Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rada konkurenci, lai pārējie neatslābst

Līga Vīksna

2017. gada 28. aprīlis 00:00

1000

Alūksnes novada domes pašvaldību vēlēšanām sarakstu iesniegusi arī Latvijas Sociālistiskā partija, kas šobrīd domē nav pārstāvēta. Saraksta līderis – Alūksnes novada vidusskolas, Ziemeru pamatskolas, Alūksnes Bērnu un jauniešu centra skolotājs Vadims Savkovs. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, visi kandidāti dzīvo Alūksnes novadā. Sarakstā ir gan krievu, gan latviešu tautības cilvēki. Vidējais kandidātu vecums – 52 gadi (jaunākajam 36 gadi, vecākajam 68 gadi).

Vecie vēži citā kulītē
V.Savkovam šīs būs trešās pašvaldību vēlēšanas, kurās viņš kandidē. Startējis arī divās Saeimas vēlēšanās. Līdz šim nav ticis ievēlēts. V.Savkovs ir partijas “Saskaņa” biedrs. “Parasti startējām vēlēšanās no “Saskaņas centra”, bet, tā kā nosaukums “Saskaņas centrs” tiek likvidēts (tagad ir “Saskaņa” kopā ar “Gods kalpot Rīgai”), viņi zem sava spārna ir paņēmuši arī Latvijas Sociālistisko partiju, kuras biedri ir startējuši no “Saskaņas”. Īsāk sakot – vecie vēži citā kulītē, kas nav jauna,” stāsta V.Savkovs.
Iepriekš pārstāvniecība Alūksnes novada domē bijusi. 2009.gada vēlēšanās startēja alūksnietis Jānis Nīkrencis, kurš bija Latvijas Sociālistiskajā partijā - toreiz tika ievēlēts un četrus gadus bija deputāts. 2013.gadā no “Saskaņas centra” saraksta kandidēja alūksnietis Jānis Sadovņikovs, nebūdams nevienā no šīm partijām, un tika ievēlēts. Sasaukuma laikā viņš kļuva par neatkarīgo deputātu, bet 2015.gadā iestājās Vidzemes partijā. “No J.Sadovņikova puses tā bija neētiska darbība,” īsi komentē V.Savkovs.

Konkurence vajadzīga
“Līdzšinējā aktīvista Vladimira Urlapova vairs nav starp mums. Uz šāgada vēlēšanām nebija, kas veido sarakstu, tāpēc pēc divu mēnešu pārdomu mirkļa uzņēmos to darīt. Sākumā ļoti šaubījāmies, vai vispār vajag, tomēr nolēmām, ka Alūksnes novada domes esošajām partijām konkurence ir vajadzīga, lai kandidāti no citiem sarakstiem neatslābst. Cik liela ir mūsu domubiedru grupa Alūksnē? Tie ir visi septiņi cilvēki, kuri ir sarakstā, un vēl daži. Atbalstītāju gan ir daudz vairāk, bet to, kuri vēlas startēt vēlēšanās – maz. Izveidot sarakstu bija ļoti sarežģīti, jo esam partija, kas šobrīd Alūksnes novada domē netiek pārstāvēta. No septiņiem mūsu saraksta kandidātiem četri ir partijas biedri, kandidējuši arī iepriekšējos pašvaldību vēlēšanu sasaukumos, bet trīs ir jaunpienācēji. Jā, pārsvarā sarakstā ir alūksnieši, tomēr ir pārstāvēti arī Mārkalnes un Pededzes pagasti. Uzrunāti kandidēt bija vēl vairāk nekā desmit cilvēki, bet viņi atteicās. Ļoti daudzi ir vīlušies tajā, kas un kā notiek gan Alūksnē, gan valstī,” viņš saka.

Jāuzņemas politiskā atbildība
Kā vērtē esošās domes darbu? V.Savkovs norāda – pilsēta ir skaista, sakopta, bet darāmā netrūkst, ir arī neskaidri jautājumi. “To, kas paveikts labs, novērtēju atzinīgi. Ārzemnieki – krievi, ukraiņi saka: “Viss, nekāda Jūrmala – jābrauc atpūsties uz Alūksni!” Tomēr ir arī jautājumi, uz kuriem šo gadu laikā nav rastas atbildes. Piemēram, Pils un Jāņkalna ielas rekonstruēja, bet neilgi pēc jaunā asfalta uzklāšanas parādījās kontrolaku iesēdumi, jauno asfaltu saraka, uz Pils ielas pie Vējakalna ielas arī – tur joprojām ir bedre! Ja tā noticis, tad kāda amatpersona nav pienācīgi izdarījusi savu darbu. Diemžēl neviens par to nav atbildīgs. Ir iecere par veselības veicināšanas centra būvniecību Alūksnē, bet par to ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu. Kam šis centrs piederēs? Sabiedrībai netiek skaidrots, pēc kādiem principiem šāds centrs strādātu,” norāda V.Savkovs.
V.Savkovs atminas arī ieceri par koģenerācijas stacijas būvniecību Alūksnē un pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” pārņemšanu. “Toreiz aktīvi iestājāmies, kopā ar māju vecākajiem vācām iedzīvotāju parakstus pret “Simones” privatizāciju. Esmu pārliecināts - ja siltuma uzņēmums nonāktu privātās rokās, noteikti būtu tarifa kāpums. Koģenerācijas staciju var uzbūvēt arī pati “Simone” - jāraksta tikai projekts un jāpiesaista Eiropas nauda. Mums taču Alūksnes novada domē ir vesela nodaļa, kas raksta projektus! Uzskatām, ka nevienu pašvaldības uzņēmumu nedrīkst nodot privātās rokās,” saka V.Savkovs.

Divus vietniekus nevajag
Viņš uzskata, ka Alūksnes novada domes priekšsēdētājam nav nepieciešami divi vietnieki, kā tas ir šā sasaukuma laikā. “Tas bija tīri politisks lēmums – nodokļu maksātāju naudas tērēšana! Cik tas ir bijis lietderīgi? Abi vietnieki varētu sabiedrībai atskaitīties par saviem darbiem un to, kas panākts, kad ir divi vietnieki. No iedzīvotājiem bieži ir dzirdēts, ka, aizejot uz pašvaldības administrācijas ēku, pārņem nepatīkamas sajūtas – cilvēkam tiek likts saprast, ka viņš ir vainīgs pie tā, ka viņam ir kādas problēmas, nevis viņam cenšas palīdzēt. Būtu gan jāatceras, ka amatpersona - ievēlēta vai neievēlēta – ir tautas kalps. Mūsu domubiedru grupai ir daudz jautājumu arī par pašvaldības aģentūru “Spodra”. Vai tāda vispār nepieciešama? Savulaik tā tika radīta, atdalot šīs funkcijas no otra pašvaldības uzņēmuma “Rūpe”. Vai ir vajadzīga lieka otra administrācija?” jautā V.Savkovs. Pozitīvi viņš vērtē sabiedrības saliedētību un parakstu vākšanu, iestājoties pret ogļu ražotnes izveidi Rūpniecības ielā un par Alūksnes slimnīcas saglabāšanu.

Pēc spējām un padarītā
Ko sola paši? V.Savkovs atzīst – priekšvēlēšanu programma vairāk vērsta uz sociālajiem un izglītības jautājumiem, ideju par sociālo taisnīgumu: no katra pēc spējām, katram pēc padarītā darba. “Pašvaldībai jādara viss, kas tās spēkos, lai iedzīvotājiem būtu darbs. Tūrisms ir laba lieta, bet vajag arī attīstīt ražošanu,” saka V.Savkovs. Viņš uzskata, ka ļoti rūpīgi jāpārdomā iespējamā skolu reforma, kur novadā plāns jau ir izstrādāts.  “Pats skolā strādāju 18 gadus un uzskatu, ka savulaik nepelnīti novārtā tika atstāta profesionālā izglītība. Alūksnes novadā pie kādas no vidusskolām vajadzētu rast iespēju apgūt profesionālo izglītību un apmācīt novadam svarīgās specialitātēs, citādi jaunieši turpina aizplūst no novada,” uzskata V.Savkovs.
Sola līdzsvaroti nodrošināt pilsētas un pagastu attīstību. Kā? V.Savkovs skaidro – ņemot vērā iedzīvotāju skaitu un gaidāmo skolu reformu. “Uz Pededzi ceļu noasfaltēja. Uz Liepnu arī vajag! Prieks, ka ir izstrādāts plāns ielu un ceļu remontam pilsētā, bet arī pagastus nedrīkst aizmirst, kur mazie ceļi brūk. Nevar pilsētu izklāt ar asfaltu, bet pagastu ceļus atstāt ar bedrēm,” saka V.Savkovs.

Jāsedz transporta izdevumi
Paredzēts arī veicināt dzīvojamo māju apsaimniekošanas biedrību veidošanu, organizējot mājas vecāko apmācību. V.Savkovs pauž – kolektīva spēks vienmēr ir lielāks nekā indivīdam. “Piemēram, Ludzā ir māju vecāko biedrība, kura grib panākt, ka piedalās arī mājām svarīgu jautājumu lemšanā. Alūksnē arī tā vajadzētu – kontrolei jābūt. Mums Alūksnē pat daļai māju nav māju vecāko, jo “Alūksnes namiem” ir tāds uzskats,” saka V.Savkovs.
Grib panākt arī bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā pensionāriem visā novadā. V.Savkovs uzskata – pensionāri nebrauc tik bieži, ka nevarētu nodrošināt “vismaz kādu” bezmaksas braucienu, jo sabiedrisko transportu dotē valsts. “Vadu interešu izglītības pulciņus Alūksnē, kur uz nodarbībām brauc arī bērni no pagastiem. Pulciņa cena ir 3 eiro mēnesī, bet ceļa izdevumos mālupieši mēnesī iztērē 30 eiro! Viens bērns no pulciņa aizgāja, jo no Liepnas izbraukāt ir vēl dārgāk. Par to pirms gadiem diviem esmu runājis gan ar jauniešu centra vadību, gan ar atsevišķiem deputātiem – risinājuma joprojām nav. Pagastu jauniešiem pašvaldība varētu palīdzēt izbraukāt uz interešu izglītības pulciņiem,” uzskata V.Savkovs. Vēlēšanās viņš lielas cerības nelolo - cer uz divām vietām novada domē. “ Tas, cik labi būs dzīvot Alūksnes novadā, ietekmēs to, vai cilvēki gribēs šeit palikt dzīvot,” viņš saka.



Latvijas Sociālistiskās partijas kandidāti Alūksnes novada
pašvaldību vēlēšanām:
1. Vadims Savkovs – attēlā – (kandidāta norādītā specialitāte: bakalaura grāds vēsturē);
2. Svetlana Pavlovska (pirmsskolas izglītības pedagoģe);
3. Lida Pavlova (grāmatvede);
4. Oļegs Mednis (gaļas produktu ražotājs, pavārs);
5. Valērijs Tabolkins (tehniķis – celtnieks);
6. Igors Javorskis (vidējā izglītība);
7. Ivans Muratovs (celtnieks).



VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS:
Jurijs Jevdokimovs no Alūksnes: “Uzskatu, ka vietējā politikā jānāk jaunajiem – gan gados jauniem, gan tiem, kuri līdz šim nav domē bijuši. Aktīviem sava novada patriotiem. Citādāk ir vieni un tie paši! Izskatās, ka tā būs arī šajās vēlēšanās, jo kandidē atkal tie paši, tikai reizēm maina partijas. Tas man nepatīk – ja reiz esi vienā partijā, tad iestājies par tās idejām. Uzskatu, ka ne pašvaldību, ne Saeimas vēlēšanās nav pareizi balsot pēc sarakstiem – vajadzētu vēlēt par personām atsevišķi. Tagad nereti ir tā, ka no visa saraksta varbūt viens ir pelnījis tikt ievēlēts, bet pārējie ne. Diemžēl šobrīd lielākā daļa deputātu strādā savā, nevis iedzīvotāju labā, virzot sev aktuālos jautājumus, personīgās intereses. Iedzīvotājus neuzklausa. Piemērs ir arī pašvaldības aģentūras “Alja” jaunie licencētās makšķerēšanas noteikumi – tie tika izstrādāti un apstiprināti aizmuguriski, bez iepriekšējas apspriešanas. Deputātiem tagad būs jāatbild tiesībsargam par neatbilstību likumam.”


Kategorijas