Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veido Alūksnes vizītkarti

Diāna Lozko

2017. gada 21. aprīlis 00:00

740

Alūksnes novada domē darbu uzsākusi jauna ainavu arhitekte Madara Sildega. Lai arī pati Madara nav no Alūksnes, viņa jau pirms darba gaitu uzsākšanas bija daudz ko dzirdējusi par Alūksni un ievērojamākajām šīs puses vietām. Mums ir ar ko lepoties un ir ko vēl uzspodrināt. Ainavu arhitekta uzdevums ir veidot kopīgu pilsētas tēlu un uzklausīt ikviena cilvēka ierosinājumus. Mūsu zaļais zelts ir tas, ar ko mums ir jālepojas, un jāsargā tas, cik vien tas ir iespējams. Madara ir apņēmības pilna un gatava ielikt arī savu artavu Alūksnes pilsētas koptēla veidošanā.

Alūksne - ainaviska un skaista
M.Sildega dzīvo Viļakas novadā, taču, uzzinājusi par iespējām strādāt Alūksnē, ilgi nav domājusi un ar prieku izvēlējusies doties šurp strādāt. “Esmu pabeigusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultāti un ieguvusi ainavu arhitektūras un plānošanas profesionālo kvalifikāciju. Jau mācību laikā daudz dzirdēju par Alūksni, tādēļ man radies priekšstats, ka šī nav mazpilsēta. Es uzskatu, ka Alūksne ir diezgan liela pilsēta, ļoti ainaviska un skaista. Pilsēta ir ļoti zaļa, un šis zaļums ir jākopj. Manī vienmēr bijusi vēlme radīt kaut ko plašākam sabiedrības lokam. Savu diplomprojektu rakstīju par Viļakas pilsētas publisko ārtelpu - tas ļāva man saprast, kādi ir pilsētvides veidošanās procesi un to ietekmējoši faktori,” stāsta M.Sildega.
Viņu ļoti interesē arī kultūrvēsturiskās teritorijas, un Alūksnē to ir daudz. “Es šīs teritorijas ļoti cienu un uzskatu, ka šīm teritorijām ir nozīmīga loma ne tikai pilsētas tēla veidošanai, bet arī atpazīstamībai. Alūksnē šādu teritoriju ir daudz, lielas un par tām nedrīkst aizmirst,” uzsver M.Sildega. Tiesa, veidojot pilsētas ainavu, ir jāņem vērā kopējais pilsētas tēls un arī likums, kurš nosaka, ko attiecīgajā teritorijā var un drīkst mainīt, darīt. “Strādāju šeit tikai trešo nedēļu, un uzskatu, ka man ir jāņem vērā, kā ainavu arhitekti darbojās pirms tam, kādi ir nākotnes plāni. Visam, ko veidojam, jābūt pārdomātam un pamatotam, tādēļ svarīgi ir uzklausīt speciālistu viedokļus,” uzsver M.Sildega.

Jāuzpucē māju pagalmi
Pilsētas tēla veidošanā svarīga loma ir kopīgajam tēlam. Pašreiz Alūksnes novada dome strādā pie jaunu saistošo noteikumu izveidošanas, kurus izskatīs nākamās nedēļas domes sēdē. Tie noteiktu krāsu gammu, kādā varētu krāsot ēku fasādes pilsētā, paredzētu privāto teritoriju sakopšanu priekšdārzos, kā arī citus noteikumus, kas aicinātu uz kopīgu pilsētas sakārtošanu un vienotas pilsētvides radīšanu.
“Man patīk, ja pilsētai veidojas savs tēls. Sāku izjust to, ka Alūksne kļūst aizvien atpazīstamāka. Vēlos, lai pilsētas tēlā ir harmonija un saskaņa, ko lielā mērā rada zaļās teritorijas,” uzsver M.Sildega. Viena no lielākajām problēmām daudzdzīvokļu namu pagalmos ir tieši kvalitatīvu pagalmu izveide. Arī šajās teritorijās trūkst elementu mūsdienu prasībām – Madara uzskata, ka tieši šiem pagalmiem būtu jāpievērš liela uzmanība. “Laikā, kad studēju, piedalījos pagalmu konkursā, kurā bija jāizveido risinājumi daudzdzīvokļu namu pagalmu labiekārtošanai. Šajā procesā piedalījās arī māju iedzīvotāji, un, protams, tas būtu tikai apsveicami, ja katras mājas iedzīvotāji kopīgi risinātu dažādas problēmas un piedalītos arī pagalmu labiekārtošanā. Neaizmirsīsim, ka ne tikai pats dzīvoklis, bet arī pagalms ir daļa no nama iedzīvotāju dzīves vides. Jāatzīst, ka visā Latvijā esmu redzējusi maz labi iekārtotus pagalmus. Mums vēl ir tāls ceļš ejams līdz labu mājas pagalmu izveidei,” pauž M.Sildega.

Vairāk vietas jāatvēl zaļajai zonai
Lai gan Latvijas mērogam tas ir utopisks sapnis, tomēr M.Sildega atzīst, ka vislabākais risinājums daudzdzīvokļu namu pagalmos būtu izveidot pazemes autostāvvietas un vairāk vietas atvēlēt tieši zaļajai zonai. “Es uzskatu, ka pagalmos ir jāatstāj pēc iespējas vairāk zaļās teritorijas, jo tā palīdz veidot dabisku, harmonisku vidi, kam ir liela nozīme bērnu un jauniešu attīstībai, izglītošanai, kā arī mājas iedzīvotāju labsajūtai. Šīm zonām nav tikai estētisks pielietojums. Bērniem ir jāpiedāvā vides daudzveidība. Kas attiecas uz tendenci pagalmos izvietot āra trenažierus, uzskatu, ka tos būtu labāk izvietot kādā tiem paredzētā teritorijā, kur cilvēki var doties ar mērķi uzlabot savu veselību,” atzīst M.Sildega un uzsver, ka šādās vietās trenažierus nevar optimāli izmantot, kā arī noteikti būs cilvēki, kurus nepiesaista doma trenēties visiem tik pārredzamā teritorijā.
Pašreiz M.Sildega koncentrējas uz Lielo talku 22.aprīlī, tāpēc ir daudz darāmo darbu. “Mani priecē tas, ka Latvija, manuprāt, kļūst tīrāka, un gribas cerēt, ka tas ir šo talku nopelns. Ir ļoti jauki, ja katrs sakopj savu privāto teritoriju, jo pilsētas viesi, apmeklējot pilsētu, nevēro to tikai atdalītās robežās – pašvaldības un privātīpašuma teritorijās. Tieši tāpēc ir tik svarīgi rūpēties par pilsētas teritoriju kopumā. Pašvaldībai un pilsētas iedzīvotājiem ir jābūt saprotošiem un savstarpēji jāsadarbojas,” teic M.Sildega.

Kategorijas