Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svētdien Apē - gadatirgus

Agita Bērziņa

2017. gada 19. maijs 00:00

33

Tradicionālais Apes Pierobežas pavasara gadatirgus notiks šo svētdien, 21.maijā. Gadatirgus šoreiz būs negaidīti plašs, jo pieteikušies vairāk nekā 200 tirgotāji. Apmēram puse no tiem – stādu tirgotāji.

Liela tirgotāju interese
Apes tūrisma darba organizatore un viena no tirgus rīkotājām Astra Binde teic, ka tik liela tirgotāju interese nebija gaidīta. “Tirgoties pieteikušies gan pašmāju ražotāji no Apes un Alūksnes novadiem,  gan no citiem tuviem un tāliem Latvijas novadiem un pat no Igaunijas, Lietuvas, Somijas. Interesanti, ka pēc internetā izlasītās informācijas pirmie jau martā tirgum pieteicās pārtikas ražotāji no Lietuvas, kuri piedāvās riekstus, halvu, ogas,” stāsta A.Binde.
Savukārt lielo stādu audzētāju interesi viņa skaidro ar iekavējušos pavasari. “Stādīšanas laiks sākas tikai tagad, tāpēc ir tik liela stādu tirgotāju aktivitāte. Jāteic, ka lielās intereses dēļ plānojam papildu teritorijas tirgum, jo ar līdzšinējo teritoriju vairs nepietiek. Tirgus izpletīsies ne tikai estrādes parkā un Avotu ielas malās, bet arī pie skolas un Vaidavas līča pļavā līdz Raganu klintīm,” teic A.Binde.

Daudz stādu audzētāju
Tirgum pieteicies arī krietns pulciņš Alūksnes un Apes novadu tirgotāju. Tirgū varēs iegādāties  vietējo stādu audzētāju produkciju, piemēram, apeniešu Baibas un Inta Vadoņu, gaujienietes Vandas Kokāles, Alsviķu zemnieku saimniecības “Auziņas”, alūksniešu Valentīnas Jakobsones, Sandras Aplokas, Veltas Hozjainovas, Sarmītes Lizinskas, Sandras Krutkinas, jaunalūksnieša Edgara Brilta audzējumus. Pirmo reizi Apes tirgū varēs iegādāties alūksnieša Kristapa Kaulakāna koka izstrādājumus un alūksnietes Māras Saldābolas lina apģērbus bērniem, savukārt pārrobežu uzņēmējdarbības projekta “COOP Local” dalībnieces  mācīsies tirgoties, piedāvājot “noderīgus krāmus”  jeb lietas, kas vēl var dzīvot otru dzīvi. Tradicionāli tirgū varēs iegādāties vietējo rokdarbnieču adījumus, rotas, apģērbus un citus rokdarbus, žāvējumus, garšvielas un konditorejas izstrādājumus. Gaidāms, ka starp pircējiem būs daudz igauņu, jo šajā laikā lieli tirgi viņu pusē nenotiek. Tirgū visus lustinās Apes pūtēji.

Tirgus – sena tradīcija
“Tirgus tradīcijas Apē ir ļoti senas, kā jau pierobežas pilsētā. Deviņdesmitajos gados tirgu atsāka rīkot un vairākus gadus to rīkoja zemnieku saimniecības “Zīļi” saimnieks Aigars Bremze. Vēlāk iniciatīvu tirgus rīkošanā pārņēma Apes tautas nams sadarbībā ar pašvaldību, un sākotnēji tie notika Apes centrā pie pagrieziena uz Igauniju, taču līdz ar rotācijas apļa izbūvi tur vietas kļuva par maz, tāpēc izlēmām tirgu rīkot estrādes apkārtnē un Avotu ielā. Nu izrādās, ka arī šī teritorija ir kļuvusi par mazu. Tirgotājiem gan par to nav jāsatraucas - vietu atradīsim visiem!” stāsta A.Binde.
Alūksnē Pavasara gadatirgus notiks nedēļu vēlāk (27.maijā) Alūksnes tirgus teritorijā, Dārza ielā, Ojāra Vācieša ielā un parka malas zonā. 27.maijā Alūksnē, administratīvās ēkas laukumā, notiks arī mājražotāju un amatnieku izstrādājumu tirdziņš.

Kategorijas