaut ko darītu, ir drosme, un senioriem drosme ir. Kā radīt idejas? Ir ļoti grūti izdomāt ko jaunu, tādēļ ir alternatīvs variants – izgudrot esošo no jauna,” mācīja V.Brakovska. Kā piemērus viņa minēja kādas latvietes izgudrotas sieviešu biksītes ar kaķīšu attēliem, kas atnesa gandrīz 200 000 eiro peļņu un tiek pārdotas visā pasaulē, kā arī kādas limbažnieces radītas pamperbikses bērniem ar mīļiem uzšuvumiem uz dupša.

Kā izmantot ķieģeli?
Projekta vairāk nekā 40 dalībniekiem šī bija iespēja rast iedvesmu domāt citādi, iekustināt prātu “šūpolēs”, atrast un savienot nesavienojamas lietas, nonākt pie jauniem impulsiem, jaunām idejām, uzdrīkstēties, būt drosmīgiem un rīkoties. Piemēram, V.Brakovska rosināja domāt, kāds izskatās galds ar divām kājām un kāds tas varētu būt bez kājām. Pensionāriem divu minūšu laikā bija jāizdomā cits, netradicionāls priekšmets vienam priekšmetam, piemēram, ķieģelim. “Ja pirmajā minūtē prātā nāca prātīgas un pareizas idejas, tad pēdēja minūtē - drosmīgas un varbūt pat nepieklājīgas. Nekad nevajag apstāties pie pirmajām idejām, jo reizēm tieši kāda no pēdējām drosmīgajām idejām būs tā īstā,” mudināja lektore.

Iestudē izrādi
“Alūksnes Ziņu” aptaujātās lekcijas un projekta dalībnieces atzina, ka viss dzirdētais un apgūtais ir ļoti vērtīgs. Viņas nenoliedza, ka kādai no seniorēm dzirdētais varētu būt diezgan labs stimuls, lai uzsāktu savu biznesu. “Nodarbība bija ļoti interesanta, jo mudināja pašiem radoši līdzdarboties. Kad pasaka, zinām, bet pašas to neiedomātos. Domāju, lekcija būs pamudinājusi seniorus, kuri nesēž mierīgi mājās, sākt ko darīt. Galva ir pilna ar idejām,” teica Ausma Agare no Virešiem.
Lauma Zālīte no Apes projektā iesaistās kopš pirmās dienas un kopā ar domubiedriem radījusi īpašu izrādi pieaugušajiem, izspēlējot gan padomju gadu notikumus, gan mūsdienas. “Mūsu radošā grupiņa iestudēja leļļu teātra izrādi pieaugušajiem par pieaugušo tēmu. Pirmizrādē bija pilna zāle cilvēku un visiem ļoti patika. Projekti ir vajadzīgi, lai cilvēki nebūtu inerti, kaut ko darītu un būtu radoši. Seniori var! Es neesmu mājās sēdētāja un man patīk iesaistīties dažādās aktivitātēs. Projektā iesaistīties seniori ir ļoti aktīvi,” stāsta L.Zālīte.

Ir idejas biznesiem
Projekta „Active age” mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgas iespējas iesaistīties darba tirgū pirmspensijas vecuma (55+) bezdarbniekiem un pensionāriem, kuri vēlas apgūt jaunas prasmes un izmantot tās papildu ienākumu gūšanā. “Mudinām un rosinām cilvēkus, kuriem nav darba vai kuri vēlētos gūt papildu ienākumus, darīt to, domājot citādi. Dodam viņiem iespējas atrast savas iespējas, saprast savas stiprās un vājās puses, paskatoties no malas. Reizēm cilvēki par daudz baidās iesaistīties. Vai kāds uzsāks savu biznesu? Lielus veiksmes stāstus negaidām, bet esmu dzirdējusi ideju par specializētu pirts slotiņu ražošanu, tirdziņu organizēšanu. Idejas rosās. Reizēm gan viņi paši tās nobremzē. Mēs nevar iet un izdarīt viņu vietā. Mēs varam atbalstīt un palīdzēt, bet jāorganizējas viņiem pašiem. Ir labi, ka viņi gūst šādu pieredzi un var savā starpā dalīties. Domāju, viņiem ir patīkami redzēt, ka arī Engurē un Setomā ir tādi paši seniori,” stāsta Apes novada projektu vadītāja Daiga Bojāre.
Projektā jau iepriekš notikušas dažādas apmācības un nodarbības, bet maijā senioriem vērtīgus padomus dos netradicionālās ārstēšanas eksperte Inese Ziņģīte, rudenī sāksies angļu valodas mācības, personības attīstības nodarbības. Augustā visi projekta partneri atkal viesosies Apē, plānots arī tirgus.


Kategorijas