Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Katra darba efektivitāti var izmērīt

Līga Vīksna

2017. gada 12. maijs 00:00

554

Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanām piektā sarakstu iesniedza “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK””. Saraksta līdere – finanšu vadītāja un Alūksnes novada domes deputāte Līga Langrate. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem kandidātu vidējais vecums ir 50 gadi (jaunākajam kandidātam - 32 gadi, vecākajam - 74 gadi).

Ar jauniem spēkiem
L.Langrate novada vēlēšanās kandidēja 2009.gadā no “Jaunā laika” saraksta, bet ievēlēta netika. 2013.gadā – no nacionālās apvienības saraksta: ievēlēta netika, bet par deputāti kļuva šopavasar, kad deputāta mandātu uz maternitātes atvaļinājuma laiku nolika deputāte Jana Zilkalne. “Nacionālajā apvienībā – gan Latvijā, gan Alūksnes sarakstā – nāk citas paaudzes cilvēki ar ideju par Latviju, vēlmi strādāt savam novadam, kuriem nav padomju laika vadības pieredzes, kas nav slikta, bet reizēm traucē. Apvienībai Alūksnē sākums nav bijis viegls. Arī šajā sasaukumā vispirms bijām koalīcijā, bet ātri vien tikām novirzīti opozīcijā, līdz ar to mūsu plānotie darbi netika sadzirdēti. Šoreiz ar jauniem spēkiem sāksim vēlreiz. Sarakstu izveidot nebija grūti – J.Zilkalne strādāja opozīcijā, cilvēki redzēja un vērtēja. Dzīves vidi veidojam mēs paši. Cik ilgi var runāt, ka kaut kas nepatīk – jānāk un jādarbojas!” saka L.Langrate.

Ideja par attīstību
Tiesa, jaunu spēku nacionālās apvienības sarakstā netrūkst. Šopavasar, kad Alūksnes nodaļa jau sarakstu vēlēšanām bija gandrīz izveidojusi, partijā iestājās vairāki Alūksnes novada iedzīvotāji – pārsvarā uzņēmēji, kuri arī tika iekļauti kandidātu sarakstā. Šogad sarakstā tikai četri kandidāti ir no tiem, kuri kandidēja arī 2013.gadā – pārējie ir jauni. Tāpat kā citiem sarakstiem – lielākā daļa alūksniešu. “Sarakstā ir apvienojušies Alūksnes novada iedzīvotāji, kuri ir darbīgi un sabiedriski aktīvi, ikdienā pieņem lēmumus, ir speciālisti katrs savā jomā. Mūs visus vieno ideja par Alūksnes pilsētas un pagastu attīstību. Šogad sarakstu veidot bija vieglāk nekā iepriekš. Augstu vērtēju to, ka daudzi mūsu uzrunātie cilvēki atsaucās uzreiz. Ja iepriekš mēs vēlēšanās piedalījāmies ar nepilnu sarakstu, tad tagad startējam pilnā - 18 deputātu kandidātu sastāvā. Esam kļuvuši spēcīgāki. Mūsu komandas mērķis ir pārvaldīt novadu ilgtermiņā - pārdomāti, atbildīgi, atrast labākos speciālistus un uzrunāt novadniekus, kuri vēlas attīstīt un pilnveidot Alūksnes novadu. Mums ikvienam ir svarīgi, kā mēs dzīvojam tagad, un vēl svarīgāk, kā mēs visi dzīvosim Alūksnē nākotnē,” saka L.Langrate.
Pašvaldība vairās no
cilvēkiem
Ko apvienība paveikusi līdz šim? L.Langrate norāda – bieži bijuši godaprāta un sirdsapziņas balsojumi: reizēm opozīcijā strādāt esot vieglāk, jo “neesi pakļauts iespējamām aizmuguriskām vienošanām”. Pie saviem izdarītajiem darbiem apvienība min organizēto iedzīvotāju pretenzijas iesniegšanu pašvaldībā 2014.gadā pret kokogļu ražotnes būvniecību Rūpniecības ielā; organizēja atbalstītāju dalību piketā pie Saeimas pērn rudenī, aizstāvot Alūksnes slimnīcu; individuālas sarunas ar novadniekiem – topošajiem mediķiem, rosinot strādāt Alūksnē, kas gan palika bez rezultāta. “Esam iestājušies par kultūras mantojuma vērtību saglabāšanu Alūksnē un novadā, tostarp palīdzot Alūksnes evaņģēliski luteriskajai baznīcai. Ir uzteicams Alūksnes novada pašvaldības pēdējo gadu darbs investīciju piesaistē, apgūstot Eiropas fondu finansējumu. Rezultāti ir ļoti cienījami un investīcijas lielas, bet turpat blakus ir arī dati par ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas liek aizdomāties par mūsu ikdienas neredzamo daļu. Uzskatu, ka šobrīd pašvaldībā ir izteikts komunikācijas trūkums – gan starp darbiniekiem, gan ar iedzīvotājiem. Diemžēl ne visi iedzīvotāji pašvaldībā jūtas gaidīti – cilvēks ir traucēklis, ja viņam ir problēma. Dažos pagastos rīko iedzīvotāju sapulces – cilvēki tiek uzklausīti. Bet citur? Ir izjūta, ka pašvaldība vairās no cilvēkiem! Joprojām neatrisināts ir jautājums par Alūksni – pilsētai nav sava saimnieka! Jā, ir pašvaldības iestādes, bet tās visas ir izpildītājas – pilsētai, tāpat kā pagastos, ir jābūt vadītājam ar redzējumu par pilsētas attīstību. Pašvaldības mājaslapa ir sena – tur vajadzētu uzlabojumus, vairāk aktuālas informācijas par novadu un pagastiem, kur notiek tik daudz labu lietu. Daudzi saka, ka tagad Alūksnē esot skaisti, bet Alūksne vienmēr ir bijusi skaista. Arī tad, kad ielas ikdienā bija pilnas ar cilvēkiem,” saka L.Langrate.

Neizpildītie solījumi
Apvienībai ir arī neizpildītie solījumi – zīmols “Ražots Alūksnes novadā” nav ieviests, tranzītceļa kravu transportam Alūksnē nav, bezmaksas transporta uz mazdārziņiem nav, tāpat kā nekustamā īpašuma nodokļu atlaides uzņēmējiem un lauksaimniekiem. Kāpēc? L.Langrate skaidro – zīmola ideju pārējie noraidīja, bet darbu pie tā turpinās, lai veicinātu Alūksnes novada ražojumu atpazīstamību. “Latvijā nav daudz mazo pilsētu, kur tranzītielas ir pilsētas galvenās ielas un vijas gar trim izglītības iestādēm kā Alūksnē. Tādēļ - Alūksnei vajag tranzītceļu, to nākotnē turpināsim risināt, tāpat kā nodokļa atlaides. Visu var aprēķināt, arī to, cik izmaksātu vecāka gadagājuma cilvēku bezmaksas transports vasarās uz mazdārziņiem. To dome varētu saviem iedzīvotājiem piedāvāt. Piemēram, Gulbenes pašvaldība bērniem, nu jau arī senioriem apmaksā braucienus uz baseinu Balvos. Novads līdzfinansē projektus daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai. Tāpat vajadzētu privātmājām, piemēram, fasāžu sakārtošanai,” saka L.Langrate.

Katram savu saimnieku
Ko sola šoreiz? L.Langrate uzsver – iestāsies par to, lai katrā pagastā tomēr būtu savs pārvaldes vadītājs un saimnieks, nevis kā tagad: viens uz diviem vai trim. “Tas bija ekonomiskās krīzes laika lēmums. Šobrīd cilvēkiem katrā pagastā vajag savu vadītāju, nevis reizi nedēļā uz pāris stundām. Pārskatot amatus un funkcijas katrā pagastā, to var izdarīt. Darba efektivitāti var izmērīt ne tikai katrā pagastā, bet arī novada administrācijā – rezultāti var būt skarbi, bet pie tā būs jāķeras. Pašvaldības uzdevums būtu izzināt katra pagasta iedzīvotāju vajadzības, reālo situāciju. Cilvēki dara daudz labu lietu, bet nereti viņiem ir maz informācijas citam par citu pat pagastu robežās. Pašvaldība var palīdzēt īstenot apmācību un mārketingu. Cilvēkus ir jāmudina domāt arī par to, ko viņi paši var izdarīt,” saka L.Langrate.
Sola arī risināt sarunas ar Satiksmes ministriju par ceļa Alūksne – Liepna sakārtošanu. “Runājot par sportu, pie skolām noteikti vajag ierīkot labus sporta laukumus, papildināt sporta inventāru. Viena no mūsu prioritātēm ir pārskatīt pašvaldības komercsabiedrību tarifus, izmaksas – to pamatotību, kā arī atbildību,” norāda L.Langrate.

Visu vajag plānot
Apņēmušies īstenot racionālu un ekonomiski pamatotu pašvaldības budžeta plānošanu. “Visām iestādēm jābūt darba plāniem, nevis pēkšņi pērk traktoru par 200 000 eiro! Jābūt pamatotam budžetam, laikus saplānotam. Tāpat kā izsludinātajos pašvaldības konkursos, iepirkumos rūpīgi jāplāno paredzētais finansējums, nevis pēc tam papildus jāpiešķir apjomīgas summas,” saka L.Langrate. Uzsver izmantot Alūksnes ezeru kā unikālu iespēju atpūtai. Ko tas nozīmē? “Ezeram lielākā noslodze ir vasarā, bet vajag aktivitātes arī citās sezonās, piemēram, zemledus makšķerēšanu, slidošanu, slēpošanu, autosportu vai skijoringu ziemā. Pilssalai šobrīd ir pietiekama slodze – tur nevajadzētu attīstīt vēl kaut ko. Arī Tempļakalnu nevajadzētu tik ļoti publiskot, kā iecerēts, ierīkojot bērnu rotaļlaukumu, peldēšanas vietas – daudzās valstīs šobrīd ir tendence savas nacionālās vērtības sargāt no tūristiem. Jā, Alūksne ir tālu – varbūt tādēļ mums šobrīd tūrisms ir kā iespēja tikt pamanītiem, bet noteikti meklēsim vēl kādu citu veiksmes stāstu Alūksnei,” spriež L.Langrate.

Partijas “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”” kandidāti Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanām:
1. Līga Langrate – attēlā – (kandidāta norādītā specialitāte – finanšu vadības maģistrs);
2. Druvis Tomsons (vidējā izglītība);
3. Intars Berkulis (vidējā izglītība);
4. Jana Zilkalne (sociālo zinātņu maģistrs sabiedrības vadībā);
5. Laima Muhametova (sociālo zinātņu bakalaurs);
6. Arnis Bērziņš (maģistra grāds tiesību zinātnēs);
7. Dainis Svarups (skolvadības maģistrs);
8. Ziedīte Aigare (sociālo zinātņu maģistrs psiholoģijā);
9. Antra Lielmane (interjera dizainere);
10. Ivars Lipskis (būvdarbu vadītājs);
11. Jānis Kovtuņenko (inženieris – elektriķis);
12. Ilgvars Vaskis (sporta treneris);
13. Ilze Posta (komercdarbība un uzņēmumu vadība, 5.kvalifikācija);
14. Modris Kļaviņš (radiotehnikas inženieris);
15. Inese Orlova (bibliotekārs);
16. Kaspars Palms (lauksaimniecības enerģētikas specialitāte);
17. Ivars Sprukulis (plaša profila traktorists, mašīnists);
18. Juris Ģērmanis (inženieris – celtnieks).

VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS
Uldis Tiltiņš no Alūksnes: “Sarakstus esmu caurskatījis un jau zinu, par ko balsošu: tikai dažiem likšu pluszīmes, vienu kandidātu noteikti svītrošu, pārējos atstāšu. Uzskatu – kopumā novada pašvaldība strādā normāli. Jā, ceļus vajag labākus – degviela ir dārga, grasās vēl cenu pacelt, bet ceļos ieguldīt valstī vajag! Slikti ir tas, ka Alūksnes slimnīcā vairs nav dzemdību nodaļas – to gan vajadzēja saglabāt. Daudzi saka, ka padomju laikos bija labāk, jo toreiz par brīvu bija izglītība un medicīna. Medikamentu cenas šodien arvien tiek palielinātas – par to valstij vajadzētu domāt. Tāpat kā par jaunu darbavietu radīšanu! Nevajadzēja savulaik likvidēt VEF rūpnīcas filiāles – būtu ražošana. Kāpēc šodien izķēza lauksaimniecības zemi? To vajag lietderīgi izmantot! Un apkures rēķiniem Alūksnē jābūt mazākiem – par kvadrātmetru aprīlī manā dzīvoklī bija jāmaksā 1,16 eiro, kas ir daudz. ”

Kategorijas