Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pagastu pārvaldes nelikvidēs!

2010. gada 20. janvāris 14:35

3029

Administratīvi teritoriālās reformas mērķis valstī bija izveidot ekonomiski attīstīties spējīgus novadus, kas nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem. Reforma tika balstīta uz efektivitāti un administratīvā aparāta samazināšanu. Reformu jaunizveidotajā Alūksnes novadā vajadzēja ieviest uzreiz ar 2009. gada 1.jūliju. Tāda bija mūsu stingra nostāja. Taču ievēlētie iepriekšējie pagastu vadītāji bija sabijušies no pārmaiņām. Rajona padomes vadība pagasta vadītājiem un iedzīvotājiem bija akli solījusi un melojusi, ka reformas rezultātā nekas nemainīsies, viss paliks pa vecam.

Uzsākot darbu Alūksnes novada domē, domes priekšsēdētājam un vietniekam nebija savu ideju, kā veidot jauno pašvaldību. Tika pieņemts lēmums līdz gada beigām saglabāt iepriekšējo pagastu pašvaldības struktūru un līdztekus strādāt pie jauna optimāla modeļa izveidošanas atbilstoši jaunajiem uzdevumiem, slodzēm, budžetam.

Nebrauksim “pa vecajām sliedēm”!

Ātri pienāca 2010.gada janvāris, bet ne domes priekšsēdētājam A.Fominam, ne pieredzējušajam L.Sīpolam idejas par jaunu struktūru līdz 14.janvāra Finanšu komitejas sēdei tā arī nebija radušās. Neviens priekšlikums tā arī neizskanēja.
Viss turpinātos pa vecajām „iebrauktajām sliedēm”, ja netraucētu deputāti bez „politiskās pieredzes”, kuri nav pieraduši uz darbiem skatīties, bet gan grib strādāt. Decembrī lūdzām pagastiem sagatavot veicamo darbu aprakstus, lai precīzāk apzinātos reālo situāciju. Konstatējām, ka pārvaldē galvenos administrācijas darbus var veikt ne vairāk kā divi cilvēki. Novērojām ļoti nevienmērīgu pagastu attīstību. Ir pagasti, kur aktīvi apgūst Eiropas fondu naudas, bet ir tādi, kur šie procesi tik veiksmīgi nenoris. Mūsu izstrādātajā jaunajā struktūrā ir paredzēti projektu vadītāji, lauksaimniecības speciālisti, kas strādās ar visām pagastu pārvaldēm. Tas veicinās attīstību. Struktūras maiņas mērķis ir efektivitāte, administratīvā aparāta samazināšana, kas nenozīmē un nav jāsaprot ar pakalpojumu pasliktināšanos vai nepieejamību. Šobrīd ekonomiskā situācija ir sarežģīta. Jau pērn atklājās, ka vairāki pagasti ne­pārdomāti plānojuši un tērējuši piešķirtos budžeta līdzekļus, arī pilsētā ir neapdomīgi šķērdēta nodokļu maksātāju nauda. Mēs nedrīkstam tērēt to, kā mums nav, un domāt, ka gan jau kāds par to samaksās. Šogad tikai no pilsētas naudas novads varēja noslēgt budžeta gadu, jo vairākiem pagastiem bija nodokļu parādi, kas tika nosegti no pilsētai plānotā budžeta līdzekļiem. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka viens un tas pats scenārijs atkārtojas vairākus gadus pēc kārtas. Jāmaina domāšana. Jāsāk strādāt intensīvāk, ar lielāku darba apjomu un plānošanu. Septiņu mēnešu laikā no novada vadības neesam saklausījuši novada attīstības prioritātes.

Esam pret sistēmu, nevis pret cilvēkiem
Vēl viena spēcīga tendence, ar kuru nākas saskarties, kopš esam deputāti, ir pilsētas un pagastu iedzīvotāju dalīšana. Nemitīgi ir izjūta, ka novada vadība cenšas sanaidot pilsētu ar laukiem. Kāpēc? Ko ar to cenšas panākt? Novada vadība atkal maldina pagasta iedzīvotājus, liekot domāt, ka pilsētnieki grib iznīcināt dzīvi laukos. Jāatceras, kāpēc mēs esam ievēlēti - lai vienotu un uzlabotu iedzīvotāju dzīvi vienlīdz labi gan pilsētā, gan pagastos! Šobrīd Alūksni salīdzina ar „Sūnu ciemu”, kam nav pat savas pārvaldes. Jā, nav un arī nebūs, lai nebūtu lieki jātērē līdzekļi. Alūksni pārvalda izpilddirektore, un, mūsuprāt, viņa savus darba pienākumus izpilda ļoti labi. Žēl, ka no cilvēkiem novada vadībā, kas viņu virzīja un ieteica šim amatam, izskan pretējas domas, ka ar Alūksnes pārvaldīšanu ir vislielākās problēmas.

SCP deputātiem pārmet konsekvences trūkumu balsojumā par pagastu pārvalžu vadītājiem. SCP deputāti vienmēr ir balstījušies uz atklātības un godīguma principiem. Ja pagastu pārvaldēs ir jāieceļ vadītāji, tad tie ir jāizvēlas konkursa kārtībā. Tik nozīmīgus cilvēkus nedrīkst ielikt tāpat vien! SCP protestēja pret sistēmu, kā tiek izvēlēti kadri, nevis pret konkrētajiem cilvēkiem. Mums reiz ir jāsaprot - lai sasniegtu labus rezultātus, ir jābūt saliedētai un labai komandai. Ar draugu, partijas biedru vai radinieku ielikšanu amatos ir par maz. Tiem ir jābūt savas nozares profesionāļiem.

Bez “rozā” piedāvājumiem
Atcerēsimies neseno pagātni, kā novada vadība bija ieplānojusi sakārtot pašvaldības akciju sabiedrību „Simone”. Līdzīgi, kā šobrīd tiek pārvaldīts novads - bez plāna un ekonomiska pamatojuma. A.Fomins uzņēmuma atdošanu pirmajam pretimnākošajam investoram sauca par „rozā” piedāvājumu. Citādākās domās bijām mēs, SCP deputāti un iedzīvotāji, kas ikdienā pieraduši visu rūpīgi izanalizēt un pārbaudīt, jo šajā piedāvājumā saredzējām neizbēgamu tarifa paaugstināšanu. Ļoti interesanti bija uzzināt, ko par šādu novada vadības mēģinājumu sakārtot uzņēmumu domā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Savā atzinumā, kas novada domē saņemts šā gada janvāra sākumā, KNAB pauž pamatotas aizdomas, ka pilnsabiedrība “Silten JG” nespēs nodrošināt plānotos ieguldījumus a/s “Siltums” vairāku apsvērumu dēļ – tai ir niecīgs pamatkapitāls un neto apgrozījums, tiek nodarbināti tikai daži darbinieki. Ievērojot pastāvošo kredītiestāžu praksi un tiesiskos apstākļus, KNAB paredz - lai izpildītu Alūksnes novada domes 2009.gada 29.septembra lēmumu par a/s “Siltums” dibināšanu, pilnsabiedrība “Silten JG”, iespējams, izmantos Alūksnes siltumenerģijas patērētāju veiktos maksājumus par piegādāto siltumenerģiju, tādējādi būtiski pasliktinot patērētāju stāvokli.

 Mēs nebaidāmies ķerties pie darba, kuru neesam darījuši. Atcerēsimies, ka Noasa šķirstu uzbūvēja amatieri. Profesionāļi uzbūvēja „Titāniku”.

Kategorijas