Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes novadā darāmā vēl daudz

Līga Vīksna

2017. gada 12. maijs 00:00

434

Apes novada pašvaldības vēlēšanām pēdējo (piekto) sarakstu iesniedza vēlētāju apvienība “Novadnieki”. Saraksta līderis – Trapenes pamatskolas direktors un Apes novada domes deputāts Aivars Maltavnieks. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem saraksta kandidātu vidējais vecums ir 45 gadi (jaunākajam kandidātam - 29 gadi, vecākajam kandidātam - 67 gadi).

Būt klāt, lai ietekmētu
A.Maltavnieks Apes novada domes deputāts ir kopš 2009.gada un kandidē atkal. Viņš secina – pirmā sasaukuma laikā katrs pagasts un pilsēta vairāk dzīvoja par sevi, ar saviem budžetiem, bet otrā sasaukuma laikā novadā daudz ko centralizēja. Darāmā novadā vēl esot daudz, lai “to naudas mazumiņu godīgi un pareizi sadalītu”. “Ja tu esi klāt šim procesam, tad vari kaut ko ietekmēt. Jā, Apes novads daudz līdzekļu no pašvaldības budžeta atvēl izglītībai, bet mēs jau neesam vainīgi, ka dzīvojam pierobežā un valstī ir modelis “nauda seko bērnam”. Ja valsts par mums nedomā, tad jādomā pašiem. Izglītība ir specifiska joma – uzskatu, ka Apes novada domē jābūt kādam, kurš to pārzina, tādēļ kandidēju, lai aizstāvētu izglītības jautājumus,” saka A.Maltavnieks.

Komanda, ne vietu
aizpildīšana
“Novadnieki” ir izteikts pedagogu un medicīnas darbinieku saraksts. No tiem, kuri kandidēja 2013.gadā, sarakstā gan sastopami vairs tikai trīs, septiņi ir jauni kandidāti. A.Maltavnieks nenoliedz, ka šogad izveidot sarakstu bijis grūtāk, jo pašu piemeklējušas veselības problēmas, tādēļ vienubrīd vispār bijusi doma sarakstu neveidot, savukārt Virešu pagasta iedzīvotāji izveidojuši paši savu sarakstu. “Apes novads ir mazs, iedzīvotāju skaits tāpat, bet šogad ir pat pieci saraksti, līdz ar to atrast kandidātus ir vēl grūtāk – jāveido komanda, nevis tikai jāaizpilda vietas. Virešnieki atklāti pateica, ka veidos savu sarakstu. Daži kandidēt atteica, bet viņu vietā tagad kandidē radinieki,” saka A.Maltavnieks. Kāpēc Apes novadā šogad tik daudz sarakstu? A.Maltavnieks vērtē – pie tik maza iedzīvotāju skaita tikt ievēlētam vienam cilvēkam no saraksta ir lielākas izredzes nekā daudziem no viena saraksta. 

Priekšroku – novada
cilvēkiem
A.Maltavnieks uzskata, ka Apes novada dome līdz šim iespēju robežās strādājusi labi, bet valstiskas norises ietekmēt neesot pašvaldības spēkos. “Šobrīd Apes novada domē starp deputātiem ir vienprātība – protams, ir atsevišķi gadījumi, kad jāpastāv par sevi. Kopīgi iestājamies par izglītības jautājumiem, Alūksnes slimnīcu, ceļiem un citu. Tiek saglabātas novada tradīcijas dažādās nozarēs. Tiesa, novada pārvaldei vēl joprojām tiek tērēts daudz naudas, bet arī te pamazām ir uzlabojumi, piemēram, beidzot būs vienota kultūras nodaļa un darbinieks, kurš veidos visa novada kultūrpolitiku. Tāpat vajadzētu vēl arī komunālajā jomā. Deputāti gan maz to var ietekmēt, bet, manuprāt, pašvaldībā, pieņemot darbā darbiniekus, priekšroku vajadzētu dot Apes novada cilvēkiem. Ja tādu nav, vajag stimulēt un skolot, lai būtu, – pievērst tam lielāku uzmanību, maksāt stipendijas! Tā cenšos darīt Trapenes pamatskolā, jo kur gan tu uz lauku skolu atvilināsi kādu darbā!? Šobrīd Apes novada pašvaldībā ir daudz darbinieku, kuri brauc pie mums strādāt no citiem novadiem. Diemžēl arī Kultūras nodaļas vadītāja nav no Apes novada. Turklāt darbā pašvaldībā jāpieņem sava aroda speciālisti,” saka A.Maltavnieks.

Solītais un neizdarītais
“Novadnieki” jau 2013.gadā solīja veikt novada pārvaldes optimizāciju, bet pēdējos četros gados radīti pat jauni štati. A.Maltavnieks uzskata – grāmatvedības nodaļā tomēr panākta darba organizācijas sakārtošana un finanšu plūsmas caurskatāmība. Solīja veicināt sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā un lai domes komitejas vadītu cilvēki ar atbilstošu izglītību un kompetencēm, kas gan nav izdevies. A.Maltavnieks iebilst, norādot, ka daļas sabiedrības domas esot uzklausītas, piemēram, vecāku sapulcēs Trapenes pamatskolā par izglītības jomu, jo ar septembri Trapenē būs tikai 1. līdz 6.klase.
“Sabiedriskā apspriešana bija arī par novada attīstības plānu, par karjera izmantošanu Apē. Jautājums - cik iedzīvotāju atnāk? Ar laiku arī Apes novada pašvaldības mājaslapa internetā kļūs arvien populārāka, jo tehnoloģijas attīstās. Jā, komiteju vadīšanā solītais nav izdevies, jo cilvēku ir tik, cik ir,” saka A.Maltavnieks. Solīja arī uzlabot pašvaldības policijas darbu novadā, kas arī izdevies tikai daļēji. “Šobrīd vēl nav optimālais variants. Sākuma uzrāviens bija labs, bet šobrīd īsti labi nav - nav izprotama novada administratīvā lietvedības inspektora amata loma, kuram ir šauras tiesības, bet Smiltenes pašvaldības policija atbrauc reti,” saka A.Maltavnieks.

Jāizglīto par e-vidi
“Novadnieku” priekšvēlēšanu programma ir piezemēta un piesardzīga. Ko sola šoreiz? Piemēram, turpināt pilnveidot e-pakalpojumu pieejamību novada iedzīvotājiem. A.Maltavnieks uzteic vietējos bibliotekārus, kuri iedzīvotājiem palīdz tos veikt, tomēr vajagot arī iedzīvotājus izglītot  datorprasmju pielietošanai pareizā virzienā. “Tas ir jautājums arī par mūžizglītību. Pašvaldībai vajag atbalstīt dažādus mazos projektus, kuru laikā iedzīvotāji, skolēni var apgūt jaunas prasmes. Trapenē esam organizējuši datorapmācības kursus, ir ideja par tautas daiļamata mākslas – aušanas prasmju apguvi, kam projekts jau guvis atbalstu. E-vidē šodien ir ļoti daudz iespēju, bet cilvēki nemāk paši to paveikt, tāpēc jāizglīto,” domā A.Maltavnieks.

Pabalsts un jaundzimušā pūriņš
Apes novada pašvaldība jau tagad daudz finansējuma atvēl izglītības sistēmai. “Novadnieki” iestājas par to, lai kvalitatīva izglītība būtu pieejama tuvāk dzīvesvietai, bet katrai skolai atrast savu izglītojošo profilu. Piemēram, Trapenē tas ir mūzikas profils, jo bērni var apmeklēt mūzikas skolu uz vietas pagastā.
“Novadnieki” apņēmušies pilnveidot atbalsta programmu jaundzimušajiem. Kā? A.Maltavnieks uzskata – novadā nedzimst daudz mazuļu, tādēļ lielu robu pašvaldības budžetā neradītu finansējums jaundzimušajiem. “Bieži iztērējam sociālā budžeta, kas nav mazs, naudu kādām ne tik lietām... Vedam malku darbspējas vecuma personām, kas neko nedara, lieto alkoholu un iet pēc pabalstiem, jo zina, ka viņam pienāksies! Jā, arī ģimenes ir dažādas, bet pašvaldības atbalsts varētu būt gan pabalsts, gan jaundzimušā pūriņa sarūpēšana. Tā apmērs varētu būt līdzvērtīgs pabalsta apmēram,” spriež A.Maltavnieks.

“Zaļo gaismu” jaunajiem
Sola turpināt darbu pie Eiropas Savienības un citu investīciju piesaistes. A.Maltavnieks uzskata, ka jau veiksmīgi novadā tiek īstenoti pārrobežu sadarbības projekti ar igauņiem, kur arī var apgūt diezgan lielu finansējumu. Sola arī atbalstīt vietējos uzņēmējus, kuri ieguldījuši un gatavi to darīt jaunu darbavietu radīšanā. “Lai uzsāktu uzņēmējdarbību, vajag starta kapitālu. Ja pašam tā nav – jāiet uz banku, kas bez galvotāja aizdevumu nedod. Pašvaldība varētu būt galvotāja. Ja uzņēmējdarbība neizdodas? Jā, tad var būt bēdu ieleja pašvaldībai. Risks būs vienmēr, tādēļ rūpīgi jāizvērtē katrs gadījums, bet tā tomēr būtu iespēja stimulēt novadā uzņēmējdarbību, dot jaunajiem “zaļo gaismu” uzsākt kaut ko savu,” domā A.Maltavnieks.

VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS
Nauris Teters, uzņēmējs no Apes: “Ņemot vērā apstākļus, vairāk vai mazāk Apes novadā viss ir labi un kārtībā - visās jomās. Varbūt esmu pārāk pieticīgs, bet ir labi. Neesam ostas pilsēta vai novads, kur pašvaldībām budžets lielāks – iespēju robežās dara. Esmu uzņēmējs – pats sevi nodarbinu. Cilvēkiem pašiem jābūt aktīviem, pašvaldība nevar visiem darbu piedāvāt. Pašvaldība var, piemēram, izīrēt sev piederošas telpas uzņēmējdarbībai, bet jādara pašiem. Šobrīd Apes novadā brīvas telpas ir, bet trūkst, kas tās aizpilda. Jā, esam nomalē, tādēļ arī mazāk ir cilvēku, kuri uzdrīkstas. Ja man savs uzņēmums būtu Rīgā, apgrozījums būtu pavisam cits. Tiesa, arī tagad Apē par darba trūkumu nesūdzos. Jaunievēlētajiem deputātiem būtu vairāk jāiestājas par to, lai valsts sakārto ceļus, piemēram, A2 šoseju, lai man kā uzņēmējam nav jālauza galva, kā uz Rīgu aizbraukt. Viņiem vairāk jātiekas ar atbildīgajām amatpersonām Rīgā un jāpanāk, lai ceļus sakārto arī novados.”

Vēlētāju apvienības “Novadnieki” kandidāti Apes novada
pašvaldības vēlēšanām:
1. Aivars Maltavnieks – attēlā – (kandidāta norādītā specialitāte: izglītības zinātņu maģistrs);
2. Normunds Prazņicāns (sociālā darba rehabilitētājs);
3. Sarmīte Apine (izglītības vadības maģistrs);
4. Laima Bētere (ārsta palīgs);
5. Uģis Jūgs (sociālo zinātņu bakalaura grāds ekonomikā);
6. Jānis Bambulis (celtnieks);
7. Inga Grigāne (ārsta palīgs);
8. Laura Vāciete (psiholoģijas pamati, mazo uzņēmumu grāmatvedis);
9. Lūcija Kapača (latviešu valodas, literatūras, angļu valodas skolotāja);
10. Andris Zeltiņš (fiziskās audzināšanas skolotājs).

Kategorijas