Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunieši ir idejām bagāti!

Diāna Lozko

2017. gada 28. aprīlis 00:00

21

Alūksnes novada Jauniešu iniciatīvu projektu konkursā šogad  finansējumu ieguvuši septiņi projekti. Konkursu finansē Alūksnes novada pašvaldība, šoreiz kopējais pašvaldības piešķirtais finansējums ir 1517,70 eiro. Jaunieši pieteikuši interesantus projektus, kuri realizēsies gan Alūksnē, gan vairākos pagastos.

Cīnīsies ar bebriem
Veclaicenieši jauniešu iniciatīvu projektos nepiedalās pirmo reizi. Tā ir iespēja pievērst jauniešu uzmanību aktuāliem jautājumiem arī dabas aizsardzībā. Šoreiz jaunieši vārda tiešākajā nozīmē cīnīsies ar bebriem. “Iniciatīvu projekta “No zivīm līdz bebriem” laikā cīnīsimies ar bebru aizsprostiem, kuri nodara lielu kaitējumu. Daudzas vietas applūst, arī koki aiziet postā. Dabas pārvalde arī cīnās ar to - mēs vēlamies kopā ar jauniešiem uzzināt, no kā tad īsti bebri veido aizsprostus un kā tos drīkst jaukt. Mūsu pusē ir izteikti kalni un lejas, līdz ar to bebru aizsprosti var nodarīt ļoti lielus kaitējumus,” skaidro Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte, kura jauniešu iniciatīvu projektu realizēšanā iesaistījusies jau vairākus gadus. “Es ļoti pozitīvi vērtēju to, ka jauniešiem ir iespēja rakstīt projektus un saņemt naudiņu savu ideju realizēšanai,” viņa uzsver.
Veclaicenē šogad realizē arī projektu, kura mērķis ir attīstīt nakts pludmales volejbolu. To realizēs Veclaicenes un Jaunlaicenes jauniešu grupa “Riising Korneti”. Nakts pludmales volejbols Kornetu ciema Ievas ezera krastā jau ir tradīcija, bet volejbola laukums palaikam ir jāatjauno. 15.jūlijā jaunieši plāno rīkot nakts volejbola sacensības, kā arī sakopt spēles laukumu.

Realizēs populāro “izlaušanās istabu” ideju
Jaunannas jauniešu klubs “Tikšķis” rīkos aktīvo “divdieni”, kura laikā jauniešiem vasarā būs iespēja pavadīt lietderīgi laiku un iesaistīt aktivitātēs arī citus jauniešus. Plānots arī nakts pārgājiens, dažādas aktivitātes jauniešu pašpārliecinātības celšanai. Radošo “divdieni” Jaunannas “Tikšķis” rīkoja arī pērn iniciatīvu projekta gaitā. Toreiz varēja uzlabot komunikācijas prasmes, iepazīt citus jauniešus un gūt sadarbības pieredzi kopā ar pieredzējušu vadītāju komandas veidošanā un piedzīvojumu pasākumos Māri Resni.
Savukārt projektu un iniciatīvu darbnīca “10kW radošo citronu” realizēs populāro “izlaušanās istabu” ideju. Izlaušanās spēles laikā komandu ieslēdz istabā, un, meklējot apslēptas atslēgas, pavedienus un norādes, tai ir jācenšas tikt ārā ierobežotā laika posmā. “Veidojām šo projektu, lai Alūksnes Jauniešu dienā piedāvātu šo interesanto spēli. Vēlamies ar šo projektu atspēkot tos jauniešus, kuri apgalvo, ka Alūksnē nav ko darīt. Ceram arī ieviest šo spēli kā tradīciju,” pauž projektu un iniciatīvu darbnīcas “10kW radošo citronu” dalībniece Irita Misiņa. Pērn šie jaunieši Zeltiņu raķešu bāzē rīkoja pasākumu “HOLIday”, kurā varēja pārbaudīt un pilnveidot fiziskās, radošās, stratēģiskās un loģiskās spējas.

Divi kino projekti 
Šogad divi projekti ir saistīti ar kino. Neformālā jauniešu grupa “Parkino” Alūksnē rīko četrus kinolektorijus, kuru laikā ikviens interesents var uzzināt ko vairāk par četriem atsevišķiem filmu žanriem, to vēsturi un filmēšanas paņēmieniem. Katras lekcijas nobeigumā izrādīs arī attiecīgā žanra filma. Savukārt Ziemeru pamatskolas skolēnu pašpārvalde “Mēs paši” rīko filmēšanas nodarbības “Es esmu režisors”. Iegūtās zināšanas jaunieši skolā varēs izmantot arī kopīgā skolas arhīva veidošanai. “Jau divus gadus vēlamies izveidot filmu par skolu un dāvināt to 9.klases skolēniem pēdējā zvana dienā. Diemžēl līdz šim mums trūka gan aparatūras, gan arī zināšanu,” pauž projekta atbalsta persona un Ziemeru pamatskolas skolotāja Iluta Sustenberga.
Grāmata par Ilzenes absolventiem
Ilzenes pagasta neformālā jauniešu grupa “Domā un dari” vēlas mazināt robežu starp dažādām paaudzēm un izveidot grāmatu par Ilzenes pamatskolas absolventiem. “Vēlamies arī rīkot semināru par novadpētniecību, izveidot video. Ilzenes pamatskola šogad svin 30 gadu jubileju, un vēlamies skolai dāvanā pasniegt šādu grāmatu. Vēlamies arī izveidoto videomateriālu prezentēt kā Ilzenes vizītkarti,” stāsta atbildīgā par projektu Sindija Žīgure. Pērn šī neformālā grupa Ilzenē izveidoja āra spēļu galdu pie pamatskolas, kur var īstenot gan alternatīvas mācību stundas, gan satikties vasaras pasākumos.
— Diāna Lozko

Kategorijas