Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veselības veicināšanas pasākumi - ikvienam novada iedzīvotājam

Diāna Lozko

2017. gada 19. maijs 00:00

191

Septembrī sāksies projekta “Dzīvo vesels Alūksnes novadā!” realizācija. Trīs  gadu laikā realizēs dažādas veselību veicinošas aktivitātes, kā arī profilaktiskos pasākumus, kuros varēs iesaistīties ikviens interesents. Projekta veidotāji cer, ka tā varēs uzlabot visa novada kopējo veselības stāvokli, kā arī mazināt dažādus riska faktorus un pamudināt par savu veselību padomāt tos, kuri tai nepievērš pietiekošu uzmanību.

Varēs iesaistīties ikviens
Projekta kopējās izmaksas ir 198 088 eiro, tajā skaitā Eiropas Sociālā fonda finansējums – 168 374,80 eiro un valsts budžeta finansējums – 29 713,20  eiro. Projekta laikā notiks vairākas aktivitātes, kuras ir vērstas uz slimību profilakses un veselības veicināšanas jomām, piedāvājot dažādas iespējas iedzīvotājiem. Projekta mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem Alūksnes novadā ne mazāk kā 2835 iedzīvotājiem, īstenojot vietēja mēroga pasākumus. Aktivitātēs varēs iesaistīties ikviens Alūksnes novada iedzīvotājs. Lai arī dažādi informatīvi un veselības veicināšanas pasākumi domāti ikvienam, īpašs uzsvars ir uz mērķa grupām: trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji; bezdarbnieki; personas ar invaliditāti; iedzīvotāji, kas vecāki par 54 gadiem; bērni un citas riskam pakļautās grupas.

Kas šobrīd aktuālākais?
Slimību profilakses jomā tiks piedāvāti pasākumi, kuri galvenokārt būs saistīti ar bērnu stājas uzlabošanu, un atkarību profilakses pasākumi jauniešiem. Alūksnes novada Sociālā dienesta projektu vadītāja Antra Paegle uzsver, ka šādas pozīcijas aktualizējušās, uzrunājot vietējos ģimenes ārstus un pediatrus. “Kļuva skaidrs, ka bērnu stāja un atkarību profilakse ir visnepieciešamākā un akūtākā šobrīd. Protams, atkarību profilakses tēma būtu aktuāla arī vecākajai paaudzei, ne tikai jauniešiem, taču veselības veicināšanas projektā mums ir jāaptver visas vecuma grupas un jāpiedāvā aktivitātes un informatīvie pasākumi dažādu paaudžu cilvēkiem,” skaidro A.Paegle. Plānots ir arī izveidot atbalsta grupas dažādu atkarības problēmu risināšanai, tajās iesaistot interesentus. Jāatzīmē, ka galvenie nāves cēloņi Alūksnes novadā, tāpat kā Latvijā kopumā, ir sirds un asinsvadu sistēmas slimības. Projektā uzsvars vērsts gan uz šāda tipa saslimšanām, gan uz onkoloģiju, perinatālo aspektu, vecuma saslimšanām un garīgo veselību.
Vingros, nūjos, peldēs
Projekta laikā realizēs arī vairākas fizisko aktivitāšu nodarbības. Kopumā būs izveidotas deviņas vingrošanas grupas visā novadā, nūjošanas grupa Alūksnē, peldēšanas nodarbības jaunākā skolas vecuma bērniem (5.klases skolēniem), kā arī dažādi tautas sporta pasākumi. Vienam bērnam būs iespēja iziet astoņu nodarbību ciklu. A.Paegle informē, ka pašvaldība iegādāsies arī inventāru veselības veicināšanas pasākumiem, kuri sāksies jau šī gada septembrī. Svarīgi, ka vingrošanas nodarbības vadīs profesionāļi. Par visām aktivitātēm un to norises vietām, kā arī laikiem varēs uzzināt mājaslapā “www.aluksne.lv”. A.Paegle informē, ka gadījumā, ja aktivitātes būs kupli apmeklētas un cilvēku ieinteresētība būs liela, projekta termiņu pagarinās vēl uz trīs gadiem, tādējādi veicot dažādus veselību veicinošus pasākumus sešu gadu garumā. Tas būs neatsverams ieguvums kopējam veselības stāvoklim novadā un tā uzlabošanai.
Malienā - veselības veicināšanas skola
Veselības veicināšanas jomā šo trīs gadu laikā notiks arī pasākumu cikls “Kā būt veselam”. Šajā ciklā paredzētas dažādas nometnes jauniešiem, kā arī lekciju cikli par veselīgu uzturu skolēniem, vecākiem, cilvēkiem pēc 54 gadu vecuma un jaunajām ģimenēm. Notiks arī mūzikas terapijas nodarbības personām ar invaliditāti, nodarbības par stresa mazināšana darbavietā, veselības veicināšanas pasākumi jaunajiem vecākiem, ūdens vingrošana grūtniecēm, kā arī informatīvi pasākumi, kuros aplūkos tēmu par bērna ienākšanu ģimenē un ar to saistītajiem jautājumiem. “Projekts paredz arī to, ka kāda no Alūksnes novada skolām taps par veselības veicināšanas skolu, un šoreiz tā būs Malienas pamatskola. Tajā tiks ieviestas vairākas veselību veicinošas programmas, piemēram, rīta vingrošana, tādējādi ļaujot bērniem uzsākt darba dienu aktīviem un možiem,” pauž A.Paegle.

FAKTI

• Alūksnes novads ir astotais lielākais novads Latvijā teritorijas ziņā ar zemu iedzīvotāju blīvumu uz 1 kvadrātkilometru: 2-9 iedzīvotājiem.
• 2015.gadā Alūksnes novadā dzīvoja 15,5 tūkstoši iedzīvotāju, no tiem 7,2 tūkstoši (46 %) dzīvoja Alūksnes pilsētā.
• Alūksnes novadā, līdzīgi kā citviet Latvijā, turpina samazināties iedzīvotāju skaits. kopš 2010.gada iedzīvotāju skaits samazinājies par 2 tūkstošiem (par 11 %).
• Jaundzimušo skaits Alūksnes novadā ir neliels - 150 mazuļu gadā, 2015.gadā jaundzimušo skaits samazinājies – 137, līdz ar to izrietoši dzimstība Alūksnes novadā ir zema – 8,8 jaundzimušie uz 1000 iedzīvotājiem, bet vidēji Latvijā - 11,1, vidēji Vidzemes reģionā - 10,3.
• Jaundzimušo īpatsvars ar zemu dzimšanas svaru (zem 2,5 kg) 2015.gadā bija augstāks nekā vidēji valstī – 4,8 %, 2014.gadā – 1,8 %, , 2013.gadā – 8, 4 %.
• Galvenie nāves cēloņi Alūksnes novadā, tāpat kā Latvijā kopumā, ir sirds un asinsvadu sistēmas slimības (2015.gadā Alūksnes novadā - 58 % no visiem mirušajiem), ļaundabīgie audzēji (2015.gadā Alūksnes novadā - 22 % no visiem mirušajiem) un ārējie nāves cēloņi (2015.gadā Alūksnes novadā - 9 % no visiem mirušajiem).

Avots: Slimību profilakses un kontroles centra dati –
Alūksnes novada veselības profils


Slimību profilakses un kontroles centra dati par Alūksnes novadu:
Pozitīvās tendences uz 2015.gadu:
◆ par 25 % zemāka mirstība no gremošanas sistēmas slimībām nekā vidēji Latvijā;
◆ par 9 % zemāka saslimstība ar ļaundabīgajiem audzējiem nekā vidēji Latvijā;
◆ par 9 % zemāka saslimstība ar cukura diabētu nekā vidēji Latvijā;
zemāka saslimstība ar infekcijas slimībām (tuberkulozi, jaunatklātu C hepatītu, HIV, AIDS un ērču encefalītu) nekā vidēji Latvijā.

Negatīvas tendences:
◆ zema dzimstība;
◆ augstāks jaundzimušo īpatsvars ar zemu dzimšanas svaru atsevišķos gados;
◆ par 48 % augstāka mirstība no ārējiem cēloņiem nekā vidēji Latvijā;
pieaudzis pašnāvību skaits, 2015.gadā pārsniedzot vidējo rādītāju valstī 2,6 reizes;
◆ pieaugusi saslimstība ar laimboreliozi (Laimas slimība);
◆ zemāks ambulatoro apmeklējumu skaits pie ārstiem uz 1 iedzīvotāju.

Kategorijas