Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atceļ prasību mājputnus turēt slēgtā telpā

Leta

2017. gada 3. maijs 15:33

73

Valdība trešdien akceptēja grozījumus biodrošības pasākumos dzīvnieku turēšanas vietām, atceļot prasību mājputnus turēt slēgtās telpās, aģentūra LETA uzzināja valdībā.

Grozījumi noteikumos saīsina mājputnu turēšanas ierobežojuma periodu no iepriekš noteiktā 31.maija uz 3.maiju. Mājputnu turēšanas iekštelpās aizlieguma termiņu Zemkopības ministrija nolēma pārskatīt pēc konsultācijām ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību un Pārtikas un veterināro dienestu un aktuālās situācijas apzināšanas Eiropā.

Grozījumi līdztekus arī nosaka - mājputnu īpašniekiem, kuri mājputnus tur olu vai gaļas iegūšanai mājsaimniecībā patēriņam savām vajadzībām vai tur mājputnus inkubējamo olu iegūšanai, tās izmantot mājsaimniecības vajadzībām. Turpmāk nevajadzēs izstrādāt biodrošības pasākumu plānu, jo šādu mājsaimniecību darbība nerada lielu risku infekcijas slimību izplatībai.

Mājputnu īpašniekiem jānodrošina, lai nepiederošas personas neiekļūst mājputnu turēšanas vietā. Arī tiem mājputnu īpašniekiem, kuri tur mājputnus nelauksaimnieciskiem nolūkiem, izņemot kā mājas dzīvniekus, turpmāk ir jāievēro noteikumos reglamentētie biodrošības pasākumi.

Noteikumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Jau ziņots, ka šā gada 1.martā stājās spēkā valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošību, kas saistībā ar putnu gripas draudiem paredz trīs mēnešu aizliegumu turēt mājputnus ārpus kūtīm. Tie paredzēja, ka laikā no 1.marta līdz 2017.gada 31.maijam visi mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un olām.

Tāpat bija aizliegti tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos. Mājputnu dzirdināšanai bija aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni, savukārt saimniecības darbiniekiem bija jābūt nodrošinātiem ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem.

Biodrošības pasākumos bija iekļauts, ka mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, kā arī mājputnu barību un pakaišus jāuzglabā tā, lai novērstu savvaļas putnu piekļūšanu.

Noteikumi arī paredzēja, ka īpašniekam jāierobežo nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanas vietām. Savukārt gadījumos, kad ir aizdomas uz mājputnu saslimšanu, piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās elpošanas ceļu infekcijas slimības pazīmes, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai. Savukārt mājputnu novietnē aizliegts ienest savvaļas putnu līķus, savvaļas putnu līķu daļas vai jebkādu citu inficētu materiālu vai priekšmetu, kas var būt infekcijas slimības izplatītājs.

Kategorijas