Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar sirsnību un vērienu godāsim dzimteni

Diāna Lozko

2017. gada 3. maijs 00:00

1552

Latvijas valsts simtgades svinību atklāšana notiks jau rīt, kad Latvijas pierobežā satiksies cilvēku roku un gara spēks akcijā “Apskauj Latviju”, gar Latvijas robežu stādot simtgades ozolus.
Arī nu jau iedibināto Baltā galdauta svētku tradīciju Alūksnes un Apes novados atzīmēs gan šodien, gan arī rīt, tā kopīgi godinot Latvijas brīvību un atgādinot sev un līdzcilvēkiem, ka šo brīvību bija iespējams izcīnīt saliedējoties. Baltā galdauta svētki liek ikvienam Latvijas iedzīvotājam atskārst to, cik svarīgi ir veidot kopību ar citiem cilvēkiem. Šogad iestādītie ozoli būs kā atgādinājums arī nākamajiem gadiem - nepazaudēt jaunieviestās tradīcijas un turēties visiem kopā, jo tikai tā var izveidot spēcīgu vienotas tautas ozolu.
Annas bibliotēkā Baltā galdauta svētki noritēs jau šodien - pulksten 11.00 tur varēs baudīt kopīgu cienastu un klausīties vēstures stāstos. Baltā galdauta svētkus šodien svinēs arī Mārkalnē. Tur pulksten 16.00 Mārkalnes tautas namā tiks atklāta izstāde “Mans vaļasprieks”, savukārt pulksten 17.00 ikviens mīļi gaidīts uz svinīgo ozola stādīšanu. Pulksten 17.30 Mārkalnē notiks vēl kāds īpašs notikums - sabiedrības centra atklāšana. Šodien Baltā galdauta svētkus svinēs arī Liepnas pagastā pie Liepnas tautas nama. Jau no pulksten 12.00 ikviens var doties uz kopīgu šīs dienas atzīmēšanu un kopīgu laika pavadīšanu. Svētku laikā varēs baudīt Liepnas tautas nama pašdarbības kolektīvu un Liepnas vidusskolēnu sadziedāšanos. Visi mīļi aicināti arī uz vēsturisku notikumu - ozola stādīšanu pie Liepnas tautas nama, kā arī saieta telpas atklāšanu tautas namā.
Turpinās no 1.lappuses

Vēsturisko ērģeļu svētki
Alūksnē Baltā galdauta svētkus svinēs rītdien. Pulksten 13.30 Tempļakalna parka teritorijā notiks akcija “Apskauj Latviju” ar simtgades ozolu stādīšanu un sadziedāšanos. Pulksten 15.00 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā un baznīcas dārzā noritēs vēsturisko ērģeļu svētki “Latvija - ērģeļu zeme”. Koncertā piedalīsies ērģelniece Ilona Birģele un solists Krišjānis Norvilis (bass). Koncerta ievadlekcijā varēs dzirdēt ērģeļu būvētāja Jāņa Kalniņa stāstījumu ar interesantiem, nedzirdētiem faktiem par Latvijas vēsturiskajām ērģelēm un ērģeļu kultūru Latvijā, tostarp arī par ērģelēm, kuras atrodas Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Koncerta laikā tiks cildināti latviešu ērģeļu būvētāji, meistari, skolotāji un komponisti, kuru daiļrade un mūžs ir veltīts Latvijas ērģeļu mākslai. Savukārt pēc koncerta ikviens aicināts svinēt svētkus un nodoties sarunām pie balti klāta saimes galda baznīcas dārzā.

Neattīstīto diapozitīvu
aplūkošana
Šajā dienā Baltā galdauta svētkus atzīmēs arī Veclaicenes pagastā. “Rīkojam izstādi Veclaicenes kultūras namā, kurā varēs aplūkot gan Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” darinātos baltos galdautus, gan tādus galdautus, kurus Veclaicenes pagasta ļaudis atraduši savās pūra lādēs. Izstāde būs skatāma līdz 23.maijam,” stāsta M.Rozīte. 4.maijā Veclaicenē notiks arī kāds nebijis pasākums – vēsturisko un nekad vēl neattīstīto diapozitīvu kopīga aplūkošana. “Šie diapozitīvi ir īpašs vēsturisks mantojums, jo Veclaicenes lauku tūrisma speciālists Jānis Prangels ir aizrautīgs fotogrāfs un ļoti daudzus gadus dokumentējis pagasta dzīvi. Bildes gan ir pieejamas tikai diapozitīvos, jo nekad nav bijušas attīstītas. Tajos varēs redzēt gan kolhoza laikus, gan dažādas kāzas, krustabas un citus pasākumus,” stāsta M.Rozīte. Šī būs ļoti laba iespēja iepazīties ar sava pagasta vēsturi un pie balti klātiem galdiem apspriest to, kā dzīve ritējusi Veclaicenē cauri laiku laikiem.

Svinēs ar spēlfilmas
izrādīšanu
Rītdien pulksten 12.00 Kalncempju pagasta pārvaldes ēkas zālē Baltā galdauta svētkus svinēs ar Gunāra Ozoliņa un Viļņa Blūma spēlfilmas “Viena vasara” izrādīšanu. Pēc filmas ikvienam būs iespēja satikt arī vienu no filmas veidotājiem – G.Ozoliņu. Savukārt Alsviķu kultūras namā Baltā galdauta svētki ar pagasta amatiermākslas kolektīvu un dziesminieka Ērika Loka piedalīšanos muzikālajā veltījumā “Sirdspuksti Latvijai…” notiks rīt pulksten 17.00. Bet pulksten 18.30 Ilzenes  centrā “Dailes” Baltā galdauta svētki pulcēs uz Ilzenes čaklo saimnieču sarūpēto cienastu, sadziedāšanos un sadancošanos.

Sirds siltumu ieauduši 198 cilvēki
Apē jau aprīlī sākās darbs pie kopējas sedziņas aušanas un laba vēlējumu grāmatas veidošanas Apes pilsētai. Rīt uzausto deķīti klās pie ozola, kura stādīšana notiks pulksten 12.30 laukumā pie Skolas un Ganību ielas krustojuma. “Ikviens Apē varēs apsēsties uz jaunā deķīša un varbūt pat iedibināt savā ģimenē jaunu tradīciju – ik pēc pāris gadiem šeit atgriezties, lai pavadītu laiku kopā un aplūkotu, cik dižens izaudzis iestādītais ozols,” teic Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre.
Skaistajā deķītī savas krāsas un sirds siltumu ieauduši 198 cilvēki. “Daudzi pie stellēm piesēdās pirmo reizi savā mūžā un bažījās, ka viņiem neizdosies ieaust savus pavedienus, taču ikvienam tas ir izdevies,” teic I.Sāre un atzīst, ka paklājs izdevies tik tiešām skaists un tajā ieausts cilvēku siltums. Pašreiz gan nav zināms, cik paklājs ir garš - tas būs pārsteigums, kuru visi kopīgi varēs uzzināt jau rītdien.
Jāatzīmē, ka Trapenē pie pagasta pārvaldes ēkas, Gaujienā pie Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas un Vidagā pie Sikšņu pamatskolas akcijas “Apskauj Latviju” simtgades ozolus stādīs vienā laikā – pulksten 14.00.
— Diāna Lozko

Kategorijas