Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Seši uz vienu beņķi

Līga Vīksna

2017. gada 28. aprīlis 00:00

3699

Šonedēļ beidzās kandidātu sarakstu iesniegšana 3.jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Alūksnes novadā kopumā iesniegti sešu partiju saraksti - par vienu mazāk nekā pirms četriem gadiem, bet Apes novadā – piecu vēlētāju apvienību saraksti, kas ir par vienu vairāk nekā pirms četriem gadiem.
Kopumā Alūksnes novadā uz 15 deputātu vietām pretendē 97 kandidāti, Apes novadā uz 9 deputātu vietām – 55 kandidāti. Otrdien sarakstu pārstāvji Alūksnes un Apes novados veica vēlēšanu zīmju kārtības izlozi, kādā secībā tiks sakārtotas vēlēšanu zīmes katrā iecirknī, kad tās izsniegs vēlētājiem. Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Meistere norāda, ka Saeimas un Eiroparlamenta vēlēšanās zīmes sakārto sarakstu iesniegšanas secībā, bet pašvaldību vēlēšanas ir atšķirīgas, jo kandidāti paši izlozē secību. Izlozi veica sarakstu iesniegšanas kārtībā.
Pēc izlozes kļuva zināms, ka, ejot balsot, Alūksnes novada vēlēšanu zīmju kaudzītē, ko saņems katrs vēlētājs, pirmais būs partijas “Alūksne un novads – mūsu zeme” kandidātu saraksts, otrais - “Vienotības”, trešais - “Latvijas Sociālistiskās partijas”, ceturtais - Zaļo un zemnieku savienības, piektais - “Vidzemes partijas/Latvijas Reģionu apvienības”, sestais - “Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai/LNNK””. Alūksnē virmoja runas, ka aktīvi alūksnieši sarakstu gatavo, lai startētu arī no Artusa Kaimiņa partijas “KPV”, tomēr Alūksnes novada vēlēšanām tas iesniegts netika – nav izdevies panākt vienošanos ar partijas vadību Rīgā.
Apes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Gundars Pihlis norāda - pēc izlozes kļuvis zināms, ka Apes novada vēlēšanu zīmes tiks sakārtotas šādā secībā: pirmā būs vēlētāju apvienība “Vireši”, otrā - “Mēs savam novadam”, trešā - “Gaujiena”, ceturtā - “Novadnieki”, piektā - “Rītausma”. “Šogad Apes novada vēlēšanām iesniegts liels skaits vēlētāju apvienību sarakstu. Par to ir pārsteigums daudziem,” saka G.Pihlis.

Ikvienam vēlētājam līdz 16.maijam ir iespēja mainīt noteikto vēlēšanu iecirkni. Pašvaldību vēlēšanās iecirkni var mainīt uz jebkuru citu iecirkni savas pašvaldības robežās vai arī uz jebkuru citu iecirkni pašvaldībā, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Kā var mainīt iecirkni?
Iecirkņa maiņu var veikt: elektroniski, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes iecirkņa maiņas e-pakalpojumu; klātienē, iesniedzot pieteikumu jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādei vai par dzīvesvietas deklarēšanu atbildīgajam darbiniekam.
“Līdz šim Alūksnes pilsētā šo iespēju izmantojuši seši vēlētāji. Viens mainījis iecirkni pēc īpašuma piederības, pieci – vides pieejamības dēļ cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Izsūtot uzaicinājumus, nav informācijas par personas veselības stāvokli, tādēļ šī ir iespēja pielāgoties situācijai. Cilvēki ar kustību traucējumiem Alūksnē var pārreģistrēt iecirkni uz Alūksnes novada administratīvo ēku Dārza ielā 11 vai Alūksnes novada vidusskolu, kur ir laba pieejamība personām ar funkcionāliem traucējumiem,” stāsta B.Meistere.

Nobalsot varēs arī iepriekš
“Vēlēšanu iecirkņi sāks strādāt 29.maijā, kad varēs iepazīties ar kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām. Šī informācija jau pieejama arī internetā “www.cvk.lv” sadaļā “Ziņas par kandidātiem”. No 29.maija vēlēšanu komisijas sāks pieņemt arī pieteikumus balsošanai vēlētāja atrašanās vietā. Trīs dienas pirms 3.jūnija būs iespēja nobalsot iepriekš: 31.maijā no pulksten 17.00 līdz 20.00; 1.jūnijā no 9.00 līdz 12.00; 2.jūnijā no 10.00 līdz 16.00. Vēlēšanu dienā (3.jūnijā) iecirkņi būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 22.00,” saka B.Meistere.
Ja kāds vēlētājs pa pastu nav saņēmis informatīvo vēstuli, uz kuru iecirkni 3.jūnijā jādodas balsot, to var uzzināt, zvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas informatīvo bezmaksas tālruni 67049999, kā arī var atrast internetā (www.cvk.lv) vai arī sazināties ar dzīvesvietas deklarēšanas speciālistu savā pašvaldībā.

Ārzemēs nobalsot nevarēs
“Alūksnes Ziņās” esam saņēmuši kādas iedzīvotājas jautājumu, kā pašvaldību vēlēšanās varēs nobalsot ārvalstīs dzīvojošie Alūksnes novada iedzīvotāji? B.Meistere skaidro, ka šādas iespējas nebūs. “Ārvalstīs iespējas nobalsot nebūs. Ja grib to izdarīt, jābrauc uz savu deklarēto dzīvesvietu Alūksnes novadā,” saka B.Meistere.

Kategorijas