Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Patriotisms - darīt labus darbus valsts labā

Diāna Lozko

2017. gada 3. maijs 00:00

1079

Astoto gadu visiem Latvijas jauniešiem ir iespēja kandidēt Jauniešu Saeimā. Vairākus gadus Jauniešu Saeimā iesaistās arī Alūksnes un Apes novadu jaunieši ar cerību, ka viņu idejas uzklausīs arī tie, kuru rokās ir šīs valsts vadības groži. Šogad 7. Jauniešu Saeimā piedalās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolnieki Ernests Olders un Rihads Lācis, kā arī Gaujienas speciālās internātpamatskolas audzēknis Ervīns Boikovs.

Iekļuvis 7. Jauniešu Saeimas prezidijā
Gaujienas speciālās internātpamatskolas audzēknis Ervīns Boikovs ir tikai 15 gadus vecs, bet šāgada Jauniešu Saeimas vēlēšanās Vidzemes apgabalā savai idejai ieguvis vislielāko atbalstītāju skaitu – 683 balsis. Jāpiemin, ka šajā reģionā otrajā vietā ierindojās kandidāts ar 317 balsīm. Kopumā E.Boikovs pēc balsu skaita ir trešais no visiem 7. Jauniešu Saeimas dalībniekiem, tāpēc E.Bokovs  iekļuvis 7. Jauniešu Saeimas prezidijā. “Man Latvija nozīmē to, ka mums ir pašiem sava valoda, sava valsts, savs karogs, sava himna, sava kultūra un tradīcijas. Patriotisms ir piederības un atbildības izjūta pret savu tautu, tautas kultūras mantojumu, zemi un tautas lolotu suverēnu valsti,” teic jaunietis. Viņa ideja šajā Jauniešu Saeimā bija pārtraukt likvidēt lauku skolas. E.Boikova priekšlikums ir pilnveidot izglītības sistēmu tā, lai katram Latvijas iedzīvotājam būtu kvalitatīva un viegli pieejama izglītība visā Latvijā. Neņemot vērā maciņa biezumu, atrašanās vietu un intelektuālo līmeni, katram Latvijas iedzīvotājam ir jānodrošina ērta un kvalitatīva izglītība.
“Piedalīšanās Jauniešu Saeimā bija vienreizēja pieredze, jo es nekur tik ambiciozus un aktīvus jauniešus nebiju saticis. Pats piedalījos Izglītības komisijā. Visas debates bija ļoti kvalitatīvas un brīžiem karstas. Ļoti daudzi pesimistiski izsakās par Latviju, apgalvojot, ka Latvijai nav nākotnes, bet es absolūti tam nepiekrītu. Pēc 7. Jauniešu Saeimas dalības es varu teikt pretēji - Latvijai ir nākotne, jo šeit aug jaunieši, kuriem rūp mūsu valsts nākotne un tās vērtības. Jebkurš prot kritizēt, bet darīt? Mēs nespējam novērtēt to, kas mums ir dots, un neapzināmies, ko varam sasniegt. Kopā mēs varam veidot labāku Latviju!” teic E.Boikovs.

Mums jāapstrādā sava zeme
Ernests Olders (17) Jauniešu Saeimā iesaistās otro reizi un atzīst, ka šī ir ļoti vērtīga iespēja un daudzi no Jauniešu Saeimā iesaistītajiem jauniešiem var kļūt par nākamajiem Saeimas deputātiem. Jaunieši Saeimā var iekļūt balsojuma rezultātā, un pati Jauniešu Saeima norit gan tikai vienu dienu. “Vienas dienas garumā divu sēžu laikā pieņemam deklarācijas, lai veicinātu jaunatnes attīstību Latvijā. Šīs dienas laikā jaunieši no Saeimas tribīnes arī aizstāv un prezentē savas idejas. Pēc tam seko darbs komisijās, kur arī notiek karstas diskusijas. Izstrādātās deklarācijas iesniedzam Saeimā, kur tās izskata deputāti. Viņi var paņemt kādu no piemēriem un kādu no deklarācijām pārvērst reālā likumā,” skaidro E.Olders. Viņš iestājas par jaunu darba vietu veidošanu un ražotņu attīstību Latvijā, arī Alūksnes novadā.
E.Olders uzsver, ka viņam Latvija vienmēr ir asociējusies ar valsti, kurā ir vēl daudz jāstrādā. Latvija ir mūsu visu mājas neatkarīgi no tā, kā mums iet un kur mēs esam, tāpēc ikvienam par šo valsti ir jārūpējas. “Mums ir jāsaprot, ka mūsu vienīgās mājas ir Latvija. Nekas nenāks viegli, un, protams, visam ir vajadzīgs darbs. Kā teicis kādreizējais Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, lielākas vērtības par zemi mums nav. Tāpēc arī es Jauniešu Saeimā no tribīnes uzsvēru, cik svarīgi ir Latvijā apstrādāt ikvienu zemes pleķīti, kurš vēl ir mūsu,” uzsver E.Olders. Viņš atzīst, ka skumji ir tas, ka nu jau lielākā daļa Latvijas zemes ir ārvalstu investoru rokās. “Arī mums te, Alūksnes novadā, aizaugušie lauki būtu jāpārveido par kartupeļu, biešu un labības kultūru audzēšanas vietām. Mums ir jāapstrādā sava zeme, jo tādā veidā mēs varēsim attīstīt savu valsti,” uzsver E.Olders un citē Juri Alunānu, kurš teicis: “Ja ikviens zemē sētu vienu graudu veselu, kas gan izskaitīt spētu zelta kviešu krājumu.” E.Olders uzskata, ka tieši pēc šī principa būtu jāvadās ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jo, tikai pieliekot kopīgas pūles, Latvija spēs attīstīties.

Skolai jāgatavo dzīvei, nevis eksāmeniem
Rihards Lācis (17) Jauniešu Saeimā iesaistījies jau trešo reizi. “Iesaistos jau trīs gadus pēc kārtas. Iepriekšējos gados Jauniešu Saeima bija vērsta uz jauniešu un pašvaldības sadarbības jautājumiem, taču šāgada tēma bija izglītība. Mani interesē šī tēma, un uzskatu, ka skolai bērni un jaunieši ir jāgatavo dzīvei, nevis eksāmeniem. Skolai nav jābūt iestādei, kurā galvenais ir labi mācīties, bet svarīgi, vai informācija ir vēl derīga un pielietojama. Pasniedzējam nav jācieš no skolēnu diskriminācijas, kā arī pretēji. Mācības ir “uzturs”, un, kā zināms, visi neēd vienādu pārtiku, tādēļ skolās jānodrošina dažāds informācijas saturs un maksimāli plašas iespējas to izvēlēties,” uzsver R.Lācis. Viņš piedāvā papildināt mācību saturu ar tēmām “Kas es esmu?”, reliģijas, sabiedrības grupas (cilvēki ar īpašām vajadzībām, noziedznieki, kā arī citi, kuriem ir grūti iekļauties sabiedrībā), meditācija, realitāte un apziņa. “Lieliska iespēja, kā uzlabot daudzu mācību priekšmetu lietderību un kvalitāti, ir sadarbība ar vietējiem bērnu un jauniešu centriem, organizācijām, kā arī pašdarbības kolektīviem vai grupām. Ir praktiski neiespējami skolotājam pilnvērtīgi un saistoši 40 minūšu laikā novadīt stundu 20 audzēkņiem. Arī lielu klašu saglabāšanu neuzskatu par faktoru, kas sekmētu izglītības attīstību. Klases kolektīvu var aizstāt ar vienādu interešu grupu neatkarīgi no vecuma un klases, kurā mācās. Jāatsakās no kopējiem termiņiem vielas apguvei. Tas ir iespējams, strādājot mazās grupās,” uzskata R.Lācis.
Viņš tic, ka Jauniešu Saeimas izstrādātās idejas saklausīs arī Saeimā un ministrijās, kur cilvēki ieklausīsies un pieļaus jaunu ideju ieplūšanu. “Jauniešiem šī ir ļoti laba iespēja tikt uzklausītiem ne tikai no Saeimas politiķiem, bet arī no saviem vienaudžiem. Ir svarīgi, lai arī citi jaunieši zina, kāda ir kopaina visā Latvijā. Tā, piemēram, tas, kas ir svarīgs Alūksnē, ir varbūt pavisam mazsvarīgs Ventspilī. Ir interesanti redzēt, kā jaunieši domā citur un kā sadarbojas citas pašvaldības. Es ticu, ka mūs uzklausīs, ja vien mēs paši to vēlēsimies un izmantosim šo iespēju,” pauž R.Lācis. Viņš uzskata, ka Latvijas valsts ir jābūvē mums visiem kopā un patriotisms nozīmē rīkoties un darboties savas valsts labā. “Esmu Alūksnes patriots, man ļoti patīk sava pilsēta. Patriotisms ir attieksme pret notiekošo. Ne visiem ir jābūt sabiedriski aktīviem un ne visi rīkos kādas reformas. Ikviens ar savu darbību var būt lojāls savai pilsētai, savai valstij. Arī savās mājās dzīvojot, mēs sakopjam istabas, nelaužam lietas. Tāpat mums būtu jāizturas arī pret savu valsti,” teic R.Lācis.

Kategorijas