Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes novadam - savs ģerbonis

Agita Bērziņa

2017. gada 3. maijs 00:00

44

Pēc nepilnu divu gadu radošām aktivitātēm Apes novadam ir savs ģerbonis, kuram par pamatu ņemts 1938. gadā veidotais Apes pilsētas ģerbonis, iekļaujot tajā četrus sudraba astoņlapu ziedus, kas simbolizē četrus novada pagastus - Apes, Gaujienas, Trapenes un Virešu. Valsts Heraldikas komisijas apstiprināto ģerboni svinīgā ceremonijā pagājušajā nedēļā pasniedza Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pamats – Apes pilsētas
ģerbonis
Vienlaikus ar Apes novada ģerboni jauno identitātes simbolu saņēma arī Varakļānu novads. Līdz ar to noslēdzies svarīgs posms valsts heraldikas izveidē - tagad oficiāli apstiprināti ģerboņi visiem 110 Latvijas novadiem.
Jaunā Apes novada ģerboņa autors ir mākslinieks Ainars Gaidis. Līdzās A.Gaida vārdam kā Apes novada ģerboņa mākslinieki minēti arī Jānis Ivanovs, Gunārs Kirkle un Laimonis Šēnbergs, kuri adaptēja par pamatu ņemto Apes pilsētas ģerboni. “Ideja bija absolūti skaidra jau no paša sākuma – pamats būs Apes pilsētas ģerbonis. Vienīgais jautājums bija, kā novada ģerbonī atspoguļot četrus novada pagastus jeb četras pozīcijas. Sākuma ideja bija pielikt jau esošā Apes novada četras lapiņas, bet to Heraldikas komisija neapstiprināja, jo no klasikas viedokļa tas nebija heraldiski aprakstāms. Meklējām nākamos elementus, kā varētu četrus pagastus parādīt uz novada kopējā fona. Nākamais variants bija stilizēts saules simbols no latviešu simboliem un zīmēm, taču arī tas nebija īsti aprakstāms, tādēļ saules simbols tika novienkāršots par astoņlapu ziediem,” stāsta mākslinieks A.Gaidis.

Kā darbojoties ar
konstruktoru
A.Gaidis ģerboņa tapšanas procesu salīdzina ar konstruktoru – ikviena ģerboņa detaļa jāizvieto atbilstoši heraldikas likumiem. “Nebija jāizpaužas radoši un jāmeklē jauni, negaidīti risinājumi. Tas bija tehnisks un pacietīgs darbs, tādēļ radīšanas prieka it kā mazāk. Ja kādam šķiet, ka ģerbonis tapis ļoti ilgā laikā, tad tā nebūt nav. Darbs tika saskaņots ar Heraldikas komisijas sēdēm, un tas pat bija labi, - līdzīgi, kā veidojot logotipus, kuri top pusgada, gada laikā. Ģerbonim ir vēl lielāka nozīme, tādēļ veltītais laiks, meklējot piemērotāko risinājumu, ir atbilstošs. Protams, esmu priecīgs, jo rezultāts ir sasniegts un novadam ir ģerbonis! Būsim lepni ar to!” pauž mākslinieks. Viņš atklāj, ka turpinās darbs pie Apes novada karoga, vizītkaršu un pārējo reprezentācijas elementu izveides.
Kā tapa ģerbonis un kādas idejas tapšanas laikā izskatījās, var apskatīt A.Gaida mājaslapā “ainodizains.wordpress.com”.


Kategorijas