Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Domē amatus un krēslus nevajag

Līga Vīksna

2017. gada 3. maijs 00:00

1122

Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanām ceturtais saraksts iesniegts no partijas “Alūksne un novads – mūsu zeme”. Saraksta līderis – Alūksnes novada domes deputāts Ainars Melders. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, visi kandidāti dzīvo Alūksnes novadā. Kandidātu vidējais vecums – 48 gadi (jaunākajam - 21 gads, vecākajam - 78 gadi).

Saraksta augšgals –
nemainīgs
Šī partija pašvaldību vēlēšanām sevi piesaka kopš 2013.gada – salīdzinot šogad sarakstā gandrīz puse (astoņi) ir citi kandidāti nekā pirms četriem gadiem. A.Melders norāda – daļa vairs nevēlas kandidēt, daļa “par kaut ko abižojās”. “Viņi izdara savu izvēli – tas ir dabisks process. Labi, ka nāk jaunatne – piemēram, sarakstā ir jaunieši no Kalncempjiem, Jaunannas. Viņiem vajag gūt pieredzi, kas ir politika un kā rit vēlēšanas. Saraksta augšējais gals palika nemainīgs. Uzskatu, ka esam diezgan inteliģenta partija, kas spēj risināt jautājumus. Jā, sarakstā pārsvarā ir alūksnieši, jo arī partijā dominē alūksnieši. Šobrīd mans darbs vairāk saistās ar Gulbeni un Vecgulbenes muižu – arī gulbenieši ir izteikuši vēlmi stāties partijā, bet tas nākotnei,” saka A.Melders.
Runājot par četros gados saviem paveiktajiem darbiem, A.Melders atzīst – viņam nepatīk, ka uzskaita konkrēti, jo attīstība nesākoties ar vienu dienu. “Četros gados nemaz visu nevar uzspēt. Līdz šim esam iestājušies par komunālās saimniecības sakārtošanu novadā, kas arī ir veikts. Šodien nevaru pateikt, ko četros gados esam izdarījuši, bet ilgākā laikā ir ierīkotas attīrīšanas iekārtas, ļoti moderna atdzelzošanas stacija, sakārtota un nosargāta “Simone”, ko gribēja pārdot. Esam noturējuši pilsētas skolas, tiek remontētas ielas. Jā, ir Kultūras centrs, bet tas ir iepriekšējā sasaukuma intensīvs darbs un šā sasaukuma izpildījums. Esam novērsuši atsevišķas afēras, piemēram, VEF teritorijas pirkšanu. Sociālajā jomā esam mazāk palīdzējuši,” viņš atzīst.

Attīstība un galvassāpes
Domē A.Meldera pārstāvētā partija ir opozīcijā, tomēr kopumā ar domes darbu esot apmierināti. “Artura Dukuļa darbs ir bijis pozitīvs – ar atsevišķām kļūdiņām. Alūksne ir smuka un attīstās. Diskutabls ir tas, ka varbūt par daudz esam uzņēmušies – pašvaldībai ir liels aizņēmumu slogs. Tas liegs ņemt jaunus aizņēmumus – arī sporta centram. Jautājums, vai vispār tik lielu sporta centru Alūksnei vajag? Pie skolām gan vajag sporta zāles un laukumus! Pilssala ir par daudz jau attīstīta. Pēdējos četros gados ir izdarīts tas, kas tika iesākts iepriekšējos. Uzskatu, ka galvassāpes šobrīd ir SIA “Alūksnes nami”. Jaunajam sasaukumam būs jādomā, ko darīt – manuprāt, dome dabūs dot iekšā naudu un reanimēt šo uzņēmumu. Uzskatu, ka “Rūpei”, “Simonei” un “Alūksnes namiem” vispār būtu jābūt kā vienam pašvaldības uzņēmumam, nevis trim,” saka A.Melders.

Urrā un globālais redzējums
Partijas priekšvēlēšanu programma ir gandrīz tāda pati kā 2013.gadā. Kāpēc tā? A.Melders norāda – jo tā ir ilgtermiņa, kopš 2000.gada – kas izpildīts, to izņem. “Priecē, ka nākamā sasaukuma laikā 2,6 miljoni eiro nāks uz ģimnāziju un vidusskolu Alūksnē. Sākumskola gan ir uz jautājuma, jo valdošā koalīcija to grib pārcelt uz ģimnāziju – tas nav pareizi, jo Latvijas novados nav otras tik lielas un spēcīgas sākumskolas. Tādēļ šo naudu varēja piesaistīt arī sporta zāles izveidei. Arguments, ka sākumskolām šo naudu nevar dabūt, neiztur kritiku. Žēl, ka Mārkalnes skolā nepalika 1. līdz 4.klase, bet skolu slēdza pilnībā. Mālupes skolai ģeogrāfiskā atrašanās vieta darīja savu – ierīkojot tur pansionātu, vismaz ēka nepaliks tukša,” spriež A.Melders.
Arī A.Melders sola ieviest Alūksnes pārvaldnieka amatu. Kāpēc vēl nav? “Jo domes aparāts pieaudzē štatu, pieņemot darbā māsas, mammas un nez ko vēl – tas nav pareizi. Muļķības, ka Alūksnes domē ir zemākās algas starp pašvaldībām! Mums ir nodaļu vadītāji ar 1400-1500 eiro mēnesī! Pārvaldnieka ideju mērs neuzklausīja. Šobrīd vispār vadībai nav redzējuma par novadu kopumā. Balvos Valsts ieņēmumu dienestā sēž 60 cilvēki – Alūksnē paliek 2! Daudz kas ir pazaudēts. Sporta zāli vajadzēja jau toreiz kopā ar armiju uzcelt! Viens tilts un tornis ir urrā, bet ir lietas, kas jāredz globāli,” saka A.Melders.

Ar miljoniem neatnāks
A.Melders uzskata, ka veselības centram jābūt pie Alūksnes slimnīcas, lai attīstītu medicīnas iestādi. “Tas, ka piketā esam bijuši pirmajās rindās, runājuši ar partijām, neizslēdz to, ka jautājums par slimnīcu joprojām ir atklāts. To neaizvērs, bet jāatrod sava niša. Veselības centrs, kur cilvēki pēc operācijām iziet rehabilitāciju, brauc no citurienes, ir ļoti pareizi. Esam opozīcijā – mums amatus un krēslus domē nevajag, gribam konstruktīvi strādāt un attīstīties. Strādājot Vecgulbenes muižā, man ir iespēja tikties ar dažādu novadu vadītājiem, cilvēkiem, Saeimas politiķiem, neformāli diskutēt par attīstību. Tas ļauj vērtēt un redzēt Alūksnes vietu – esam izauguši krietni. Arī Aivars Lembergs saka, ka tādu SPA centru, kā bija iecerēts Lujāna drupās, Alūksnei nevajag! Turklāt jāņem vērā, ka arī Rēzekne grasās ko līdzīgu celt. Jāizvērtē, ko un kas atmaksāsies. Tas ir blefs, ka atnāks investors ar miljoniem!” saka A.Melders.

Solītais un nepaveiktais
Ir vairāki neizdarītie darbi, ko turpina solīt arī šoreiz, piemēram, bezmaksas makšķerēšanas atļaujas visiem novada iedzīvotājiem, bezmaksas braukšana sabiedriskajā transportā visiem pensionāriem. Kāpēc tā? A.Melders uzsver – sabiedriskajam transportam jānovirza nauda, kas iztērēta “nevajadzīgos maketos, projektos un nez kur - 150 000 eiro gadā”. Vietējo makšķernieku esot maz, tādēļ varot ļaut makšķerēt par brīvu, arī lomu skaitu nevajagot ierobežot, jo ezers ir publisks. “Ar Alūksnes ezeru šobrīd notiek pilnīgs murgs. Zivju ezerā nav – gultni vajag tīrīt. Citādi tūlīt pienāks brīdis, ka makšķernieki te vairs nebrauks. Mežonīga bremze ir tas, ka ezera jautājumos nav diskusijas ar iedzīvotājiem. Laivu noma un daudz kas cits ir labi, bet kā makšķernieks varu teikt – ja man par dienu jāmaksā 3 eiro, lai makšķerētu, tas nav nopietni! Mēs mēģinājām tam iebilst, bet vairākums tāpat nobalsoja, jo viņi neviens ezerā nemakšķerē. Peipuss šādu procesu bija palaidis un vienu gadu tādēļ tur neviens nebrauca. Viņi savu kļūdu saprata, tagad tur par dienu jāmaksā tikai eiro! Jā, esmu uzteicis “Aljas” darbu par tīklu izskaušanu, inspektoru darbu, bet par zivju fondu viņi pilnīgi garām rūpējas. Zušu ezerā vairs nav! Kad man bija licence, izvilku 7 tonnas, bet tagad nekā nav? Kaut kas nav riktīgi!” saka A.Melders.
Tāpat kā 2013.gadā sola paplašināt skolu interešu izglītības piedāvājumu. Kas jauns ieviests? Atbildes nav. A.Melders uzskata, ka šim piedāvājumam jābūt mērķtiecīgākam, vērstam uz nākamās profesijas izvēli. Programmā neizskan iestāšanās par jaunu darbavietu radīšanu. A.Melders norāda – pašvaldībai jārada tam labvēlīgi apstākļi, nevis pašas darbavietas.

VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS
Astra Miķelsone no Alūksnes: “Kopumā ar pašvaldības darbu esmu apmierināta. Tiesa, trešo gadu no mājas neizeju, jo ir grūti staigāt, bet novadā un Latvijā notiekošajam sekoju līdzi caur medijiem un no paziņu stāstītā. Izmantoju Sociālā dienesta mājas aprūpes pakalpojumus – meitenes ļoti labi strādā! 33 gadus pati esmu strādājusi pašvaldībā. Nepatīk, ka tagad pašvaldībā būtiski palielināts darbinieku skaits. Viņu algām aiziet liels finansējums, lai gan iedzīvotāju skaits samazinās... Esmu izdomājusi, par ko balsošu, sarakstus esmu izpētījusi. Esmu uzticīga vienai partijai, bet tās sarakstā balsošu tikai par četriem kandidātiem, pārējos svītrošu. Man nepatīk, ka visos sarakstos ir tik daudz uzņēmēju! Lai arī pati esmu gados, man nepatīk, ka pensionāri kandidē – viņi saņem pietiekamas pensijas, lai laiž jaunos pie šprices! Šobrīd Alūksnē ir pensionāru biedrība “Sudrabs”, kas pulcē tās biedrus, pēdējos pasākumus rīko tikai biedriem. Visi pensionāri tajā nevar iesaistīties veselības stāvokļa dēļ. Kādreiz visiem Alūksnes pensionāriem rīkoja Lieldienu, Ziemassvētku pasākumus, tagad pēdējo reizi – tikai biedriem. Par citiem arī vajadzētu padomāt. Piemēram, Gaujienas, Alsviķu pagasti sirsnīgi ar ziediem, apsveikumu sveic savus pensionārus jubilejās, bet Alūksnes pensionāri saņem bezpersoniskus apsveikumus.”

Partijas “Alūksne un novads – mūsu zeme” kandidāti Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanām:
1. Ainars Melders – attēlā – (kandidāta norādītā specialitāte – uzņēmējdarbība, uzņēmumu un iestāžu vadīšana);
2. Mārtiņš Augstkalnietis (agronoms);
3. Ilze Līviņa (sociālā darba, izglītības zinātņu maģistrs);
4. Daina Dubre – Dobre (pedagoģijas, filoloģijas maģistrs);
5. Uva Grencione (pedagoģijas maģistrs);
6. Ina Aizupe (zinātņu maģistrs);
7. Ina Strupiņa (darba aizsardzība, personālvadība);
8. Guntis Bondars (mežsaimniecības inženieris);
9. Zanda Poruka (sociālais darbs un sociālā pedagoģija);
10. Valfrīds Vilks (komercdarbības speciālists);
11. Ilze Briediņa (pedagoģijas maģistrs skolvadībā);
12. Guntars Briedis (pavārs);
13. Aleksandra Rakstiņa (darba aizsardzības speciāliste);
14. Gints Teterovskis (jurists);
15. Juris Ribušs – (tehniķis, celtnieks);
16. Gita Tortuze (nav norādīta);
17. Toms Maļiņins (ēdināšanas pakalpojumu speciālists);
18. Guntis Podziņš (meliorācijas speciālists).

Kategorijas