Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vēlas aizstāvēt Virešu vajadzības

Līga Vīksna

2017. gada 3. maijs 00:00

486

Apes novada pašvaldības vēlēšanām ceturtā sarakstu iesniedza vēlētāju apvienība “Vireši”. Saraksta līdere – Vidagas Sikšņu pamatskolas direktore Una Reķe. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, deviņi kandidāti dzīvo Apes novadā, viens – Smiltenes novadā. Kandidātu vidējais vecums - 42 gadi (jaunākajam - 27 gadi, vecākajam - 71 gads).

Lai nebūtu apdalīti
Savulaik U.Reķe bijusi Virešu pagasta padomes deputāte. 2009. un 2013.gadā Apes novada vēlēšanās kandidējusi no apvienības “Mēs savam novadam” saraksta, tagad atsevišķi. Kāpēc? U.Reķe atzīst – aktīvi Virešu iedzīvotāji veidoja sarakstu un aicināja pievienoties. “Pārliecība, ka Virešu cilvēkiem vairāk jāiestājas par savu pagastu, man bija, tādēļ piekritu. Pēc pārdomu laika piekritu būt arī sarakstā ar pirmo numuru. Jā, esam izteikts Virešu pagasta iedzīvotāju saraksts. Kāpēc tik daudzi kandidē? Jo esam mazākais Apes novada pagasts un jūtamies nedaudz apdalīti dažās jomās. Cilvēki vēlas aizstāvēt savas vajadzības,” saka U.Reķe.
“Virešos” kandidē daudz gados jaunu iedzīvotāju, turklāt ar labu izglītību. U.Reķe atzīst – pierunāt jaunos nav bijis viegli. “Saraksts veidots, lai būtu pārstāvētas dažādas profesijas un vecums. Ja jaunietis ir atgriezies uz dzīvi novadā, iegūstot labu izglītību, būtu grēks viņu neiesaistīt vietējos procesos – lai viņš sajustu, ka var kaut ko izdarīt un ietekmēt. Ceram domē iegūt vismaz vienu vietu,” saka U.Reķe. 

Domei jārunā ar
iedzīvotājiem
Kā šobrīd strādā Apes novada dome? U.Reķe vērtē – diezgan labi, tomēr ir lietas, ko varētu uzlabot. “Novads un tā centrs attīstās. Dome atbalsta izglītību, biedrības, iedzīvotāju iniciatīvas, īsteno dažādus projektus. Es kā iestādes vadītāja biežāk esmu pašvaldībā un kontaktējos, bet iedzīvotāji atzīst, ka nav informācijas par to, ko dara pašvaldība un tās darbinieki, kuru štats paliek arvien lielāks. Jā, iedzīvotāji reizi mēnesī saņem “Apes Novada Ziņas”, ko izdod dome, bet tas nav pietiekami. Ar to ir par maz - cilvēki nezina, kas notiek. Iedzīvotāji vairāk atbalstītu Apes novada domes darbu, ja tā ar viņiem vairāk runātu, uzklausītu viedokļus un rēķinātos. Tagad dome pieņem lēmumus un tikai pēc tam dara zināmu, tādēļ ir cilvēku protesti, jo nav izrunāti plusi un mīnusi, lietderība. Arī gadījumos, kad domes lēmums ir pareizs – ja tas nav izskaidrots pirms, cilvēki nostājas aizsargpozīcijā un saka - nē,” saka U.Reķe. Kā piemēru viņa min domes lēmumu par Gaujienas mūzikas un mākslas skolas apvienošanu ar vidusskolu – tagadējo pamatskolu, ko atcēla.

Savu sociālo darbinieku
Savā programmā sola nodrošināt kvalitatīvu sociālo palīdzību visiem. Vai šobrīd tādas nav? U.Reķe norāda - Virešu pagastā nav sava sociālā darbinieka, kurš zinātu pagasta cilvēkus, ģimenes, viņu vajadzības. “Šobrīd ir sistēma, ka uz Virešu pagastu brauc Gaujienas sociālais darbinieks – tostarp uz sociālo istabu, kad ir ziņojumi – pie iedzīvotājiem. Bet tas ir cilvēks, kurš nepārzina ne savu darba lauku Virešos, ne cilvēkus un situācijas, nav sastopams katru dienu. Ir bijuši gadījumi, kad Virešu pensionāru padomes priekšsēdētāja Ausma Agare saka, ka vajag sniegt palīdzību kādam vientuļajam pensionāram, bet sociālais darbinieks atbild, ka tas nav vientuļais pensionārs, lai gan kundzei vīrs miris jau gandrīz pirms pusgada,” stāsta U.Reķe.
Sola atbalstīt vientuļos pensionārus, palīdzot veikt fiziski smagus darbus. “Ja būtu savs sociālais darbinieks, viņš varētu organizēt, lai, piemēram, pagaidu sabiedrisko darbu veicēji šādi palīdz sirmgalvjiem, kuriem pašiem vairs nav spēka. Tā ir problēma, ko darbspējīgie neiedomājas,” novērojusi U.Reķe. Grib lielākus pabalstus ģimenēm, piedzimstot mazulim. Cik liels pabalsts ir šobrīd, nosaukt gan nevar, bet zina, ka kaimiņos ir lielāks un divas ģimenes tādēļ bērnus deklarējušas kaimiņos, jo viens no vecākiem tur deklarēts.

Jāuzlabo sabiedriskā kārtība
“Vireši” uzskata, ka vajag pilnveidot sabiedriskās kārtības uzraudzību novadā. “Pirms 2013.gada vēlēšanām mums bija iedzīvotāju sapulce, kur cilvēki vērsa uzmanību, ka vajag risināt jautājumu par nesakārtotiem, degradētiem īpašumiem novadā, kas apdraud drošību, bet kur brīvajā laikā iet bērni, jaunieši. Virešos tādi ir. Otra lieta ir par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu – joprojām Apes novadā ir sētas, kur nav sadzīves atkritumu konteineru. Pirms dažiem gadiem Apes novads izveidoja administratīvās lietvedības inspektora amatu. Toreiz solīja, ka viņa pienākumos būs apzināt situāciju arī šajā jomā un virzīt, lai līgumi tiek slēgti. Pašvaldībai ir instrumenti, kā to panākt, jo tagad talkās atkritumus vāc tie, kas ikdienā tos godprātīgi noglabā un samaksā apsaimniekotājam, bet citi tikai izmet dabā,” atzīst U.Reķe.

Lai nav tikai saujiņa
Iestājas arī par to, ka Apes novadā vajag izstrādāt vienotu novada izglītības attīstības programmu. Vai šobrīd tādas vēl nav? U.Reķe norāda – nav. “Šobrīd katra skola dzīvo un attīstību plāno, kā māk. Vajadzētu mērķtiecīgi un plānveidīgi, piemēram, vienā gadā pie skolām atjaunot kaut ko rotaļlaukumos, otrā – pirkt visiem tāfeles. Apes pirmsskolas izglītības iestādi “Vāverīte” vajadzētu izveidot par metodiskā atbalsta iestādi citām mūsu novada pirmsskolas grupām, kas ir pie skolām un metodiski ne tik spēcīgas. Jādomā par pirmsskolas grupu pieejamību arī vasarā, jo šobrīd Ape un Gaujiena tās slēdz, par Trapeni nezinu. Pērn Gaujienas bērnus vecāki lūdza vest uz Sikšņu skolu, jo mums ir tāda iespēja,” norāda U.Reķe.
Viņa uzsver – arī kultūras jomā novadā vajag rūpīgāku plānošanu, lai pasākumi nenotiktu vienlaikus. “Nepieciešama arī kultūras iestāžu infrastruktūras uzlabošana – piemēram, izbūvēt stāvlaukumu pie Virešu saieta nama. Pasākumi tur ir ļoti apmeklēti, bet, saliekot gar ceļa malām automašīnas, ir problēmas tikt garām kravas transportam. Arī citās kultūras iestādēs ir savas vajadzības. Kultūras dzīvē vēl aktīvāk jāiesaista jaunieši un seniori – šobrīd iesaistās tikai saujiņa. Jāaktivizē arī jaunatnes darba speciālists novadā, lai jauniešus pulcinātu kopā, saturīgi organizētu viņu brīvo laiku,” domā U.Reķe.

Jāveido interaktīva karte
Uzņēmējdarbības veicināšanai sola attīstīt infrastruktūras objektus, ceļus – to, kas ir pašvaldības spēkos. “Pašvaldībai jāizzina uzņēmēju vajadzības, jāsakārto infrastruktūra. Vajadzētu izveidot interaktīvu Apes novada karti par novadā esošiem īpašumiem uzņēmējdarbībai. Šāds labs piemērs ir Smiltenē, kur savus piedāvājumus var izvietot gan pašvaldība, gan privātās un juridiskās personas. Uzņēmējiem tā ir laba iespēja, kur vienkopus izzināt situāciju. Domei jāturpina galvot studiju kredīti studentiem, lai viņi pēc profesijas iegūšanas atgrieztos uz dzīvi un darbu savā novadā. Piemēri jau ir, piemēram, pedagoģijā. Vēl vajadzētu logopēdu, skolu psihologu un citus,” saka U.Reķe.

* “Alūksnes Ziņas” rakstus par kandidātiem gatavo sarakstu iesniegšanas kārtībā. Apes novada pašvaldības vēlēšanām pieteikto vēlētāju apvienību “Gaujiena”, kas sarakstu iesniedza otrā, un “Rītausma”, kas sarakstu iesniedza trešā, līderiem nebija laika intervijām, tādēļ šoreiz rakstām par sarakstu, kas iesniegts ceturtais.

Vēlētāju apvienības “Vireši” kandidāti Apes novada pašvaldības vēlēšanām:
1. Una Reķe – attēlā – (kandidāta norādītā specialitāte: izglītības zinātņu maģistra grāds pedagoģijā);
2. Aira Mūrniece (sākumskolas skolotāja);
3. Armands Būda (ēdināšanas pakalpojumu speciālists);
4. Sigita Klētniece (psiholoģe, medmāsa);
5. Ausma Agare (režisore);
6. Santa Sāre-Gerža (kultūras menedžere);
7. Spodra Jakobštante (veterinārārsta kvalifikācija);
8. Līga Ozoliņa (lauku tūrisma saimniecības darbiniece);
9. Raivis Nīmants (mežzinātņu maģistra grāds);
10. Jogita Kazaka (sākumskolas skolotāja).

VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS
Vairis Vilemsons no Virešiem: “Grūti novērtēt pašvaldības darbu. Kopumā esmu apmierināts ar to, kā vietējā vara strādā. Būdams zemnieks, esmu piedalījies pašvaldības rīkotajos pieredzes apmaiņas braucienos sakarā ar projektiem pie zemniekiem, uzņēmējiem Igaunijā, Skotijā. Tā ir iespēja redzēt, kā strādā citi, gūt interesantu pieredzi. Ceļu stāvoklis novadā mani apmierina. Virešos pagastam ir savs traktors un traktorists, kas regulāri ceļus greiderē. Uzskatu – tie, kuri grib strādāt, darbu atrod arī Apes novadā. Šogad Apes novadā ir daudz kandidātu sarakstu. Iespējams, kaut kas cilvēkus neapmierina pašvaldības darbā, tādēļ paši vēlas kandidēt un kaut ko mainīt.”

Kategorijas