Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina ikvienu iesaistīties sadancī

Diāna Lozko

2017. gada 12. maijs 00:00

491

Jaunlaicenē jau pērn aizsākās sadanču tradīcija, kuras laikā ikviens interesents var pievienoties un izmēģināt savus spēkus tautas danču dejošanā. Šādi sadanči notiek reizi divos mēnešos (izņemot vasaru), un tajos var piedalīties arī bez jebkādām priekšzināšanām, kā arī bez sava deju partnera.

Dancotāji pat no Rīgas
Jaunlaicenes tautas nama vadītāja Māra Svārupe stāsta, ka Jaunlaicenē danči sākās 2016.gada februārī. “Sākotnēji bija doma dancot katru mēnesi, taču, ņemot vērā folkloras kopas “Ore” noslogojumu (grupa, kura spēlē dančus), tas nebija realizējams. Tā nu vienu mēnesi dancojam, vienu atpūšamies. Mums ir ļoti paveicies ar grupu, kura spēlē, jo folkloras kopa “Ore” ir tā kopa, kura katru gadu organizē Ģikšu naktis (sadanču nakti),” stāsta M.Svārupe. Ideja rīkot dančus Jaunlaicenē radās ar vēlmi piesaistīt tautas namam vairāk apmeklētāju.
Dejot gribētāji brauc no Alūksnes novada, Apes novada un pat citām Latvijas pilsētām. “Mūsu pusē šādi danči joprojām ir neapgūts lauciņš. Ar nožēlu jāsaka, ka pašiem jaunlaiceniešiem šis pasākums nav īpaši vajadzīgs, jo pēdējā danču vakarā bija tikai divi dancotāji no Jaunlaicenes. Dejot gribētāji sabrauc no Veclaicenes, Apes, Alūksnes, Pededzes, Trapenes un citiem pagastiem. Neiztrūkstoši visos danču vakaros ir viens pāris no Cesvaines. Ir bijuši dancotāji no Malienas, Jaunpiebalgas un pat no Rīgas,” teic M.Svārupe un atzīst, ka vēlētos, lai arī paši jaunlaicenieši apmeklētu šo pasākumu, kura laikā ikviens var izdejot etniskās dejas un pavadīt laiku patīkamā atmosfērā.

Valda neizsakāma brīvības sajūta
M.Svārupe uzsver, ka šie vakari ir īpaši ar to, ka tajos valda neizsakāma brīvības sajūta. “Nav jābūt nekādai iepriekšējai sagatavotībai, nav jābūt jaunam un slaidam, nav jābūt balles tērpam - vienkārši ir tikai jābūt un jābauda! Tiek dancoti 19. un 20.gadsimta dažādu tautu danči. Tie ir danči, kurus nav iestudējuši horeogrāfi, tos radījusi vienkāršā tauta,” stāsta M.Svārupe.
Sadanči parasti sākas pulksten 19.00 un turpinās līdz pat desmitiem vakarā, taču laiki var mainīties. Sanākušajiem ir iespēja apsēsties pie galdiņiem un iedzert kopīgo tēju. Uz šīm dejām aicināti arī tie, kuriem nav sava deju partnera, jo sadancī pāri var mainīties, kā arī deju soļus droši var izdejot viena dzimuma pāri. Šajos sadančos nav svarīgas pareizas formas, bet gan vienkārši kopīga laba laika pavadīšana.

Kategorijas