Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā no sevis “iztīrīt ārā ziemu”?

Liene Andersone-Kolosova

2017. gada 28. aprīlis 00:00

1

Siltā pavasara saule, kas mijas ar vēl vēsu gaisu, kā arī pulksteņa pārgriešana par stundu uz priekšu pēc ziemas tumšā perioda izsit no līdzsvara. Tādēļ cilvēks, iestājoties pavasarim, ātri vien var justies saguris un tas var būt ilgstoši. Speciālisti iesaka smago noskaņojumu aizbaidīt prom ar vieglāku uzturu un ārstnieciskām vai skaistumkopšanas procedūrām.

Bērzu sulas, zaļumi un zivis
“Vienalga, kāds gadalaiks, veselīgam uzturam jābūt vienmēr. Tāpēc jau ir uztura piramīda. Arī pavasarī tā ir aktuāla, jo cilvēkam ir jāuzņem uzturvielas un vitamīni no visādiem produktiem, kas iekļauti piramīdā,” saka uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko. Viņa vienlaikus iesaka, gaidot vai iestājoties pavasarim, formas uzturēšanas nolūkos neķerties klāt diētām. “Svarīgākā ir šķidruma uzņemšana. Lai attīrītos no ziemā uzņemtajām un organismā mītošajām, uzkrātajām nederīgajām jeb atkritumvielām, iesaku lietot daudz bērzu sulas, ar tām aizvietojot dienā izdzeramo ūdens daudzumu. Bērzu sulas tīra organismu, skalo ārā nevajadzīgo,” uzsver speciāliste.
Nevajadzētu aizrauties ar augļu sulu spiešanu jeb pašrocīgi iziet sulu kūri. “Ar to ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo augļu sulas satur daudz cukuru. Ja cilvēkam ir liekais svars, tad lieks cukurs viņa organismam par labu nenāks. Iznāk tā, ka, spiežot sulu, cilvēks izmet ārā augļu mīkstumu, kur ir vērtīgās šķiedrvielas, bet ielaiž sev iekšā cukuru. Labāk tad ir augļus grauzt,” padomu sniedz uztura pārzinātāja.
“Otra svarīgākā lieta pavasarī ir uzturā lietot daudz zaļumu. Katrs uz palodzes mājās var izaudzēt lociņus, diedzēt sēklas, graudus, ēst zaļos asniņus. Pavasaris ir gadalaiks, kad viss dīgst un zaļo, cilvēks vienmēr ir bijis pakļauts dabas ritmam, pielāgojas tam un dzīvo saskaņā ar dabas norisēm,” skaidro speciāliste. Gaļas produktus viņa iesaka samazināt, aizstājot tos ar zivīm. “Zivis būtu jāēd reizi nedēļā. Šajā laikā tās, dažādi pagatavotas, var ēst pat divas, trīs reizes nedēļā. Šajā gadalaikā ir svarīgi ar “labajiem” taukiem uzņemt omega 3 taukskābes, kas palīdz organismam uzsūkt D vitamīnu,” uzsver G. Rudzīte-Aņiščenko.

Ēst brokastis un kustēties
Uztura speciāliste mudina cilvēkus izvēlēties par labu brokastu ieturēšanai un vieglu produktu patēriņam. “Rudens un ziemas periods ir tumšāks, cilvēkam līdz ar to iekšā ir tāds smagums. Arī šajos gadalaikos cilvēks izvēlas ēst kalorijām bagātus, bet smagus ēdienus. No smaguma, kas ziemā uzkrāts, jūtam tā saucamo pavasara nogurumu,” skaidro G. Rudzīte-Aņiščenko un uzsver: “Brokastis ir galvenā ēdienreize, kur iegūt enerģiju dienas uzsākšanai. Ir pierādīts, ka tie, kuri rītos paēd, ir možāki, bet neēdāji – miegaināki, īgnāki un maz-aktīvāki.”
Papildus uzturam fizioterapeiti un ģimenes ārsti iesaka fiziskās aktivitātes, kā lietderīgāko nodarbību uzsverot riteņbraukšanu, kas lieliski dedzina kalorijas. Regulāra pedāļu mīšana ķermeni padara tvirtāku. Ieteicama arī peldēšana vai garas pastaigas, kas nodarbina daudz muskuļu, palielinot vielmaiņu. 

Masāža – imunitātei
“Ir vesela strīpa iemeslu, kāpēc vispār un tieši pavasarī masāža uzlabos pašsajūtu,” saka masiere Maira Gūža. “Tā noņem uzkrājušos sasprindzinājumu, masāža paātrina asinsriti, uzlabo limfriti, caur ādu tiek izkustinātas ārā šlakvielas, kā arī noņemts nost vecās, atmirušās ādas slānis. Tā uzlabo ādas elastību, kā arī pašsajūtu kā tādu,” uzskaita speciāliste, sakot, ka masāža jau pati par sevi ir ādas pīlings, bet, izmantojot kādu dabisku skrubi, uzlabojumi būs acīmredzami. “Masāžai ir liela loma veselības uzlabošanā un saglabāšanā – tā paaugstina imunitāti, pēc slimībām sniedz uzmundrinošu efektu. Stresa un sasprindzinājuma darbā, noguruma dēļ masāža var sniegt relaksāciju vai tonizēt ķermeni, sniegt baudu, tādējādi uzlabojot arī garastāvokli, pašsajūtu. Šādā veidā cilvēkam uzlabojas arī miegs, iestājas harmonija. Ja ir panīkums un smagums, masējot ķermeni, cilvēks pēc procedūras uzmundrinās, ātrāk atgriezīsies veselība un možums,” iedrošina masiere.
Masāžu gan nedrīkst veikt situācijās, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, respektīvi, cilvēks ir saslimis, iekšējo orgānu mazspējas, onkoloģisko un vairogdziedzera slimību, paaugstināta asinsspiediena slimību gadījumos. Ja pastāv smagas asiņošanas riski, ir strutaini veidojumi vai ir kādas lipīgas ādas slimības vai cilvēks ir alkohola reibumā. “Tie ir apstākļi, kādos gadījumos masāžu nedrīkst taisīt,” brīdina M. Gūža.
Lai masāža sniegtu vēlamo efektu, nereti norādīts, ka kurss ir vismaz desmit reizes. “Ja ir redzami uzlabojumi, ir izvilkts ārā saspringums un cilvēks jūt, ka viņam vairāk nevajag, tad ir jārespektē viņa lēmums. Ir klienti, kuriem pietiek ar dažām reizēm, ir tādi, kuri pēc pirmās reizes aiziet palēkdamies, un tādi, kuri grib visas desmit reizes. Uzreiz, protams, sāpes un stīvumu ārā nedabūs. Ir cilvēki, kuri uz masāžu nāk reizi vai dažas gadā profilakses pēc, lai tādējādi saglabātu savu organismu mundru, ķermeni tvirtu un garastāvokli – možu,” uzsver speciāliste.

◆ Dietologs Andis Brēmanis: “It īpaši pavasarī cilvēka organismam ir nepieciešami vitamīni. Svarīgākie no tiem noteikti ir C vitamīns, kas stiprina imunitāti, tāpat arī B grupas vitamīni, kas nepieciešami nervu darbībai un vielmaiņai. Tikpat nozīmīgs ir A vitamīns acu, ādas aizsardzībai, D vitamīns kauliem un zobiem, jo palīdz uzsūkties kalcijam, un E vitamīns pareizai sirds un asinsvadu darbībai. Nav nozīmes tos dzert lielās devās – organisms tik un tā izmantos tikai sev nepieciešamo daudzumu un lieko izvadīs laukā. Vislabāk šos vitamīnus uzņemt ar uzturu, lai patērētu tos tieši tik daudz, cik organismam nepieciešams.”
◆ Saprātīgu laiku – līdz 15 minūtēm – uzturoties saulē ar atsegtu seju un plaukstām, ādā ultravioleto B staru ietekmē norisinās strauja D vitamīna sintēze.
No WWW.TVNET.LV

Kategorijas