Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Griezīs laika ratu

Agita Bērziņa

2017. gada 12. maijs 00:00

24

20.maijā visā Latvijā norisināsies starptautiska akcija “Muzeju nakts”, šogad pievēršoties tēmai “Laika rats” - laika skaitīšanai un vizualizēšanai. Arī Alūksnes un Apes novadu muzejos un novadpētniecības centros notiks dažādas aktivitātes.

Noslēpumaina ekskursija parkā
Alūksnes muzejā nakts aktivitātes sāksies jau pulksten 18.00, kad muzeja darbinieki aicina ikvienu doties noslēpumainā un pārsteigumiem pilnā ekskursijā Alūksnes muižas parkā. Pulksten 19.00 apaļajā tornī būs izstādes, kurā skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļas pasniedzēju darbi, atklāšana. Vakarā gaitā paredzētas arī citas aktivitātes, piemēram, filmas “To atceras tikai vilcieni” demonstrēšana Ledus pagrabā, ekspresizstāde ar dažādiem priekšmetiem no muzeja krājuma, varēs piedalīties jau tradicionālā jautājumu konkursā “Alūksne laiku laikos”, spēlēt lielformāta cirka spēli “Iepazīsti Alūksnes novadu!”, vizināties ar velorikšu, bet bērni varēs iesaistīties izglītojošā programmā “Barona laboratorija” un ar mikroskopiem pētīt dažādas lietas. Īpašs konkurss paredzēts arī “Facebook” lietotājiem, kurā muzejs aicinās fotografēties pie fotosienas ar Alūksnes tūrisma pērlēm un publicēt foto sociālajos tīklos ar atzīmi “Alūksnes muzejs”. Viens laimīgais izlozē iegūs izbraucienu ar velorikšu. Muzeja direktore Diāna Pelaka vērš uzmanību, ka muzeju nakts ir pēdējā diena, kad varēs apskatīt Vidzemes mākslinieku izstādi ne tikai Alūksnes muzejā, bet arī no pulksten 18.00 līdz 22.00 mākslas skolā un kultūras centrā.

Rādīs musturdeķus
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Muzeju nakts sāksies pulksten 19.30 ar izstādes „Musturdeķis” atklāšanu, kurā aplūkojami 26 deķi no dažādu rokdarbnieču darinātiem fragmentiem, un dziedātājas Ingas Deigeles koncertu. Pēc tā sekos radošas darbnīcas un orientēšanās lauku sētā. Jaunlaicenes muižas muzejā no pulksten 19.00 izdzīvos senā saules kalendāra astoņus laikus ar atbildošu darbu darīšanu, piemēram, zirgu pieguļu, kartupeļu stādīšanu, sēdēšanu uz mūrīša, kopīgu tējas malkošana.

Strādās un dzers tēju
Pededzes muzejā no pulksten 18.00 varēs apgūt zirgu iejūgšanas prasmes, doties rotaļās, dzert tēju pēc “krievu modes”. Pulksten 20.00 Muzeju nakts pasākums sāksies Veclaicenes pagasta muzejā “Laiks - skaistais, mainīgais, prasīgais” - no vecmāmiņas pasakas līdz Laika Veča realitātei. Zeltiņu muzejā pulksten 20.00 varēs veidot svētku rotājumus savam un citu priekam, darboties un skatīties “caur brillēm”, lai ieraudzītu, iespējams, līdz šim neredzēto.
Bejas novadpētniecības centrā Muzeju nakts aktivitātes sāksies pulksten 20.00 ar koncertu “No laika gala” pie jaunās klēts, pēc kura varēs mērīt laiku, vērot laika liecību attīstību, fotografēties laika ratos, laimes ratā “iegriezt prātu” un nesteidzīgi baudīt laiku līdz pat pusnaktij. Pulksten 20.00 Ojāra Vācieša skvērā pie Trapenes novadpētniecības mājas notiks Lilitas Ikales radošo darbu modes skate.
— Agita Bērziņa

Kategorijas